Cikk keresés:    

Lévai Zoltán szombattól a világkupán bizonyít

2022. 11. 04., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A szívizomgyulladás okozta féléves kényszerpihenőből tíz hónapja tért vissza a szőnyegre a kötöttfogású birkózó, Lévai Zoltán. Azóta világbajnoki ezüstérmet szerzett Belgrádban, és ezzel kiharcolta, hogy a világválogatott tagjaként részt vegyen a több éves szünet után visszatérő világkupán, amely most szombaton kezdődik Bakiban.

Hogy vagy?

  • Szerencsére teljesen jól, minden ugyanúgy zajlik, mint a szívizomgyulladás előtt – felelte Lévai Zoltán. – Legutóbb augusztus elején voltam kontrollvizsgálaton, amelyen mindent rendben találtak. Az eddig megszokott három hónap helyett immár csak félévente kell járnom.

Szeptemberben, Belgrádban csalódottan fogadtad, hogy „csak” ezüstérmet szereztél. Azóta megbarátkoztál a ténnyel?

  • Pozitívan tekintek a történtekre, ha az egész évet nézem, meg kell állapítsam, a maximumot hoztam ki a felkészülésemből. Tavasszal az Európa-bajnokság nem úgy sikerült, ahogyan azt szerettem volna, de azért nem tört meg, mert tudtam, a világbajnokság lesz a fő verseny, ott viszont a dobogó legfelső fokára akartam állni. Nem álltam messze tőle, öt olyan mérkőzést nyertem meg, amely együtt máskor aranyérmet ért volna, ezúttal nem így történt. Ha viszont azt nézem, hogy öt klasszis birkózót győztem le, akkor ez a jövőre nézve nagyon pozitív előjelként szolgál.

A döntőben attól a kirgiz Akzsol Mahmudovtól kaptál ki, aki ellen másfél hónappal a vb előtt simán nyertél, s aki ellen Lőrincz Tamás is diadalmaskodott a tokiói olimpia aranycsatájában. Másfél hónap távlatából hogy látod a vereség okát?

  • Felkészült belőlem, de nem ezért nyert. Sokat számított, hogy amíg nekem öt igazán éles mérkőzésem volt, addig neki csupán kettő. Még ez sem lett volna probléma, nem voltam fáradt, mert kiemelkedően jól sikerült a felkészülésem. Ott motoszkált bennem a korábbi meccsünk, és az is, hogy mennyire jól birkóztam az első napon. Félreértés ne essék, abszolút nem arról van szó, hogy túl nagy volt a mellényem, hanem arról, hogy sokkal bátrabban küzdöttem, mint kellett volna, több türelemre volt szükség.

Az ezüstéremmel kiharcoltad, hogy a világválogatott tagjaként részt vegyél az Azerbajdzsánban szombaton kezdődő világkupán.

  • Szerda este érkeztem, három óra az időeltolódás, szóval kevés az idő arra, hogy ezt tökéletesen megszokjam. Örülök, hogy szerepelhetek ezen a csapatversenyen, ez is azt jelzi, hogy jó úton haladok. Az eredeti terv az volt, hogy a világválogatott mellett a vébé csapatrangsorában az első öt helyezett indul, Szerbia is velünk azonos, tehát a B-csoportban szerepelt volna, de az a válogatott koronavírusos megbetegedések miatt visszalépett, így az azeriekkel küzdünk meg a vasárnapi döntőért, ami nem lesz egyszerű. Az A-csoportban Irán, Kirgizisztán és Törökország méri össze a tudását egymással, szerintem előbbi kettő közül kerülhet ki a döntős. Két meccsem lesz, azokat természetesen meg szeretném nyerni, és abban is bízom, hogy a miénk lesz az aranyérem.

Baki után kezdetét veszi a jövő évi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra való felkészülés?

  • November közepén már alapozunk, ez az időszak február elejéig tart. Nem kérdés, a kvótáért utazom a vébére, hiába szeretnék, amíg nincs meg, addig nem tudok arra gondolni, hogy milyen célokkal vágok neki a 2024-es párizsi olimpiának. Lépésről lépésre haladok, szóval egyelőre kizárólag a kvóta lebeg a szemem előtt.