Cikk keresés:    

Mi történt Tokióban, a kulisszák mögött?

2021. 08. 13., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Mi játszódott le az olimpiai aranyérmes Lőrincz Tamás és öccse, az ezüstérmes Lőrincz Viktor fejében, amikor a testvérét látta az ötkarikás dobogón? Miért kellett a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) ügyvezető alelnökének, Bacsa Péternek teljes higgadtsággal, egy helyben ülve figyelnie „Szöcsi” döntőjét? A tokiói olimpián történtekről szóló színes anyagunkban azt is felidézzük, hogy a versenyen résztvevő bírók állva tapsoltak a magyar győztesnek.

  • „A bírók mindössze két sportolót ünnepeltek állva tapsolva: az immár négyszeres olimpiai bajnok kötöttfogású nehézsúlyú kubait, Mijaín López Núnezt és Lőrincz Tamást. Ez mindent elmond arról, Szöcsi mekkora klasszis – így az MBSZ ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter. – Versenyigazgatóként semlegesként kellett viselkednem a Makuhari Messe Csarnokban, így Tamás döntője közben sem mutathattam ki, mit is érzek valójában: a pulzusom száznyolcvan körül mozoghatott, az asztal lábát majdnem meghajlítottam, legszívesebben ugrándoztam volna, de tartanom kellett magam. A döntő után persze a backstage-be azért óvatosan odamentem, ott már együtt ünnepeltünk. Az eredményhirdetésnél aztán könnyek szöktek a szemembe, és a magyarok felé az öklömet is meglendítettem. Ennyi belefért.”

  • „Azt hiszem, a dobogón állva az egész pályafutásom lejátszódott előttem, fantasztikus érzés volt, talán ott tudatosult bennem, mit vittem véghez – próbál visszaemlékezni az éremátadó gálára Lőrincz Tamás. – Nehéz szavakba önteni, mennyire hálásak vagyunk azért a rengeteg szeretetért, amit azóta kapunk. A hazatérésünk óta kapkodjuk a fejünket, Cegléd és a szövetség egyaránt nagyon kitett magáért, a város és a szervezet is felejthetetlen ünnepséggel várt minket. Szerdán, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián a testvérem mellett ültem a színpadon, a nyakamban lógott az aranyérem, miközben a közönség, emberek százai felállva tapsoltak minket – hihetetlen volt mindezt átélni, e pillanatok miatt az összes, szenvedéssel töltött perc értelmet nyert.”

Szöcsi súlycsoportjában, a kötöttfogású 77 kilogrammosok között arra lehetett számítani, hogy a világ- és Európa-bajnok orosz Alekszandr Csehirkin lehet a legnagyobb ellenfél, ő a másik ágon küzdött, ám a negyeddöntőben kikapott a kétszeres Eb-harmadik örmény Karapet Csaljantól. Kettejükben az a közös, hogy Tamás soha, egyiküket sem győzte le. A döntőbe meglepetésre aztán a kadetvilágbajnok Akzsol Mahmudov jutott be. 

Már e tény ismeretében, az aranycsata előtt volt-e olyan pillanat, amikor elkönyvelte, olimpiai bajnok lesz? – tettük fel a kérdést Tamásnak.

  • „Ez egyáltalán nem fordult meg a fejemben. Még akkor sem, ha úgy gondoltam, hármuk közül ő a legkönnyebben kezelhető vetélytárs. Ez a kirgiz srác nagyon szépen menetelt, ügyes és gyors. Végül olyan mérkőzés alakult ki a miénkből, amilyenre előzetesen számítottam; egyetlen felesleges mozdulatom sem volt, semmibe nem akartam belebonyolódni.” 

A Magyarock Facebook-oldalára kikerült az a felvétel, amelyen Tamás épp önfeledten buzdítja az öccsét a kétszeres világbajnok ukrán Zsan Belenjuk elleni fináléban.

