Cikk keresés:    

Január 31-ig lehet jelölni hírességet!

2023. 12. 21., írta: Deák Zsigmond, fotót készítette: MBSZ, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Nemzetközi Birkózószövetség (FILA, majd UWW) annak idején, 2003-ban azért hozta létre a Hall of Fame-et, a Hírességek Csarnokát, hogy megtisztelje és elismerje azokat a birkózókat, akik kiemelkedően sikeres pályafutásukkal a sportág világszintű népszerűsítéséhez tevékenyen hozzájárultak.

A magyar birkózás hagyományait, erejét jól mutatja, hogy eddig összesen kilenc honfitársunkat választották be a hírességek közé: Polyák Imrét (2003), Kozma Istvánt (2007, posztumusz), Kocsis Ferencet (2013), Varga Jánost (2016), Keresztes Lajost (2018, posztumusz) és Kovács Istvánt (2018) sportolói, Hegedüs Csabát (2005) a birkózás legendája, Kruj Ivánt (2009) versenybírói és Gáspár Tamást (2013) sportvezetői kategóriában.

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) alapításának centenáriuma alkalmából egy 2021-es határozatával támogatta az önálló Magyar Birkózó Hírességek Csarnokának létrehozatalát és javasolta, hogy annak alapító tagjai legyenek a nemzetközi Hall of Fame-be már beválasztott honfitársak.

Az MBSZ 2022-ben elfogadta a hazai Hall of Fame-szabályzatot, és a kijelölte a bizottság tagjait (Bacsa Péter, Farkas Tibor, Gáspár Tamás, Kacsó Tibor, Réczi László).

A szabályzat alapján a Magyar Birkózó Hírességek Csarnokába újként az kerülhet be, aki az egyes kategóriákban (sportoló, edző, versenybíró, sportvezető) tartósan kiemelkedő színvonalon nyújtott teljesítményével és példamutató életútjával hozzájárult a magyar birkózás hírnevének emeléséhez. A cím posztumusz is adományozható.

A beiktatásra először egy esztendeje, a 2022. december 13-i évzáró ünnepségen került sor. Akkor a világbajnok Sastin Marianna, az olimpiai aranyérmes Sike András és a magyar birkózósport első olimpiai elsőségét elérő Weisz Richárd (posztumusz) sportolói, a két mesteredző, Szőnyi János és Klinga László edzői, míg az Aranysíppal kitüntetett nemzetközi bíró, Hessky Pál bírói kategóriában került be a Magyar Hírességek Csarnokába.

Most újra itt a lehetőség a jelölésre, hiszen a hazai Hall of Fame-be kétévente, minden páros évben, minden kategóriát figyelembe véve összesen legfeljebb 3-6 fő választható.

Javaslatokat az MBSZ-szel jogviszonyban álló sportegyesületek, sportvállalkozások, sportiskolák, utánpótlás-nevelés fejlesztését végző alapítvány, sportakadémia, az MBSZ szervei, tisztségviselői tehetnek.

Egy jelölő szervezet több kategóriában is jelölhet, de kategóriánként csak egy személyre tehet javaslatot. Ezúttal 2024. január 31-ig kell elküldeni a jelöléseket az MBSZ főtitkárának, az adatlap ITT tölthető le.

Beszkennelés és jól látható aláírás esetén az elektronikus jelölés elfogadott.