Cikk keresés:    

Legendák is részt vesznek a 25. veterán-birkózótalálkozón

2023. 06. 19., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Száraz László szombaton huszonötödik alkalommal is megrendezi a Velencei-tó mellett fekvő Sukorón a veterán-birkózótalálkozót, amelyen sportágunk számos legendája, olimpiai bajnokok, mesterek is részt vesznek. A program története 1999 óta íródik, a szervező ezúttal nagyjából 70 résztvevőre számít, és továbbra is várja a jelentkezőket!

A most 81 esztendős Száraz László 15 évesen kezdett birkózni, és majd’ negyvenéves koráig űzte a sportágat, Budapest-bajnok is volt. A „Szikkadt” becenevet maga a kétszeres olimpiai, háromszoros világ- és egyszeres Európa-bajnok Kozma István aggatta rá, mivel többször volt példa arra, hogy 50 kilogramm közeli súlycsoportra 8 kilót fogyott. Ha van kivel, még most is beáll birkózni, ha nincs, akkor focizik.

„1999-ben valami »szikra pattant ki a fejemből«. Pályafutásomat a BVSC-ben kezdtem, amelyben olyan emberek között nőttem fel, akik legendákká váltak. Az első birkózótalálkozóra csak az egykori BVSC-seket hívtam, csodálatosan sikerült, mesébe illő volt. Eleinte kétnaposak voltak a rendezvények, ezt azóta egynaposra módosítottuk. Az évek során sokat dolgoztam a telkemen, szépítgettem, fejlesztgettem, most már mindenkinek tetszik” – meséli Száraz László.

A birkózótalálkozón nagyon változóan alakul a résztvevők létszáma, az első években húsz-huszonketten gyűltek össze, két évvel ezelőtt ötvenen voltak, tavaly harmincöten. Száraz László nagyon büszke arra, hogy az egyik példaképe, Székely Pál mesteredző négy évvel ezelőtt ezen az eseményen ünnepelte 85. születésnapját. „Nélküle nem is létezne ez az esemény” – tette hozzá. 

Székely Pál és sportágunk számos másik nagy alakja mellett mellett az idén az olimpiai bajnok Farkas Péter, Növényi Norbert és Majoros István, valamint a világbajnok Kiss Balázs is ott lesz Sukorón. 

„Immár az egész ország területéről várom a jelentkezőket – folytatta Száraz László. – Nagyjából hetven emberre számítok, Csepregi Gábor zúzapörkölttel, én meg többek között beszéddel is készülök. Délelőtt tíz óráig számítok az érkezőkre, de tudom, a távolabbról utazók ezt nehezen tudják tartani. Számomra azért igazán különleges ez az esemény, mert olyan emberek is találkozhatnak egymással, akik húsz, harminc vagy akár negyven éve nem látták egymást. Emiatt is szép pillanatokból mindig bőven akad!”

Száraz László a Facebook-oldalán egyéb részletekről is beszámolt, s kérése is van, telefonon vár jelzést azoktól, akik ott szeretnének lenni a birkózótalálkozón.