Cikk keresés:    

Majdnem minden várakozás bejött Tiranában

2023. 06. 22., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Az előzetes célkitűzést teljesítve egy arany-, két ezüst- és három bronzérmet, valamint négy ötödik helyet szereztek birkózóink a Tiranában rendezett U17-es Európa-bajnokságon. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter értékeli a történteket.

„Mindenekelőtt Ritter Sophie teljesítményét szeretném kiemelni, aki serdülőként, tizennégy évesen lett a csapat egyetlen aranyérmese. Fantasztikusan birkózott, elképesztő, amit csinált. Hozzáteszem, engem nem lepett meg teljesen, volt egy olyan megérzésem, hogy mindenkit legyőzhet. Láttam, hogy mennyire jól birkózott a saját korosztályában, tavaly úgy lett U15-ös Európa-bajnok, hogy gyakorlatilag megsemmisítette a mezőnyt. Akkor fizikailag jócskán a többiek fölé nőtt, a kadetok között nem volt ennyire domináns az erőnléte, de Tiranában ebben is a legjobbak közé tartozott. Nagyon lelkes, és a családi körülmények is adottak ahhoz, hogy nagy birkózó váljon belőle; édesapja a kétszeres Európa-bajnok Ritter Árpád, édesanyja, Ritter Diletta is többszörös Eb-érmesnek, világbajnoki második helyezettnek mondhatja magát” – magyarázza Bácsi Péter.

A leánycsapat egyébként Balázs Éda (61 kg) és Müller Petra (73 kg) révén további egy-egy bronzérmet nyert, míg Kollár Alexandra (69 kg) az ötödik helyen zárt.

„Jó teljesítményt nyújtottak, de ezt is vártuk tőlük. A női utánpótlásunkról egészében elmondható, hogy szépen fejlődik, jövő héten kezdődik a junior Eb, amelyen szintén ütős csapatot indítunk. Az erősödés egyértelműen látszik, reméljük, hogy ez hamarosan a felnőttek között is megmutatkozik.”

Kötöttfogásban Tótok Péter (51 kg) és Szinay Szabolcs ezüstérmet szerzett, Zsitovoz Petro (48 kg) a dobogó harmadik fokára állhatott, míg Vitai Vendel (92 kg) ötödik lett.

„Peti valóban hibázott az orosz Kandalin elleni döntőben, de nem kell pálcát törni a feje felett, életében először birkózott világverseny döntőjében, s ez csupán a remélhetőleg nagyon sikeres pályafutása egyik első állomása volt. Vele kapcsolatban inkább a pozitívumot emelném ki: tavaly az ötödik helyen végzett, és ahhoz képest elképesztően sokat fejlődött, óriási előrelépést tett, megkérdőjelezhetetlen, hogy súlycsoportja legjobbjai közé tartozik Európában. Összességében örültem volna, ha srácok összehoznak egy aranyérmet, de a két második és egy harmadik hely nem rossz eredmény. Bízom abban, hogy a július végén kezdődő isztambuli korosztályos vb hasonlóan sikeresen alakulhat!”

A szabadfogásúak ezúttal nem tudtak érmet nyerni, legelőrébb a nehézsúlyú Fábián Bálint végzett, ő ötödik lett.

„Minimum egy dobogós helyezést reméltem, sajnálom, hogy ez nem jött össze. Szurkolunk azért, hogy a világbajnokságon javuljon a teljesítményük.”

Bácsi Péter az Európa-bajnokság előtt három-hat érmet (közte egy-két arannyal) fogalmazott meg célkitűzésként, mindezt úgy, hogy mindhárom szakágban ünnepelhetünk legalább egy dobogóst. Ez utóbbi várakozás tehát nem teljesült.

Ugyanakkor további pozitívumként kiemelendő, hogy az orosz–ukrán háború tavaly februári kitörése óta ez volt az első olyan világverseny, amelyen indulhattak az orosz és fehérorosz sportolók. Az ő távollétükben tavaly 8 medált nyert a csapat, ezt ezúttal is megközelítettük a magunk hat dobogós helyezésével, ami megsüvegelendő eredmény!

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, TIRANA

Eredményeink

Kötöttfogás
48 kg:
 3. Zsitovoz Petro (ESMTK-KIMBA)

51 kg: 2. Tótok Péter (Vasas SC-KIMBA)
55 kg: 14. Olasz Bende (ESMTK-KIMBA)
60 kg: 5. Zóni Dániel (Dorogi AC-KIMBA)
65 kg: 9. Józsa Attila (Budapesti Honvéd SE)
71 kg: 9. Czuczor Dominik (Budapesti Honvéd SE)
80 kg: 2. Szinay Szabolcs (Diósgyőri VTK)
92 kg: 5. Vitai Vendel (Egri VSE-KIMBA)
110 kg: 16. Szilágyi Dániel (Dorogi AC)

Szabadfogás
48 kg:
 8. Majer Barnabás (Kertvárosi SE-KIMBA)

51 kg: 8. Baráth Károly (Vasas SC)
55 kg: 9. Arszunkajev Ahmad (Vasas SC)
60 kg: 16. Tóvölgyi Marcell (Vasas SC)
65 kg: 20. Varga Máté Bendegúz (Adács-KIMBA)
71 kg: 12. Laposa Márk (Újpesti TE-KIMBA)
80 kg: 20. Mizsei Ádám (CVSE)
92 kg: 7. Veress Bence (Vasas SC)
110 kg: 5. Fábián Bálint (HVSE)

Női birkózás
49 kg:
 11. Köblő Anna (Csepel TC-KIMBA)

53 kg: 7. Kapuvári Liliána (Újpesti TE-KIMBA)
57 kg: 1. Ritter Sophie (Csepel TC-KIMBA)
61 kg: 3. Balázs Éda (Diósgyőri VTK)
65 kg: 9. Pupp Viktória (Dunaújvárosi KSE-KIMBA)
69 kg: 5. Kollár Alexandra (Dorogi AC-KIMBA)
73 kg: 3. Müller Petra (Soltvadkerti TE-KIMBA)