Cikk keresés:    

Maximalizmus, odaadás, tervezés

2021. 06. 01., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: kisalfold.hu, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Szkopjéban rendezett U23-as birkózó Európa-bajnokságon remekeltek a magyar kötöttfogású válogatott tagjai, akik egy-egy arany- és ezüst, két bronzérmet, valamint egy ötödik helyet szereztek. A fogásnem nemrégiben kinevezett szövetségi kapitányával, Módos Péterrel a történtek mellett az új pozíciójával járó feladatokról, és persze a tokiói olimpiai reményekről is beszélgettünk.

A junior vb- és Eb-bronzérmes Váncza István (67 kg) a dobogó legfelső fokára állt, a junior Eb-győztes Lévai Tamás (82) a második, a junior világ- és Európa-bajnok Takács István (87), valamint a junior vb- és Eb-bronzérmes Vitek Dáriusz (130) pedig a harmadik helyen zárt az Észak-Macedóniában rendezett U23-as kontinensviadalon, amelyen Kecskeméti Krisztián (60) ötödik lett.

  • „Megsüvegelendő teljesítményt értek el a srácok – kezdi értékelését Módos Péter kötöttfogású szövetségi kapitány. – Szerencsés helyzetben vagyunk, mert mindegyikük a felnőttválogatottal együtt, lényegében központosítva készülhet, és ez a teljesítményükön is meglátszik. Ezek a fiúk az edzéseken egyaránt kiemelkedően teljesítenek, és habár összességében akár jobban is szerepelhettek volna, mindenképpen pozitív élményekkel gazdagodtak. Tudni kell, hogy olyan verseny nem létezik, amelyiken mindenkinek tökéletesen jön ki a lépés, így volt ez most is – legfőképpen Kecskemétit sajnálom, aki hibázott, megintették, és emiatt nem állhatott a dobogóra.”

A 2012-es londoni olimpián az 55 kilogrammos kötöttfogásúak között bronzérmes szakember 2019 óta segíti Sike András munkáját a nemzeti együttes élén.

  • „Sike András az idéntől már csak a felnőttekre szeretett volna koncentrálni, ám a szövetségi kapitány feladata egyben az is, hogy – a kadétkorosztálytól – az utánpótlást is koordinálja. Úgy döntöttünk, a folytatásban én felelek ezért, így én kerültem a pozícióba. A felnőttcsapat élén viszont semmi nem változott, a fontos kérdésekben Sike dönt, de persze mindent megbeszélünk egymással, együtt irányítunk.”

De milyen helyzetben van a hazai kötöttfogású utánpótlás?

  • „Nemrégiben az utóbbi négy év korosztályos világversenyein elért eredményeket górcső alá vetettem. Az adatokból kiderül, hogy a juniormezőnyben általában jobban szerepelünk, mint a kadétok között, és a sikerek száma – egy-egy kivételtől eltekintve – az U23-as viadalokon sem csökken. Mindez azt jelenti, hogy jól működik a rendszer, és remek ütemben fejlődnek a fiataljaink. Tavaly úgy döntöttünk, hogy az ifjak – akár már kadétkortól – részt vehetnek a felnőttek felkészülési programjában. Abban bízunk, hogy megtiszteltetésnek veszik a lehetőséget, motiválja őket. Nem utolsó sorban pedig rengeteget tanulhatnak a hazai klasszisoktól. Folyamatosan tartom a kapcsolatot az utánpótlás-vezetőedzőkkel, akik a válogatottsággal kapcsolatos kérdéseket is egyeztetik velem.”

Kötöttfogásban a világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint (67 kg) olimpiai kvótát szerzett a budapesti európai olimpiai kvalifikációs versenyen, a junior Eb-győztes Szőke Alex (97) Szófiában szerzett kvótát, míg Lőrincz Tamás (77) arany-, Kiss Balázs (97) ezüst- és Fritsch Róbert (72) bronzérmet nyert a varsói kontinensvetélkedőn az idén.

  • „Kiválóan kezdtük az évet, több bravúrt láthattunk. Reménykedem abban, hogy hasonlóan eredményesen folytatjuk, hiszen az esztendő legfontosabb eseménye, a tokiói olimpia még hátravan. Szőke és Korpási mellett Lőrincz Tamás és Lőrincz Viktor (87) képviseli a magyar színeket, és őszintén úgy hiszem, közülük bárki dobogóra állhat. Persze az ötkarika mindig extra teherrel jár, és ezt jól kell kezelni. Egyéni edzésterv alapján készülnek, személyre szabjuk a technikai és a taktikai programot. Arról se feledkezzünk meg, hogy a korosztályos világversenyek is zajlanak, mindenki bizonyíthat még, ráadásul októberben felnőtt-világbajnokságot is rendeznek.”

Módos kifejtette, nagy megtiszteltetés neki, hogy szövetségi kapitányként segítheti a magyar birkózást.

  • „Amikor két évvel ezelőtt idekerültem, nagyon tartottam attól, milyen lesz edzést tartani azoknak a versenyzőknek, akikkel lényegében együtt nőttem fel. Szerencsére jól kezelték a helyzetet, és betartják az edzői utasításokat. Maximalista ember vagyok, és ugyanezt várom el a fiúktól is. Rendszeresen, egyenként megkérdezem tőlük a tréningek után: »száz százalékot nyújtottál ma?« – csak ezt a szintet tartva lehet ugyanis nagy sikereket elérni. Elengedhetetlen, hogy a legrosszabb napokon is elérjék a teljesítőképességük határát. Mindig számíthatnak rám, ez a munka nullától huszonnégy óráig tart, folyamatosan kapcsolatban vagyok a sportolókkal. Ha valakinek problémája adódik, biztos lehet abban, hogy érdeklődöm felőle. Szeretem tudni, kivel, mikor, mi történik, csak ezáltal válhat tökéletesen tervezhetővé a munka. Tartjuk a lépést a modernkori sport igényeivel, minden egyénre szabva működik. Szerintem mindez elengedhetetlen manapság a sikerességhez.”