Cikk keresés:    

Másfél évet fél lábon is kibírok – Szél Anna

2023. 03. 20., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW/Kadir Caliskan, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Szél Anna mindenkit meglepett azzal, hogy a felnőtt világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes ukrán Olekszandra Homenecet legyőzve U23-as Eb-aranyérmet ünnepelt Bukarestben az 57 kilogrammosok között. Az OSBK sportolójával beszélgettünk a sikerről, az elmúlt évek nehézségeiről, valamint a terveiről.

Nem azért lepődtünk meg Anna győzelmén, mert nem néztük ki belőle, hogy képes nagy bravúrok elérésére! Kvalitásait már U17-esként bizonyította, 2017-ben és 2018-ben kétszer nyerte meg a korosztályos Európa-bajnokságot, vb-ezüstérmes és ifjúsági olimpiai második helyet is ünnepelt. Azóta viszont saját bevallása szerint sem úgy alakult a karrierje, ahogyan azt szerette volna. Noha 2019-ben junior Európa-bajnoki ezüstérem került a nyakába, 2021-ben ugyanezt megismételte, majd az U23-as világbajnoki dobogó harmadik fokára is felállt, folyamatosan kiújuló térdsérülése rendszerint hátráltatta abban, hogy száz százalékos állapotban lépjen szőnyegre.

Nem volt ez másképp most, a bukaresti megméretés előtt sem: „Három hete edzés közben gáncsoltam, és megint megfájdult a térdem. Nagyon rossz állapotban van, egyáltalán nem futhatok vele, próbálom megerősíteni, gyógytornát és specifikus gyakorlatokat végzek vele. Szóval az Eb-t megelőző hetekben egyáltalán nem birkóztam, az utolsó pár napban a dunavarsányi edzőtáborban technikázni próbáltam, de nem tudtam, annyira fájt. Martin Gábor vezetőedző azt mondta, ne essek kétségbe, rendben leszek a versenyre. Úgy voltam vele, nincs veszítenivalóm, kimegyek az Eb-re, s meglátjuk, mi lesz.  Fogalmam sem volt, milyen állapotban vagyok.”

A birkózásával nincs tökéletesen megelégedve, a küzdeni akarására viszont nem panaszkodhat, különösen azzal emelkedett ki a mezőnyből. A német Naemi Leistner, a török Nazar Kaya és a francia Celeste Sion legyőzése után igazi nagyágyúval, az ukránok felnőtt világ- és Európa-bajnoki ezüstérmesével, Olekszandra Homeneccel került szembe a döntőben. A roppant kiélezett összecsapáson kis híján öt percen át vezetett az ukrán, majd az utolsó egy percben előbb Anna, majd Homenec vette át ismét a vezetést. A lefújást követően viszont Szél Anna örülhetett, kiváló taktikájának, és kontraakcióinak köszönhetően 6–6-ra, később szerzett ponttal diadalmaskodott, ezzel U23-as Európa-bajnok lett.

„A sorsolásomat látva úgy vélekedtem, bármi megtörténhet, ugyanis az összes olyan birkózó, akit ismerek, és tudom róla, hogy jó, a másik ágon volt. Megnyugodtam, amikor bejutottam a döntőbe, mert tudtam, nem megyek haza üres kézzel. Pontosan tudtam, ki az az Olekszandra Homenec, de nem volt veszítenivalóm, csak ki szerettem volna birkózni magam. Furcsa kettősség volt bennem, nem gondoltam, hogy megverem, de eközben azt éreztem, megnyerem a versenyt. Ő volt az aktívabb, védekezésből dolgoztam. Talán a szívem vitt előre. Nem tetszett a birkózásom, de nagyot küzdöttem.”

Anna az elmúlt években folyamatosan váltogatta a súlycsoportokat, 57, 59 és 62 kilogrammban egyaránt megfordult: „Ez a sérüléseimnek is betudható. Megpróbáltam a hatvankét kilót, de ott éreztem, hogy a kisebb kategóriákban tapasztalt fizikai fölényemet már nem tudom kihasználni. A genetikámat tekintve inkább ötvenhét kilós vagyok, szóval emellett tettem le a voksomat.”

Egyelőre nehéz feldolgoznia a történteket, az elsődleges célja az, hogy a térdét rendbe hozza. Szeretne egyszer tökéletes állapotban szőnyegre lépni.

„Másfél évet fél lábon is kibírok” – jegyezte meg. 

Nem titkolja, jelen állás szerint az a terve, hogy a párizsi olimpia után befejezi sportolói pályafutását. 

„Felőröl az, hogy folyamatosan sérüléssel bajlódom. Nagyon meg szeretném nyomni, mindent bele akarok adni, a lehető legtöbbet ki kell hoznom ebből az időszakból. Felteszek mindent egy lapra. Ott szeretnék lenni a zágrábi Európa-bajnokságon, a belgrádi világbajnokságon és a párizsi olimpián. Idén a vébé a fő verseny, arra készülök, kvótát szeretnék szerezni. Persze, előbb meg kell szereznem a válogatottságot, ez sem lesz egyszerű, hiszen úgy tudom, Bognár Erika, Dollák Tamara és Galambos Ramóna egyaránt ötvenhét kilóban szeretne birkózni, hasonló célokkal. Az biztos, hogy hatalmas lelki pluszt jelent a mostani győzelmem, visszaigazolást kaptam arról, hogy van értelme csinálni.”

U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUKAREST

Szél Anna mérkőzései
Selejtező: 
Szél Anna–Naemi Leistner (német) 9–4

Negyeddöntő: Szél Anna–Nazar Kaya (török) 10–0
Elődöntő: Szél Anna–Celeste Sion (francia) 7–1
Döntő: Szél Anna–Olekszandra Homenec (ukrán) '6–6 (később szerzett ponttal)

A női 57 kilogramm végeredménye
1. SZÉL ANNA (MAGYARORSZÁG)
2. Olekszandra Homenec (Ukrajna)
3. Zhala Aliyeva (Azerbajdzsán) és Naemi Leistner (Németország)