Cikk keresés:    

Lévai Levente megérett az Eb-címre

2024. 07. 22., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A junior világ- és Európa-bajnok Elekes Enikő (65 kg) Újvidéken megvédte kontinensbajnoki címét, míg a tavaly ezüstérmes kötöttfogású Lévai Levente (77 kg) felért a dobogó felső fokára. A két fiatallal beszélgettünk a történtekről.

Az U17-esek és az U20-asok között egyaránt mindent megnyerő Elekes Enikő Újvidéken négy mérkőzést megnyerve ért fel ismét a csúcsra, karrierje során világversenyen immár hatodik alkalommal. Véleménye szerint a mostani siker eltér a többitől.

„Egészen másképp alakult az idei felkészülésem, mint az eddig megszokottak, hiszen ezúttal a felnőttekkel dolgoztam együtt. Jóval rövidebb ideig tartott az alapozás, sokkal többet készültem a versenyekre, hiszen az olimpiai kvalifikációs sorozat bakui állomásán is elindultam. Nem Újvidéken birkóztam életem formájában, a viadal előtt nem sokkal megbetegedtem, antibiotikumot is szedtem. Örülök, hogy mindezek ellenére sikerült győzni” – fogalmazott Elekes az MBSZ-nek.

A lengyel Alicja Nowosad elleni elődöntőt tartja a legnehezebb mérkőzésének: „Többször birkóztunk már egymással, tavaly például a döntőben találkoztam vele. Idén viszont megvert, a törökországi nemzetközi versenyen. Mondtam is magamban, hogy ez volt az első és az utolsó ilyen alkalom.”

A Csepel TC-KIMBA kiválósága kifejtette, lelkileg is sokat adott neki a mostani aranyérem: „A tavalyit fontosabbnak tartom, mert az volt az első U20-as Eb-címem. De ezúttal az önbizalmamnak rengeteget adott a siker. Nem volt túl jó évem, lelkileg és fizikailag sem éreztem jól magam. Ennek több oka van, közrejátszik benne a törökországi vereségem és a kvalifikációs csalódottság is. Utóbbiban túl sokat vártam magamtól, és megviselt – nagyon kritikus vagyok magammal szemben. Utólag belátom, hogy reális eredményt értem el, de akkor egészen másképp éltem ezt meg. A jövőben nem szeretnék túl nagy terhet tenni magamra, éppen ezért a szeptemberi, spanyolországi vb-re is úgy utazom, hogy »csak« az éremszerzés a cél. Tudom, hogy tavaly rengeteg mindennek össze kellett állnia a vb-címhez. Nem lettem rosszabb ahhoz képest, de kevesebb nyomást szeretnék érezni magamon.”

Lévai Levente három utánpótlás-világversenyen szerzett ezüstérem után idősebb testvéreit, a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Zoltánt, valamint az Eb- és vb-harmadik Tamást követve ért fel az U20-as kontinensbajnoki dobogó felső fokára – előbbi 2016-ban, utóbbi 2019-ben érte el ugyanezt.

„Nagyon örült a család – meséli Levente. – Anya és apa ott volt Újvidéken, amikor hazaértem, már nagyon vártak a testvéreim. Nem csaptunk hatalmas családi banzájt, de éreztették, mennyire boldogok ők is.”

Nem lehet azt mondani, hogy Lévai könnyű ágon szerzett Európa-bajnoki címet, mind a négy meccsét rendkívül kiélezett csatában nyerte meg.

„Csak annyit szerettem volna, hogy ne kelljen selejtezőben birkóznom – hát, ez össze is jött… Azt sejtettem, hogy a negyed- és az elődöntőbe az ukrán, majd az azeri következhet, azt viszont nem tudtam biztosra, hogy az első meccsemen az orosszal küzdök, nem ismertem. De próbáltam mindig az adott meccsre koncentrálni, és nem számolgatni. Amikor megláttam a sorsolást, kicsit megnyugodtam, mert tudtam, hogy ha Eb-t akarok nyerni, akkor mindenkit meg kell vernem. Márpedig úgy éreztem, hogy erre megértem. A világversenyeken eddig csak azeritől vagy orosztól kaptam ki, vissza akartam vágni. Örülök, hogy sikerült!”

Levente a Lévai család hagyományaihoz hűen úgy fogalmaz, a világbajnokságra is aranyéremért utazik: „Minden versenyre úgy tekintek, hogy meg akarom nyerni. Szerintem csak így tudjuk kihozni magunkból a maximumot. Persze, ha nem sikerül, akkor nem dől össze a világ, de az biztos, hogy én győzni akarok!”

U20-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÚJVIDÉK

Elekes Enikő mérkőzései
Nyolcaddöntő: Elekes Enikő–Ana Cretu (moldovai) 10–0
Negyeddöntő: Elekes Enikő–Nikoleta Barmpa (görög) 14–4
Elődöntő: Elekes Enikő–Alicja Nowosad (lengyel) 3–1
Döntő: Elekes Enikő–Beyza Akkus (török) 10–0

Lévai Levente mérkőzései
Nyolcaddöntő: Lévai Levente–Gamzat Gadzsijev (független egyéni induló, orosz) 3–1
Negyeddöntő: Lévai Levente–Davud Mammadov (azeri) 6–4
Elődöntő: Lévai Levente–Irfan Mirzojev (ukrán) 5–2
Döntő: Lévai Levente–Alexandru Solovei (moldovai) 3–2