Cikk keresés:    

Megvan az oslói vb-csapat!

2021. 09. 21., írta: Deák Zsigmond, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Különleges év 2021 a birkózók számára is, hiszen a pandémia okozta halasztások miatt három világversenyre is sor kerül: kezdődött a varsói Eb-vel, folytatódott a tokiói olimpiával, majd most, október 2. és 10. között következik az oslói világbajnokság.

Magyar Birkózószövetség (MBSZ) szakmai bizottsága kijelölte az induló vb-csapatot, a véglegesítés a szeptember 24-i elnökségi ülés feladata, de túl sok változtatás nem várható. A névsorra tekintve az látható, hogy igen fiatal átlagéletkorú gárda képviseli majd a színeinket a norvég fővárosban, hat idei olimpikonunkból egyedül a kötöttfogású 97 kilósok között ötödik helyen végző, 21 éves Szőke Alex indul.

Kis létszámú női csapatunk mindkét tagja U23-as Európa-bajnok és volt már érmes felnőtt Eb-n, a szabadfogásúak sem lesznek sokan, kötöttben Szőkén kívül is bőven vannak tehetségek, szinte mindegyikük állt már dobogón korosztályos vagy felnőtt világversenyen egyaránt. Sőt, a tetején: Váncza István U23-as Európa-, Takács István junior világ- és Európa-, Lévai Tamás és Szőke Alex junior Európa-bajnok.

Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója így jellemezte a csapatot:

  • „Nem nagyon voltak kérdőjelek az összeállítást tekintve, egyedül Váncza betegsége okozott kisebb gondot, de az U23-as országos bajnokságon megmutatta, hogy jó formában van. Fiatal a gárda, a jövő építése folyik, elsősorban kötöttfogásban reménykedhetünk éremben. De persze a szabadfogásúak is hozhatnak helyezést, vagy épp a lányok, akik már megmutatták a tehetségüket, ám viszonylag régóta adósak az újabb eredményekkel. Cél az ütőképes csapat kialakítása a következő olimpiára, ennek érdekében már most lehet élni a lehetőséggel.”

A magyar vb-csapat:

Szabadfogás:
61 kg: Gamzatgadzsi Halidov (ESMTK)
70 kg: Antal Dániel (Újpesti TE)
74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabányai SC)
79 kg: Vida Csaba (Kecskeméti TE)

Női birkózás:
57 kg: Galambos Ramóna (Újpesti TE)
76 kg: Németh Zsanett (Újpesti TE)

Kötöttfogás:
60 kg: Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE)
63 kg: Torba Erik (Budapesti Honvéd SE)
67 kg: Váncza István (FTC)
72 kg: Fritsch Róbert (Csepeli BC)
77 kg: Lévai Tamás (Budapesti Honvéd SE
82 kg: Szabó László (Újpesti TE)

87 kg: Takács István (Budapesti Honvéd SE)
97 kg: Szőke Alex (ESMTK)