Cikk keresés:    

Még hatékonyabban kell védekeznünk! – Farkas Tibor

2020. 09. 10., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) főtitkára, Farkas Tibor arra kéri a felnőtt és junior országos bajnokságon érdekelt embereket, hogy a koronavírus-járvány miatt hozott fertőzésmegelőzési szabályok betartása mellett jobban figyeljenek a maszkhasználatra is.

Az MBSZ három országos bajnokság megrendezését engedélyezte szeptemberben, amelyből az első, a kadétoké múlt szombaton zajlott Gyálon. A koronavírus-járvány hazai növekedése miatt a szervezet úgy döntött, ezek az erőpróbák is csak szigorú fertőzésmegelőzési szabályok betartása mellett tarthatóak meg.

Az U17-esek magyar bajnokságán tapasztaltakról az MBSZ főtitkára, Farkas Tibor nyilatkozott.

  • „Tudom, rengeteg előírást kell betartani, de ezek az emberek egészségének megőrzését szolgálják, valamint lehetővé teszik, hogy a sportolók egyáltalán megmérethessék magukat – így Farkas Tibor. – A résztvevők egytől egyig törekedtek arra Gyálon, hogy az óvintézkedéseknek eleget tegyenek, és ez szinte minden esetben sikerült. Egy feltételt leszámítva: a maszkhasználatot, pedig ez az egyik legfontosabb előírás. Noha a szőnyegen kívül tartózkodó versenyzők esetében csak ajánlott az eszköz viselése, ezúton is arra kérném őket, tartsák be a kérésünket, és hordják a maszkot, bármennyire is kényelmetlen a viselése. Nem egyszerű, de meg kell tanulnunk alkalmazkodni és tűrni ezeket a feltételeket – ez mindenkinek az érdeke, hatékonyabbnak kell lennünk. Jómagam azért veszem fel a maszkot, hogy vigyázzak a környezetemben élők egészségére; magunk mellett ugyanis a környezetünkben tartózkodó emberekért is felelősek vagyunk.”

Az előírásoknak persze furcsaságai is vannak. Nem nevezhető megszokottnak például az sem, hogy a bírók nem foghatnak kezet a versenyzőkkel, nem emelhetik fel a győztesek karját.

  • „A bírók nagyjából ötven-hatvan mérkőzést vezetnek le versenyenként – ez száz-százhúsz kézfogást jelent. A fizikai érintkezést ily módon is szeretnénk minimálisra csökkenteni. Vezethetnék ugyan kesztyűben a párharcokat, de ebben az esetben esély nyílna rá, hogy arról adja át a vírust a sportolóknak. Fontos, hogy a bíró semmiképpen ne legyen az a személy, aki megfertőzhet másokat.”

Mindent összevetve: a főtitkár arra kéri az érintetteket, hogy a szeptember 12-ei, orosházi junior országos bajnokságon és a szeptember 19-ei, budapesti felnőtt ob-n az eddig betartott szabályok mellett a maszkhasználatra is jobban ügyeljenek.

AZ ORSZÁGOS BAJNOKSÁGOKON AZ ALÁBB FELSOROLT ÓVINTÉZKEDÉSEK LESZNEK KÖTELEZŐEK:

  • Zárt kapus rendezés (legfeljebb fele annyi kísérő léphet a csarnokba, mint ahány versenyző nevezett), amelyet előzetesen kell elküldeni a MBSZ/szervező részére
  • Minden résztvevő számára kötelező nyilatkozat kitöltése (18 év alatt szülői nyilatkozat szükséges)
  • Kötelező maszk használat (kísérőknek, személyzetnek)
  • Birkózószőnyegen kívül a versenyzőknek is ajánlott a maszk (kiesett versenyzőnek szintén kötelező)
  • Lehetőség szerint mindenhol javasolt a 1,5 méteres távolság megtartása
  • Belépéskor lázmérés, kézfertőtlenítés
  • Korábbi pozitív koronavírusos megfertőződést követően, igazolás két darab (három nap különbséggel készített) negatív PCR-tesztről, illetve a fertőzést követően megújított sportorvosi engedély
  • Nevezési díj átutalásos (készpénzmentes) fizetése
  • A verseny ideje alatt többszöri szőnyeg fertőtlenítés
  • A szőnyegen kívüli kézfogás, illetve egyéb más megszokott üdvözlési formák (pl.: ölelés, puszi) mellőzése
  • Az idős, 65 év feletti edzők távolmaradása javasolt