Cikk keresés:    

Lelki teher van Korpási Bálint mérlegén

2020. 08. 09., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Miként viselte a kötöttfogásban világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint a budapesti olimpiai kvalifikációs verseny és a tokiói olimpia egyéves halasztását? Tartja-e azt a diétát, amely abban segítené, hogy könnyebben hozza az ötkarikás programban szereplő 67 kilós súlyt? Szögre akasztja-e a birkózócipőjét, ha elmarad az olimpia? Vele keressük a válaszokat ezekre a kérdésekre.

Legutóbb 2012-ben, a baki Golden Grand Prix-versenyen szurkolhattunk Korpási Bálintért 70 kiló alatti súlycsoportban; akkor 66 kilogrammosok között szerepelt, és nyert. Azután úgy döntött, feljebb, előbb a 74, majd a 71, végül a 72 kilósok mezőnyében küzd.

S milyen jól tette! A nagyobb kategóriákban kötöttfogású világ- és Európa-bajnok vált belőle…

  • Emlékszem, mennyire fájt az utolsó fogyás hatvanhatra. Az edzők azóta többször hangoztatták, meg kellene próbálnom a hatvanhetet, de a tavalyi világbajnokságon még nem akartam bevállalni. Ugyanott, Nur-Szultanban szembesültem azzal, hogy nagy riválisom, a német Frank Stäbler (a budapesti vb-döntőben 2–1-re győzte le Bálintot) lefogyott hatvanhétre, harmadik lett, ezzel együtt kvalifikálta magát Tokióba. Akkor realizáltam, hogy nincs veszítenivalóm, nekem is meg kell próbálnom, hiszen az olimpiai részvétel és érem hiányzik a karrieremből – meséli Korpási.

Klasszisunk tehát ötkarikás célt tűzött ki maga elé. A március 19. és 22. között, a fővárosban esedékes európai olimpiai kvalifikációs versenyen 67 kilóban küzdött volna a kvótaszerzésért, csakhogy a koronavírus-járvány közbeszólt: nyolc nappal a rajt előtt halasztották a seregszemlét – a tokiói eseményhez hasonlóan egy évvel csúsztatták.

  • Általában hetvenhatról fogytam hetvenkettőre. December végén kezdtem a diétát, március elején már elég jól alakult a súlyom: az edzések után általában hetven kiló alá csúsztam, viszonylag jól is éreztem magam így. Csak az olimpia lebegett a szemem előtt, feltettem rá mindent. A nemzetközi versenyek és az olimpia megrendezése továbbra sem biztos, és ezt nagyon nehezen viselem. A nemzetközi szövetség megtartaná decemberben a belgrádi felnőtt-világbajnokságot – ha ez netán sikerülne, akkor sem hiszem, hogy lefogyok hatvanhétre.

Miként alakul jelenleg Bálint súlya?

  • Lehetetlen hónapokig hetvenegy-kettőn tartanom magam, szóval most kicsit elengedtem a kilókat annak érdekében, hogy teljes értékű munkát végezhessek a táborokban. Persze visszaállok a hosszas diétára, amint látom magam előtt a biztos célt, az ötkarikás játékokat. Jövő hét végéig Tatán vagyunk, aztán Budapesten folytatjuk a felkészülést.

Korpási szeme előtt már csak az olimpia lebeg, hiszen azon kívül mindent megnyert, amit lehetett. Mennyire nehéz megtalálni a motivációt a jelenlegi, teljesen ismeretlen, kilátástalan szituációban?

  • A válogatottból többen nagyon nehéz helyzetben vannak emiatt. Mindahányan próbálunk lelkesen edzeni. Azt hiszem, egymást húzzuk, miközben hasonló lelki teherrel küzdünk nap, mint nap. Huszonhárom éve birkózóm, 2008 óta vagyok a felnőttválogatott tagja. Magam is nehezen fogom fel, mennyit dolgoztam ez idő alatt; ez az, ami még mindig motivál! Ezt az egy évet még meg tudom csinálni…

Szóval, ha mégsem rendezik meg a tokiói játékokat, szögre akasztja a birkózócipőjét? – kérdeztünk vissza rögvest.

  • Harminchárom éves múltam, pályafutásom vége felé járok. Ha mégsem rendezik meg, valószínűleg át kell állnom a civil életbe. Biztosan még nem szeretném kijelenteni, hogy akkor abbahagyom a birkózást, de abban az esetben átértékelem a helyzetemet. Egyre nehezebb edzésekre, táborokba járni. Azt is érzem, hogy lassabban regenerálok a terhelés után.