Cikk keresés:    

„Minden készen áll” – Bacsa Péter

2023. 07. 04., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Nem akármilyen másfél hét előtt állunk, hiszen ezen a héten csütörtöktől vasárnapig az U15-ös Európa-bajnokságnak, míg jövő hét csütörtöktől vasárnapig az idei utolsó UWW-rangsorversenynek, a Polyák Imre- és Varga János-emlékversenynek adunk otthont. A szervezésről, az események nívójáról és presztízséről is beszélgettünk a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) ügyvezető alelnökével, Bacsa Péterrel.

„A nyár a korosztályos világversenyek miatt egyébként is csúcsidőszak a szövetség életében, kollégáink folyamatosan dolgoznak. De ezen a nyáron mindemellett két nagyon fontos eseménynek is otthont adunk, amely egyenként három-öt hónap szervezőmunkát igényelt. Immár a finisben vagyunk, minden készen áll ahhoz, hogy a tőlünk megszokott magas minőségben bonyolítsuk le az eseményeket. Ezúton is nagyon köszönöm a szövetség munkatársainak és minden segítőnek a munkáját, le a kalappal előttük, emberpróbáló feladatot teljesítettek, rendkívül profin” – kezdi az MBSZ ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter.

Az U15-ös Európa-bajnokságra és a rangsorversenyre egyaránt mintegy 600-600 nevezés érkezett.

„A birkózók mellett három-négyszázan akkreditáltak, tehát tíz napon belül közel kétezer ember érkezik Magyarországra, ami fantasztikus – folytatja Bacsa Péter. – A rangsorversennyel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy két rendkívül nívós edzőtábor köthető hozzá. Most a szabadfogásúak tréningeznek Tatán, tíz ország részvételével, az ukrán csapatot térítésmentesen látjuk vendégül, nagy szeretettel fogadtuk. A viadalt követően kötöttfogású és női edzőtábor kezdődik, harminc ország több mint háromszáz birkózóval, erre nagyon büszkék vagyunk, itthon talán soha nem volt még példa hasonlóra.”

Az U15-ös Európa-bajnokságot 2017-ben hívta életre az UWW. Magyarország második alkalommal ad otthont a korosztály Eb-jének, 2018-ban Győr volt a házigazda.

„Eleinte sokan kétkedve fogadták a versenyt, és a létjogosultságát – így Bacsa. – Az idő bebizonyította, hogy igenis fontos megméretés, s most már a kétkedők is belátták, jó, hogy van. Remek bizonyíték erre, hogy Kaposváron harminc ország közel hatszáz versenyzője szerepel. Ennyi idősen senkinek nem kell megváltania a világot, de fontos tudni, ki hol tart a nemzetközi mezőnyben. Bízunk abban, hogy a hazai pálya előnyt jelent a fiataloknak, és nem nyomja össze őket a teher. Az UWW szabályainak értelmében ezen a viadalon orosz és fehérorosz sportolók is részt vehetnek, egyéni indulóként. Az ukránok viszont nem neveztek.”

Bacsa Péter az orosz és fehérorosz birkózókkal kapcsolatban kifejtette továbbá, hogy a felnőttek között még nem kaptak zöld utat, tehát a jövő heti rangsorversenyen valószínűleg még nem, de a szeptemberi, belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon már jó eséllyel szerepelnek.

S ha már a világbajnokságnál tartunk: „A Polyák Imre- és Varga János-emlékverseny az UWW idei utolsó rangsoroló viadala, tehát a vébéig itt lehet utoljára világranglistapontokat gyűjteni, ez határozza meg a vb-kiemelést. Rendkívül erős verseny lesz, ötvenöt ország közel hatszáz sportolója indul, összesen négy olimpiai és huszonhat (!) világbajnok lép szőnyegre. Gyakorlatilag olyan lesz, mint egy minivébé, a meghatározó birkózónemzetek közül csak Japán és Örményország nem lesz jelen. Kíváncsian várom, hol tartanak a magyarok a felkészülésben, miként állunk helyt.”

Magyarország 2016 óta minden évben rendez világversenyt, ami hatalmas fegyvertény.

„Ez is azt mutatja, hogy az egyik legjobb versenyszervezők vagyunk a világon. Noha ez pluszmunkát jelent a csapatunknak, mindenki örömmel végzi azt, hiszen évről évre úgy távoznak tőlünk a résztvevők, hogy várják, mikor jöhetnek legközelebb.”

Bacsa Péter végül leszögezte, hogy az U15-ös Európa-bajnokságra és a Polyák Imre-, Varga János-emlékversenyre is nagy szeretettel várjuk az érdeklődőket, kilátogatókat – a belépés mindkét eseményre ingyenes.