Cikk keresés:    

Ligeti Dániel is kiemelt lesz Párizsban

2024. 08. 03., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Az utolsó szabadfogású 125 kilogrammos kvótát kiharcoló Ligeti Dániel is kiemelt lesz az augusztus 5-én kezdődő párizsi olimpia birkózóversenyén. A Haladás rutinos nehézsúlyú birkózója igencsak kemény ágra számíthat a francia fővárosban, hiszen a világbajnoki címvédő iráni Zare mellett a török szupersztár, Akgül, valamint a roppant kellemetlen világ- és Ázsia-bajnoki ezüstérmes kínai Deng is ott lesz kiemelt.

A szabadfogású 125 kiló felső ágának kiemelt versenyzői:

1 Amir Zare (iráni)
A 25 éves ázsiai klasszis világbajnokként harcolta ki pályafutása második olimpiai kvótáját. Zare már három évvel ezelőtt a tokiói olimpián is részt vett, ráadásul élete első felnőtt világversenyén rögtön harmadik lett.

Az irániak nehézfiúja 2021-ben világbajnok, 2022-ben vb-bronzérmes, 2023-ban pedig ismét világbajnok lett. Azóta megnyerte az Ázsiai Játékokat, majd az Ázsia-bajnokságot is.

Ligetivel legutóbb a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokság negyeddöntőjében találkozott, ahol Dani remek négypontossal indított, a folytatásban azonban 11-4-re kikapott.

8 Deng Zsivej (kínai)
Ligeti Danihoz hasonlóan szintén a kategória egyik legrutinosabb versenyzője a 35 éves kínai. Deng akárcsak Ligi, a világkvalifikációról harcolta ki pályafutása harmadik olimpiai részvételét, korábban Tokióban és Rióban is szőnyegre lépett, előbbin ráadásul ötödikként zárt.

A nehézsúlyú birkózó élete legjobb eredményét 2018-ban, a budapesti világbajnokság érte el, ahol a grúz Petriasvili mögött második lett. Rá egy évre a kontinensbajnokságán is bizonyított, szintén ezüstérmet akasztottak a nyakába.

4 Taha Akgül (török)
A 34 éves török klasszis a súlycsoport egyik legnagyobb királyának számít az elmúlt évtizedben. Taha mind amellett, hogy olimpiai bajnok és olimpiai bronzérmes, tizenegyszer lett Európa legjobb szabadfogású nehézsúlyú birkózója, háromszor pedig világbajnoki címet szerzett, de összesen nyolc világbajnoki érem tulajdonosa.

Ligetivel számtalanszor csaptak már össze, amik közül az egyik legemlékezetesebb kétségkívül a 2012-es belgrádi Eb-döntő, ahol Dani igencsak megszorongatta Akgült, végül a török győzött, akkor nyerte első Európa-bajnoki címét.

5 LIGETI DÁNIEL


A szabadfogású 125 kiló alsó ágának kiemelt versenyzői:

2 Geno Petriasvili (grúz)
A 30 éves grúz Taha Akgül egyik legnagyobb kihívója az elmúlt tíz esztendőben. Geno rengetegszer kapott már ki a töröktől, de néhányszor neki is sikerült borsot törnie az orra alá, így háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnoknak mondhatja magát.

Petriasvili az olimpiákon sem tétlenkedett, Rióban a harmadik, Tokióban pedig a második helyezést érte el, méghozzá úgy, hogy tíz másodperccel a vége előtt még ő vezetett az amerikai Stevensonnal szemben.

7 Robert Baran (lengyel)
A 32 esztendős sportoló a fehérorosz Hramjankov visszalépésnek köszönheti párizsi olimpiai kvótáját. Baran már 2018-ban is jelezte, hogy számolni kell vele a szabadfogású nehézsúlyúak között, hiszen már akkor bronzérmes volt az Európa-bajnokságon, majd két évre rá már döntőbe jutott a kontinensviadalon, 2022-ben pedig szintén a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

3 Mason Parris (amerikai)
Az amerikaiak 25 éves izomkolosszusa egészen pontosan tavaly, a budapesti Polyák Imre–Varga János-emlékversenyen robbant be a nemzetközi mezőnybe. Igaz, akkor már U20-as világbajnok volt, méghozzá úgy, hogy a fináléban a most már kétszeres vb-győztes iráni Zarét győzte le Tallinban.

Parris első felnőtt vb-érmére sem kellett sokat várni, rögtön a belgrádi olimpiai kvalifikációs viadalon be is zsebelte a bronzot és a velejáró olimpiai kvótát is, ráadásul azóta a Pánamerikai Játékokat, a pánamerikai bajnokságot és az idei budapesti UWW-rangsorversenyt is megnyerte.

6 Giorgi Meshvildishvili (azeri)
A 32 éves grúz származású versenyző 2023-ban váltott nemzetiséget. Korábban nem indult még felnőtt világversenyen, azeriként viszont igencsak belehúzott, 2023-ban és 2024-ben is bronzérmes volt az Európa-bajnokságon, majd a bakui európai kvótaversenyről is magabiztosan kvalifikált az olimpiára.

A további nyolc nem kiemelt versenyző:
Amarveer Dhesi (kanadai)
Djajeldin Abdelmottaleb (egyiptomi)
Juszup Batirmurzajev (kazah)
Ajajal Lazarev (kirgiz)
Lhagvagerel Munhtur (mongol)
Ashton Mutuwa (nigériai)
Jonovan Smith (Puerto Rico-i)
Jurij Idzinszkij (ukrán)

A szabadfogású 125 kilogrammos súlycsoport programja:

2024. augusztus 9. (péntek)
11.00 – 13.30 | Selejtezők
18.15 – 19.15 | Elődöntők

2024. augusztus 10. (szombat)
11.00 – 13.30 | Vigaszági mérkőzések
19.15 – 21.45 | Helyosztók és eredményhirdetés