Cikk keresés:    

Micsoda Eb! – 14 érem az U15-ösök mérlege

2022. 07. 20., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: hhs.hr, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

U15-ös válogatottunk fantasztikus Európa-bajnokságot zárt Zágrábban: a fiatalok összesen 14 éremmel tértek haza, ami azt jelenti, hogy az indulóink közel fele dobogóra állhatott a horvát fővárosban.

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter a kontinensviadal előtt úgy fogalmazott, ebben a korcsoportban a tapasztalatszerzés a legfontosabb feladat. Nos, ez a vártnál is jobban sikerült.

  • „A válogatott nagy része több mérkőzésen is birkózhatott, és remek meccseket tudhatnak maguk mögött. Kiemelném a csapatösszhangot, remekül működtek együtt a gyerekek, szakágtól függetlenül, végig szurkoltak a másiknak, buzdították, húzták egymást. Tanulságos összecsapásokon léptek szőnyegre, amelyek által sokat fejlődhetnek a folytatásban” – véli Bácsi Péter, aki csapatvezetőként végig ott volt Zágrábban.

A lányok szereplésére nehéz szavakat találni, tíz fiatalunkból kilenc érmet nyert: Ritter Sophie (54 kg, Csepel TC), Balázs Éda (58 kg, DVTK) és Pupp Viktória (62 kg, DKSE-KIMBA) aranyat, Szentpál Vivien (33 kg, Dél-Zselic) és Kollár Alexandra (66 kg, Dorog-KIMBA) ezüstöt, Macsári Krisztina (36 kg, OSBK), Zsitovoz Maria (39 kg, ESMTK), Németh Szonja (42 kg, PBSE) és Czeglédi Emese (50 kg, Ferencváros) bronzot. A lányok ezzel a csapatrangsor második helyén zártak, Ukrajna mögött.

  • „Minden várakozást felülmúlt a lányok teljesítménye, éretten, taktikusan birkóztak, ami erre a korosztályra csak elvétve jellemző – folytatja Bácsi. – Tényleg minden elismerés megilleti őket. Ritter Sophie-t különösen, mindenkit technikai tussal győzött le, csupán egyetlen – vitatható – pontot csináltak rajta az egész versenyen. Ezen nincs mit magyarázni. Ebben a korcsoportban az összes nevező ország választhat három olyan súlycsoportot, amelyikben két versenyzőt indít, így fordulhatott elő, hogy az ukránok tizenhárom sportolót szerepeltettek a lányok között. Ezzel együtt zártak előttünk, mindössze tizenegy ponttal.”

Kötöttfogásban négyen álltak dobogóra, Zsitovoz Petro (44 kg, ESMTK-KIMBA) a második, Kovács Keve (38 kg, Eger), Kolompár Imre (57 kg, Monor) és Budai Ferenc (62 kg, Cegléd) a harmadik fokra.

  • „Ez volt a korosztály ötödik Európa-bajnoksága, és emlékeim szerint a kötöttfogásúink eddig még soha nem nyertek négy érmet. És nem sokon múlt, hogy legyen közte arany is. Zsitovoz Petro kettő egyre kapott ki a döntőben az ukrán Vadim Matrosztól, a rivális kis kavarodás után, zóna széli helyzetből jött ki jobban. Teljesen kiegyenlített volt a párharc. Ahogyan elment, akár jöhetett is volna. De ez több meccsünkre is igaz volt, például Czeglédi Emese elődöntőjére vagy Scheuring Vilmos vigaszági mérkőzésére.” 

Szabadfogásban is termett egy magyar ezüst, Laposa Márk (68 kg, UTE) révén.

  • „Márk végig nagyon jó érzékkel birkózott, és erős riválisokat győzött le. A döntőben alulmaradt a grúz Konsztantine Petriasvilivel szemben, de neki is mondtam, nincs oka szomorkodásra, később bepótolhatja azt, ami most elmaradt. Mindent összevetve elégedett vagyok a teljes csapattal, és mondhatom, vannak tehetségeink, bízhatunk ebben a korosztályban. Persze, nem szabad elfelejteni, rengeteg nehézség és buktató vár még a gyerekekre. Az máris bebizonyosodott, hogy a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA) végzett munka jó, és a most birkózott gyerekek közül szeptembertől többen csatlakoznak a nevelőműhelyhez, amely megítélésem szerint a legjobb döntés a pályafutásukat illetően” – zárja le a kétszeres kötöttfogású világbajnok szakmai igazgató, aki egyben a KIMBA tehetségkutatójaként is segíti a sportágat.