Cikk keresés:    

Még nem fogtam fel, hogy én is ott lehetek – Sleisz az olimpiáról

2024. 06. 03., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Ahogyan arról beszámoltunk, Sleisz Gabriella sporttörténelmet írt azzal, hogy ő lett az első magyar nő, aki bekerült a Nemzetközi Birkózószövetség olimpiai bírócsapatába. A sportolóként négyszeres Európa-bajnoki ötödik szakemberrel beszélgettünk a nagy mérföldkőről.

Csütörtökön érkezett a hír: Sleisz Gabriella is fújhatja a sípot a párizsi olimpia augusztus 5-én kezdődő birkózóversenyén. Persze, idáig hosszú út vezetett, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) edzőjének meg kellett járnia azt a bizonyos szamárlétrát.

„2015 környékén Bárdosi Sanyi bácsi találta ki, hogy menjek el bíráskodni. Letettem a vizsgát, és szép lassan elkezdtem haladni, előbb a hazai versenyeken szerepeltem, aztán 2018-ban nemzetközi bíró vált belőlem. A kezdeti időszakban én inkább még sportolni szerettem volna, aztán 2020-ban jött a fordulópont, az az évi Európa-bajnokság volt karrierem utolsó világversenye. Akkor jött a koronavírus-járvány, ami alatt letisztult bennem, hogy versenyzőként befejezem a pályafutásomat. A folytatásban nagyon sok segítséget kaptam a Magyar Birkózók Szövetségétől, amiért nagyon hálás vagyok” – emlékszik vissza Sleisz.

Sleisz a KIMBA elindulása óta edzőként dolgozik, és ezzel párhuzamosan bíráskodik. Először tavaly, a zágrábi UWW-rangsorversenyen dolgozott felnőtt nemzetközi viadalon, aztán rögtön be is dobták a mély vízbe, hiszen végig bíráskodott a szeptemberi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

„Ég és föld a különbség az utánpótlás- és a felnőttversenyek között. A felnőtt-vb-n minden meccsem előtt remegtem, annyira izgultam. De szerencsére szép lassan belejöttem!”

Úgy véli, neki valamilyen szinten előnye van a többi hölgy kollégájával szemben: „Nemrég ért véget a versenyzői pályafutásom, tehát még ebben a rendszerben sportoltam. Emellett az is segítségemre van, hogy edzőként napi szinten mozgok a birkózásban – sokan ezt nem mondhatják el magukról, mert a hétköznapokban nem a szőnyeg mellett dolgoznak.”

Természetesen nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy ő is Magyarországot képviselheti a párizsi olimpián.

„A női birkózás napról napra fejlődik, egyre nehezebb a legjobbak közé kerülni. Ugyanez igaz a női bíráskodásra is, Párizsban az ötven bíróból már tizenegy nő lesz, ami nagy ugrás a tokiói arányhoz képest. Még nem nagyon fogtam fel, hogy én is ott lehetek, tényleg rengeteget jelent, hogy dolgozhatok a sportágunk legnívósabb rendezvényén. Egyelőre nem tudom, hogyan fogom kezelni a terhet, de amint vége az olimpiának, szívesen elmesélem ezt is!” – zárta Sleisz Gabriella.