Cikk keresés:    

Minőségi ugrást tettek az egriek

2023. 12. 29., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Bemutatjuk az Egri Városi Sportiskola birkózószakosztályát, amely egyre nagyobb sikereket ér el az utánpótlásban. Gyöngy Attila vezetőedzővel beszélgettünk a klub történetéről, az egyesület filozófiájáról és céljairól.

Az egri birkózás története 102 évvel ezelőttre nyúlik vissza, a sportág 2021-ben ünnepelte a századik születésnapját a városban, tehát egyidős a Magyar Birkózók Szövetségével. A Heves megyei klubnak számos világversenyen érmes sportolót köszönhetünk, egy olimpiai bajnokot is, hiszen az 1988-ban Szöulban aranyérmes Sike András Egerben ismerkedett meg a sportág alapjaival, tizenhét évesen költözött Budapestre, onnantól az FTC színeiben versenyzett. Hogy mennyire büszkék rá Egerben, jól jelzi, róla nevezték el a helyi birkózócsarnokot.

„Az egri birkózás az elmúlt százkét évben mindvégig működött. A kilencvenes években alakult meg az Egri Városi Sportiskola, én akkor kerültem ide vezetőedzőként – emlékszik vissza Gyöngy Attila. – Tulajdonképpen két klub működik egy kéz alatt, a legkisebbek az Egri Vasasban kezdik meg pályafutásukat, a diák II-es korcsoporttól átigazoljuk őket az Egri VSI-be, majd felnőttként – ha addig itt maradnak – vissza a Vasasba.”

Gyöngy Attila Lakatos Andrással kezdte meg a munkát, azóta több edző is a segítségükre volt, ám a stabil csapat néhány évvel ezelőtt alakult ki: „Az igazi megoldást az jelentette, hogy Szucsik Tamás és Madarasi Gábor csatlakozott hozzánk. Amikor abbahagyták a birkózást, szinte azonnal bekapcsolódtak a munkába. András jövőre lesz hatvan esztendős, akkor befejezi a munkát. Jelenleg én foglalkozom a legkisebbekkel, Tamás a haladókért felel, míg a legnagyobbakat Gábor neveli. Utóbbi kiemelkedően jó munkát végez, az U15-ös válogatottban jelenleg hat-hét fiatalunk van.”

Napjainkban körülbelül negyven gyerekkel foglalkoznak Egerben, és noha szabadfogású alapokat is tanítanak nekik, a klub profilja kötöttfogású: „Szabadfogásban is elindulunk a diákolimpiákon, elérünk szép eredményeket, de a kötöttfogás az, amelyhez igazán értünk, ezért ezt oktatjuk. Sokan ismernek minket a városban, gyakran van példa arra, hogy a gyerekek maguktól jönnek birkózni, ám figyelünk a toborzásra is, én tanárként segyaránt dolgozom, így az iskolában gyakran javaslom a birkózást a fiataloknak.”

Gyöngy Attila kifejtette, Madarasi Gábor új színt hozott a szakosztály életébe: „Én már annak is örültem, amikor magyar bajnoki vagy diákolimpiai címet nyertünk. De neki más a felfogása, a válogatottság és a nemzetközi eredményesség számít neki. Az érkezésével együtt minőségi ugrást is tett az egyesületünk. Természetesen arra törekszünk, hogy minél több birkózót adjunk a nemzeti együtteseknek, de emellett filozófiánknak tartjuk azt is, hogy egészséges, jó kiállású, remek embereket neveljünk.”

Egerben hisznek a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiában, jelenleg három fiataljuk készül a teljes akadémia programban, emellett kisebb csapattal minden héten látogatják egyszer az alapprogramos edzéseket. Osváth-Nagy Noémi több éve készül a KIMBA kötelékében, pályafutása során négy érmet nyert utánpótlás-világversenyeken, U15-ös, U17-es és U20-as korosztályban is sikerült dobogóra állnia. Érdemes kiemelni Kovács Kevét is, aki 2022-ban és 2023-ban egyaránt a harmadik helyen zárt az U15-ös Eb-n.

„A mostani U15-ös generációnk kiemelkedően jó. Hatan együtt készülnek folyamatosan, kiváló edzőpartnerei egymásnak. Noha látjuk, kiváló irányba halad a KIMBA, és kiváló munka zajlik ott, nem vagyunk biztosak abban, hogy az ő kezüket is elengednénk. Persze, minden szerdán járnak edzeni Csepelre, de tényleg remekül dolgoznak itt együtt. Sokszor mondják, hogy szerencsések vagyunk a generáció miatt, ám ilyenkor mindig mérgesek vagyunk – a srácok mellett mi is kőkeményen dolgoztunk azért, hogy ilyen jól összeálljon a csapat. Nagyon bízunk abban, hogy néhány éven belül ezek a fiúk rengeteg örömöt szereznek a magyar sportnak!”