Cikk keresés:    

Lévai Zoltán helyrerakná Akzsol Mahmudovot

2023. 05. 11., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A zágrábi Európa-bajnokságon nyert bronzérmével újabb értékes eredményt ért el a vb- és Eb-ezüstérmes kötöttfogású 77 kilogrammos Lévai Zoltán, aki nem titkolja, a szeptemberi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon felérne a csúcsra.

A világranglistavezető Lévai Zoltán a nyitó napon 9–0-val vágott vissza az azeri Sanan Suleymanovnak a 2020-as római Eb-döntőben elszenvedett vereségért, majd az Eb-második grúz Juri Lomadzét is legyőzve elődöntőbe jutott, amelyben 1–1-gyel, később szerzett ponttal kapott ki 2017 világbajnokától, a szerbiai Nemes Viktortól, így másnap a bronzéremért léphetett szőnyegre. Ellenfele az U23-as Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes moldovai Alexandrin Gutu lett volna, ám a rivális sérülés miatt visszalépett a helyosztótól, Lévai így Európa-bajnoki bronzérmet nyert.

„Azóta megemésztettem a Zagreb Arenában történteket, nem rágódtam sokat az elveszített elődöntőn, nincs bennem tüske a mérkőzés miatt, boldog vagyok a bronzéremmel – magyarázza Lévai. – Nem néztem vissza azt a jelenetet, ami miatt mérges voltam. Lenti helyzetben megemeltem Nemest, ő visszaesett a szőnyegre, és ott úgy éreztem, hogy a bírók nem hagytak elég időt az akció végrehajtásához. Ezeket a helyzeteket nem tudom befolyásolni, annyit tudok tenni, hogy legközelebb higgadtabb maradok, és elsőre megcsinálom a pontot.” 

Klasszisunk ezért mindent megtesz, mentális tréningen vesz részt annak érdekében, hogy fejben is a lehető legtökéletesebb állapotban lépjen szőnyegre: „Szerintem ez legalább annyira fontos, mint az edzés, minden szempontból igyekszem a lehető legtöbbet kihozni magamból. Megtanulom, hogy egyes helyzetekben miként reagálhatok a személyiségemhez mérten a legjobban. Mindez hatalmas segítségemre van, hiszek a módszerben.”

Megtudtuk, hogy most szombaton részt vesz a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA) esedékes felnőtt országos bajnokságon, majd jövő héten a poreci edzőtáborba utazik, ahol reményei szerint birkózhat az ellene visszalépő moldovai Gutuval is.

„Szívesen birkóztam volna vele, de így is ugyanolyan édes a bronzérem, mintha megküzdöttünk volna egymással. Jó formában voltam, az első meccsemen azt a Suleymanovot győztem le, akit addig még egyszer sem sikerült, majd Lomadzét is sikerült meglepnem, olyan akcióval, amit szerintem nem nagyon lehet tanítani. Ez az eredmény nem azt az egy, elmaradt meccset tükrözi, hanem az egész Európa-bajnokságot, mi több, az általam befektetett munka összességét. Arról nem is beszélve, hogy én nem léptem vissza, pedig az Eb előtt négy hétig alig tudtam emelni, annyira megzúzódott az ujjam – naponta lézeres kezelésre jártam vele.”

Zoltán kifejtette, a júliusi, budapesti Polyák Imre- és Varga János-emlékverseny mellett júniusban a kirgizisztáni rangsorversenyen is részt szeretne venni: „Jelenleg vezetem a világranglistát, és ezt pozíciót szeretném megtartani. Fontos a kiemelés, hiszen ezáltal a vébén később kerülök össze a legjobbakkal. Attól sem szabad eltekinteni, hogy ez a munkám, ebből élek, anyagilag sem mindegy, hogy az első vagy a második helyen zárom a rangsort, és jelen állás szerint csupán néhány ponttal vezetek a kirgiz világbajnok, Akzsol Mahmudov előtt. Szerintem túl van »hype-olva« a srác, szívesen helyreraknám! A nyár vége természetesen az »élesítésről« szól, a belgrádi világbajnokságra az aranyéremért utazom!”

EURÓPA-BAJNOKSÁG, ZÁGRÁB

Lévai Zoltán mérkőzései
Nyolcaddöntő:
 Lévai Zoltán–Saman Suleymanov (azeri) 9–0

Negyeddöntő: Lévai Zoltán–Juri Lomadze (grúz) 3–1
Elődöntő: Nemes Viktor (szerbiai)–Lévai Zoltán '1–1 – később szerzett ponttal
Bronzmérkőzés: Lévai Zoltán–Alexandrin Gutu (moldovai) – Lévai mérkőzés nélkül nyert.

A kötöttfogású 77 kilogramm végeredménye
1. Malhasz Amojan (Örményország)
2. Nemes Viktor (Szerbia)
3. LÉVAI ZOLTÁN (MAGYARORSZÁG) és Yunus Emre Basar (Törökország)