Cikk keresés:    

Megvannak a világversenyek időpontjai

2020. 07. 05., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Kicsivel több, mint két héttel ezelőtt számoltunk be a nemzetközi szövetség (UWW) azon bejelentéséről, amely szerint a birkózó-világversenyek döntő többségét még az idén megrendezik. A szervezet ezúttal konkrét időpontokkal, helyszínekkel is jelentkezett.

Az UWW hivatalos közleményében rögvest leszögezte: csak a szigorú egészségügyi és a koronavírus-járványt megelőző intézkedések betartása mellett tarthatják meg a világeseményeket – a részletes feltételeken továbbra is dolgozik az erre kinevezett UWW-bizottság az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) együttműködve.

További kritériumoknak is teljesülniük kell: az első tíz helyen rangsorolt csapatból legalább nyolc, emellett – a tavalyi nevezési listákat alapul véve – az érintett országok legalább hetven százaléka kell, hogy jelen legyen.

A legfontosabb, hogy az idén lesz felnőtt-világbajnokság: december 12. és 20. között Szerbia fővárosában, Belgrádban. Az eseményt megelőzően, december 4-től 10-ig ráadásul a juniorok világbajnokságán szurkolhatunk ugyanitt a magyarokért.

Az első seregszemlét Lengyelországban (eddig meg nem nevezett városban) tartják: a kadét Európa-bajnokságot október 5. és 11. között szervezik. Szintén októberben (19–25-ig) a junior kontinensbajnokságnak Szkopje ad otthont.

Az U23-asok is készülhetnek, a mezőny világbajnoksága ugyanis a finnországi Tamperében lesz november 23. és 29. között.

Az UWW arról is döntött, ha nem engedélyezik a belgrádi junior-világbajnokságot, akkor fontolóra veszi, hogy annak helyén, tehát Belgrádban rendezi meg a junior Eb-t. Ha pedig az U23-asok világbajnokságát ellehetetlenítik a körülmények, ugyanakkor (november 23-tól 29-ig) lehet esedékes a korosztály Európa-bajnoksága.

„Szövetségünk nagy hálával tartozik azoknak az országoknak, amelyek a jelenlegi, példátlan időkben is vállalták az erőpróbák rendezését” – mondta az UWW elnöke, Nenad Lalovics a szervezet honlapjának.