  • „Ez a felvétel akkor készült, amikor a vezetőbíró az első menet után a másodikban is jelezte, az ukránt látta passzívabbnak. Teljesen jogos volt, hogy végül nem így határozott, de felcsillant a remény, és úgy éreztem, nagyon kell szurkolni, hátha… Amikor Viktor a dobogón állt, szomorúságot éreztem, tudom, milyen elveszíteni az olimpiai döntőt.”

De valóban csak a csalódottság járt Lőrincz Viktor fejében, miközben a pódium második fokán állt?

  • „Igen, akkor még letört voltam – vágta rá a vb-ezüstérmes, Eb-győztes klasszis. – Pedig tudtam, hogy hatalmas eredményt értem el, számtalanszor elképzeltem már, milyen lehet ott, a dobogón állni. Mindez valósággá vált, és immár örülök neki. Hogy előre aláírtam volna-e? Nehéz megmondani, hiszen győzni utaztam Japánba... Azt viszont lehetetlen szavakba önteni, mennyire boldog voltam akkor, amikor a bátyám nyakába akasztották az aranyérmet – fantasztikus volt látni, hogy végre a csúcsra ért, hiszen mindkettőnk pályafutását az olimpiai álom határozta meg.”

Az UWW elnöke, Nenad Lalovics a birkózóverseny végén külön kiemelte a bírók teljesítményt, akik végig korrekt ítéleteket hoztak. A mérkőzésvezetői delegáció tagja volt az MBSZ bíróbizottságának elnöke, Pál Szabolcs is, aki őszintén nyilatkozott az élményeiről.

  • „Férfiasan bevallom, Szöcsi sikerét látva elsírtam magam. De nemcsak én, hanem az olasz színeket képviselő Dózsa Edit is, hihetetlenül szép pillanat volt. A bírók egyébként ugyanúgy megbeszélik egymással az adott nap eseményeit, és gratulálunk a másiknak, ha a hazájának a versenyzője nyer. Természetesen ők is felfigyeltek arra, hogy az arany- és az ezüstérem mellett két ötödik helyet is szereztek a magyarok, jól tudják, hogy kötöttfogásban birkózó-nagyhatalomnak számítunk. Szöcsi élete első Európa-bajnoki címét 2006-ban nyerte, a döntőben azt az orosz Szergej Kovalenkót győzte le, aki Tokióban ott volt bíróként. Többször említettem, igazán vicces lett volna, ha ő vezeti mondjuk a döntőjét” – vélekedi Pál Szabolcs.

Bacsa Péter arról is beszélt, maximálisan elégedett a sportolókkal:

  • „Előzetesen azt mondtam, egy-egy arany- és bronzéremmel boldog lennék, mindent, amit ezen felül elérünk, az fantasztikus. Sajnálom, hogy Korpási Bálintnak nem sikerült dobogóra állnia, nagyot küzdött azért, hogy kijusson Japánba, és megérdemelte volna az érmet, ott lehetett volna a kötöttfogású hatvanhét kilogrammosok élmezőnyében. Ez a súlycsoport és az ötödik helyen záró Muszukajev Iszmailé, a szabadfogású hatvanöt kilós volt a legkiegyensúlyozottabb, mindkettőben nyolc-tíz versenyző is esélyes volt az éremre. Nagyon büszke vagyok arra is, hogy rendkívül nívós technikai stáb képviselte Magyarországot Tokióban: Martin Gábor a Nemzetközi Birkózószövetség fotósaként, dr. Molnár Szabolcs a birkózóverseny hivatalos orvosaként, Pál Szabolcs pedig bíróként volt jelen.” 

A Lőrincz Tamás győzelméről szóló beszámolónkat IDE kattintva éri el!

A Lőrincz Viktor ezüstérméről szóló tudósításunk ITT olvashatja!

A szerdán rendezett, fentebb említett Birkózófiesztáról szóló riportunkat ITT olvashatja!