Cikk keresés:    

MBSZ-ajánlás a birkózóedzések tartására

2020. 11. 11., írta: MBSZ, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A magyar kormány ismét értékelte az ország járványügyi helyzetét, és minden eddiginél szigorúbb intézkedéseket rendelt el.

Kedd (2020. november 10.) éjféltől hatályba lépett a kormány 484/2020. (XI. 10.) rendelete, amely alapján a következő pontok vonatkoznak a birkózóklubok és a válogatott keretek VERSENYZŐI IGAZOLÁSSAL rendelkező sportolói számára:

  • A kormányrendelet 12.§ (4) szerint a jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek és a sportlétesítmények a VERSENYSZERŰEN (érvényes versenyzői kártyával és sportorvosi igazolással rendelkező) sportoló személyeknek edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából látogathatók.
  • Ily módon az edzések az egyéni és a csapatsportágakban egyaránt folytatódhatnak – felnőtt- és utánpótlásszinten is.
  • A közterületen, a nyilvános helyen, illetve a szabadtéri sportpályákon az egyéni szabadidős sporttevékenység – különösen futás, gyaloglás, kerékpározás – gyakorlása megengedett, de tilosak a csapatsportok.
  • Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöld területeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.
  • A sportrendezvények nézők nélkül, zárt körülmények között megtarthatóak.
  • A felnőtt- és korosztályos válogatott keretek munkája folytatódik az eddigi tervek mentén, de a közös munkában csak a szövetségi kapitányok által meghívott birkózók vehetnek részt.
  • A Körcsarnokban tartott utánpótlás keretedzéseket határozatlan ideig felfüggesztjük.

Az egyesületi munkában kérjük betartani a most megjelent rendeleten túl a következő intézkedéseket, ajánlott eljárásrendeket is, melyek május óta érvényben vannak.

Az edzéseket CSAK az alábbi feltételekkel és korlátozásokkal lehet folytatni:

  1. Csak az érvényes sportorvosi engedéllyel (alkalmas/versenyezhet) rendelkező, IGAZOLT sportolók edzhetnek.
  2. A szőnyegen a párok távolságának legalább 5 méternek kell lennie.
  3. Szőnyegmunka esetén ajánlott ugyanazokkal az edzőpartnerekkel (maximum hárommal) végezni az edzéseket a járványügyi korlátozások feloldásáig.
  4. Az edzések után a lehető leghamarabb el kell hagyni a tréning helyszínét, az edzésen és az öltözőben is kerüljük a közelséget; az említett maximum három edzőpartnereken kívül.
  5. Mindenkivel ajánlott aláíratni a mellékelt tájékoztatót, mely alapján a saját felelősség terhével vesz részt a gyermek (kiskorúak esetében: szülői aláírás) a tréningeken. A dokumentumot ajánlott megőrizni.
  6. Mindenkivel ajánlott heti rendszerességgel kitölteni a mellékelt nyilatkozatot (epidemiológiai kérdőív) is, amely magában foglalja többek között az ajánlott napi kétszeri testhőmérsékletmérést. Ezt a birkózó vagy – kiskorúak esetében – a szülő méri és dokumentálja.
  7. A kormány által előírt járványügyi intézkedéseket betartva, az edzésen résztvevőknek ajánlott, hogy családján (otthona) és az edzésen kívül máshova (legfőképpen közösségbe) ne járjon.
  8. Különös figyelmet fordítsunk a kézmosásra, saját edzőruha és kulacs használatára, lehetőség szerint az otthon fürdésre és a sporteszközök tisztítására.
  9. A 65 évnél idősebb edzőket, munkatársakat továbbra is fokozatosan óvjuk, lehetőleg mentesítsük.
  10. Lehetőség szerint ügyeljünk a kézfertőtlenítők elhelyezésére, azok használatára hívjuk fel a gyermekek figyelmét; Amennyiben lehetséges a cipővédő (lábzsák) biztosítása akkor ennek használatára is sarkalljuk a sportolókat.
  11. Rendszeresen tisztítsuk és fertőtlenítsük a szőnyegfelületet.
  12. Kérünk minden edzőt és egyesületet, hogy a birkózáson kívüli edzéseket (például konditerem vagy futás), a megfelelő távolságtartással végezzék.

A nyilatkozatot ITT lehet letölteni!

A tájékoztatót ITT lehet megtekinteni!

Az EMMI állásfoglalását ITT lehet megtekinteni!!

VIGYÁZZUNK MAGUNKRA!
VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA!