Cikk keresés:    

Lesz-e 43 év után ismét szabadfogású vb-aranyérmünk?

2022. 09. 08., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A szabadfogású programmal zárul a Belgrádban a most szombaton kezdődő birkózó-világbajnokság – ebben a szakágban hatan képviselik a magyar színeket, s nem akármilyen esélyekkel vágnak neki a versenynek. Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány szerint 1979, tehát 43 év után ismét ünnepelhetünk szabadfogású világbajnokot.

A szabadfogású válogatottat vizsgálva rögvest szembetűnik, 74 kilóban nem lesz magyar induló.

  • „Ebben a súlycsoportban Kuramagomedov Murad képviselt minket az elmúlt években. Ő azonban nem felelt meg a vele szemben támasztott elvárásoknak, szóval a szövetség vezetősége úgy döntött, ezen a világbajnokságon nem szavaz neki bizalmat. Hogy később mi lesz a sorsa, majd eldől” – magyarázza Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány.

Antal Dániel (70 kg, UTE), Vida Csaba (79, Kecskeméti TE), Püspöki Patrik (86, Bajai BC) és a budapesti Európa-bajnokságon bronzérmes Ligeti Dániel (125, Haladás VSE) csütörtökön kezdi meg szereplését.

  • „Ligeti Danit leszámítva a többiek még zöldfülűnek számítanak a felnőttmezőnyben, kevés nemzetközi tapasztalatuk van. Nagyon bízom Vida Csabiban, rengeteget dolgozik azért, hogy végre kijöjjön neki a lépés, őszintén kívánom, hogy sikerüljön. Sokat foglalkozik magával, fizikailag és mentálisan egyaránt. Ha meg tudja mutatni, mire képes, akkor akár a legjobbak közé is odaérhet. Antal Daninak és Patriknak a tapasztalatszerzés a legfontosabb, szeretném, hogy a lehető legtöbbet kihozzák magukból, s meccset, meccseket nyerjenek” – vélekedik a kapitány.

Ligeti Dánielnek a kontinensviadalon több ponton elszakadt a combhajlító-izma, emiatt majd’ három hónap kényszerpihenőre szorult. Gerincsérvvel is bajlódik, nemrégiben, a Romániában rendezett edzőtáborban lábra támadás közben ismét kijött neki, ezért infúziós kezelésre szorult.

  • „Szerencsére már jobban van, részt tud venni a vébén. Komoly rutin és tapasztalat van mögötte, de hazudnék, ha azt mondanám, élete formájában van – az állapota nagyjából hetven százalékos. Beszélgettünk egymással, és egyet értettünk abban, hogy a jövő évi olimpiai kvalifikációs világbajnokság szempontjából igazán fontos az indulása. Ettől függetlenül ő most is érmet szeretne nyerni.” 

Ahogyan a két, Oroszországból honosított sportolónk, a Budapesten Európa-bajnok Muszukajev Iszmail (65, FTC) és az ezüstérmes Bajcajev Vlagyiszlav (97, Csepel TC) is. Ők azonban egyenesen az aranyért utaznak!

  • „A felkészülés nagy részét Oroszországban töltöttek, szombaton érkeznek hozzánk, szerdán indulunk Belgrádba. Folyamatosan tartjuk velük a kapcsolatot, heti szinten beszélünk egymással. Azt hiszem, Iszmailnak nagyobb esélye van a világbajnoki cím megszerzésére – ebből a szempontból nem elhanyagolható tény, hogy az orosz válogatott nem indul ezen a vb-n, így Muszukajev legnagyobb mumusa, Gadzsimurad Rasidov sem. Élni szeretne, és élnie is kell ezzel a lehetőséggel. Ahogyan Bajcajevnek szintén előnyt jelent, hogy a kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok orosz Abdulrasid Szadulajev nincs a mezőnyben. Az ő teljesítménye is magas szinten van, abszolút éremesélyes. Az amerikai, az azeri, az iráni és a szlovák versenyző jelentheti a legnagyobb veszélyt.”

Bánkuti a hazai rendezésű Európa-bajnokság előtt kijelentette, szerinte Magyarországnak 19 év után ismét lesz szabadfogású Eb-aranyérmes sportolója, s így is lett. Ebből erőt merítve ezúttal is optimista: „Ne szakítsuk meg, hátha megint bejön… Lesz világbajnokunk! A legfőbb várományos Muszukajev, nagyon bízom benne. Tényleg bárkit el tud verni hatvanöt kilóban, ha ugyanúgy birkózik, mint az Eb-n. Összességében egyébként azt hiszem, egy-egy éremmel és pontszerző hellyel elégedett lennék.”

FELNŐTT-VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD

Szabadfogás

A magyarok és a verseny programja

Csütörtök-péntek
70 kg: 
Antal Dániel (UTE)

79 kg: Vida Csaba (Kecskeméti TE)
86 kg: Püspöki Patrik (Bajai BC)
125 kg: Ligeti Dániel (Haladás VSE)

Péntek-szombat
57 kg: 
nincs magyar induló.

74 kg: nincs magyar induló.
92 kg: nincs magyar induló.

Szombat-vasárnap
61 kg: 
nincs magyar induló.

65 kg: Muszukajev Iszmail (FTC)
97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC)