Cikk keresés:    

Lévai Zoltán: szívizomgyulladás után, a kontroll eredménye előtt

2021. 09. 20., írta: DZs/KB, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Nehéz időszakon ment keresztül a magyar kötöttfogású birkózás egyik legnagyobb reménysége, az Európa-bajnoki ezüstérmes, U23-as kontinensbajnok Lévai Zoltán: májusban szívizomgyulladással kórházba került és azóta kényszerpihenőn van. A Budapesti Honvéd 25 éves sportolója a legutóbbi kontrollvizsgálat eredményére vár, ennek ismeretében lehet a folytatást, az esetleges visszatérést tervezni.

Közel négy hónapja, május 24-én Lévai Zoltán épp a mátraházai edzőtáborba tartott autóval. A tervezetthez képest később ért oda, így a cuccait már nem volt ideje felcipelni a szobájába, rögtön futott az edzésre.

  • „Olyan érzésem volt, mintha meghúzódott volna a lapockám, nehezebben kaptam levegőt – emlékszik vissza Lévai Zoltán. – Jeleztem a problémát, mondván, hogy ezt ki kell masszírozni. Folytattam az edzést, de egyre rosszabb lett, szúrt a mellkasom, émelygés és furcsa fájdalom gyötört. A tréning végén átöltöztem, kimentem a táskáimért az autóba, de le kellett ülnöm. Ekkor már sejtettem, hogy nem csak húzódásról van szó… Pánikba estem, édesanyámat is felhívtam. A többiek épp ebédeltek, bementem az étterembe, és jeleztem a problémát Sike András szakvezetőnek, aki mondta, hogy pihenjek le. Hamarosan felhívott, és szólt, inkább menjek orvoshoz, nehogy gond legyen. Hazautaztam, másnap pedig a hatvani kórházba, ahol a vérvétel kimutatta, nagy a baj. Mentővel rögtön átvittek a Honvédkórházba, ahol kiderült, szívizomgyulladásom van. Hat napot töltöttem ott, és bevallom, megijedtem. De közel sem annyira, mint a családom.”

Zoltánt három hónapos kényszerpihenőre ítélték. Pontosan tudja, noha nem érezte magát annyira rosszul, sokkal csúnyább véget is érhetett volna a történet.

  • „Ledöbbentem, és átértékeltem az életemet. Nem mondom, hogy jól jött a kihagyás, de pozitívuma is van: feltöltődtem, és farkaséhesen várom, hogy újra edzésbe állhassak. Nemrégiben voltam kontrollvizsgálaton, annak az eredményét várjuk. Ha minden rendben van, remélem, hogy kezdődhet a munka. Persze azzal is tisztában vagyok, hogy a folytatásban gyakrabban kell járnom vizsgálatokra.”

A kétszeres U23-as Európa-bajnok időközben edzősködni kezdett. Azt mondja, ez azért jött különösen jól, mert így nem szokott el teljesen szőnyegtől.

A súlycsoportjában, a 77 kilogrammosok között öccse, a junior Eb-győztes Lévai Tamás indul a hamarosan kezdődő oslói felnőtt-világbajnokságon.

Ez azt jelenti, hogy visszatérése után egymás ellen küzdenek majd a címeres mezért?

  • „Nem, dehogy. Viszont jelenleg neki a hetvenhét kiló a tökéletes súlycsoport, ugyanis nyolcvanegy-nyolcvankettő kilogramm között mozog a súlya. Az ő terveiben később a nyolcvanhét szerepel. Valószínűleg most nem vagyok annyira jó formában, de szerintem nem tragikus a helyzet. Úgy vélem, a jövő márciusi budapesti Európa-bajnokságra ismét csúcsformába lendülök. Ami pedig az elmúlt időszakot illeti: talán ez is kell ahhoz, hogy három év múlva Párizsban olimpiai bajnoki címet ünnepeljek!”

Az érintett sportoló optimizmusa és motiváltsága érthető, de  a fokozott kockázat miatt állapota, a pontos kórismeret legalaposabb elemzése, folyamatos vizsgálatok és ellenőrzés nélkül nem lehetséges a visszatérés. Természetesen megkérdeztük a válogatott orvosait is Lévai Zoltán esetéről, akik a legutóbbi kontrollvizsgálat most folyó elemzésének ismeretében ígérték, hogy kifejtik szakvéleményüket. Amint megvan az eredmény, azonnal beszámolunk róla.