Cikk keresés:    

„Le a kalappal a magyarok előtt!”

2022. 04. 07., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A magyar birkózóválogatott két-két arany- és ezüst-, valamint öt bronzéremmel minden idők legeredményesebb sportági Európa-bajnokságát abszolválta – hazai közönség előtt, a budapesti BOK-csarnokban. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter csak szuperlatívuszokban tud beszélni a csapatról.

Annak ellenére is a kötöttfogású csapat szerepelt a legjobban, hogy a szakág versenyének nyitónapján, múlt pénteken egyetlen magyar sem jutott az elődöntőig. Aztán Vitek Dáirusz (130 kg) a vigaszágon menetelve megszerezte a harmadik helyet – sorozatban a hatodik világversenyén állt dobogóra –, majd másnap jöttek az újabb bravúrok: Fritsch Róbert (72) győzött, Váncza István (67) a második, Lévai Tamás (82) pedig a harmadik helyen zárt.

  • „Az első kötöttfogású napon sem vetettem el, hogy két dobogósunk lehet. Aztán négy lett! Fantasztikus, tényleg. Fritsch Robi elképesztő volt, régóta benne volt a jó szereplés, aztán a tavalyi Eb-harmadik hellyel áttörte a jeget, s most egészen a Eb-dobogó tetejére repült. Remélem, ennél is tovább szárnyal. Váncza Pista megmutatta a benne rejlő zsenialitást, őszintén, azt hittem, aranyérmet nyer, nagyon bíztam benne. De a döntőben apró kihagyása volt, emiatt kikapott. Nem kérdés, övé a jövő, szerintem elégedett lehet magával és az ezüsttel, hiszen minden tőle telhetőt megtett. Dáriusz… Minden verseny előtt elmondjuk, hogy egyelőre kicsi és erősödnie kell még ebbe a súlycsoportba, és ehhez képest mindig dobogóra áll. Tökéletesen kihasználja a dinamikusságát, és fejben nagyon rendben van – egyszer sem láttam hibázni az Európa-bajnokságon. Azt hiszem, hosszú távon építhetünk rá, bízhatunk benne. Lévai Tomi rendkívül céltudatosan birkózott, csak a regnáló világbajnok azeri Rafig Huseynov tudta megállítani, aki egyébként élete formáját hozta, s megszerezte a harmadik Eb-aranyérmét. Tamás ellene is helytállt, de nem tudott mit kezdeni vele, az összes többi meccsén magabiztos diadalt aratott, megérdemelten lett harmadik” – értékel Bácsi Péter.

Szabadfogásban mindhárom színű éremből egy-egy jutott sportolóinknak: Muszukajev Iszmail (65) győzött, Bajcajev Vlagyiszlav (97) ezüstérmet szerzett, míg Ligeti Dániel (125) nyolc év után ismét dobogóra – annak is a harmadik fokára – állt világversenyen.

  • „Nem tudom megmondani, mikor láttam Danit legutóbb ennyire jól birkózni, felszabadult volt, és élvezte a küzdelmet. Az önbizalma szempontjából is nagyon fontos volt neki ez a medál, és remélem, elég lendületet ad neki a párizsi olimpiáig! Bajcajevet sem érheti rossz szó, maximálisan odatette magát. Korábban verte már meg az oroszból lett azerit, Magomedhan Magomedovot, és azt hittem, könnyebb ellenfél lesz, de nagyon jó formában volt, nem Vlagyiszlavon múlt, ő mindent kiadott magából. Muszukajev a rá jellemző zsenialitással birkózott végig, s a nyomát sem láttuk a korábbi hibáinak – taktikusan átgázolt az egész mezőnyön; harminchárom pontot csinált, az ellenfelei pedig mindössze egyet rajta, ez lényegében tökéletes szint. Most már elmondhatom, titokban reméltem tőle ezt az aranyérmet.”

Bácsi Péter elmondta, hogy előzetesen, reálisan nézve a nőktől egy érmet remélt: „Azt épp Nagy Bernadettől (76 – a szerk.), a március elején szerzett U23-as Európa-bajnoki címe után abban bíztam, hogy Budapesten is jól szerepel. Aztán a véleményem kicsit megváltozott, amikor megláttam, mennyire nehéz a sorsolása, több bravúrt kellett elérnie ahhoz, hogy dobogóra álljon. Dénes Mercédeszt leszámítva a teljes női csapat szerepelt a plovdivi U23-as Eb-n is, és habár nem számítottam rá, Budapesten is ugyanolyan jó formában küzdöttek, mint Bulgáriában, nagyon tisztesen helytálltak. Az viszont kiderült, hogy ehhez a mezőnyhöz még erősödniük kell. Dollák Tamara (57) harmadik helye mondhatni, meglepetés volt, nagyon örültem neki.”

Mindhárom fogásnemben lett egy-egy ötödik helyezettünk, a nők között Szabados Noémi (68), kötöttfogásban Torba Erik (60), szabadfogásban pedig Halidov Gamzatgadzsi (61).

  • „Halidov az első fordulóban izgalmas meccsen nyert, de megsérült, amit nagyon sajnálok, jó lett volna látni, mire képes valójában. Erik többet várt ennél az eredménynél, és az igazat megvallva, nem volt jó formában. Talán be kell látnunk, hogy a hatvan kiló tényleg nem az ő súlya.”

A kétszeres kötöttfogású világbajnok szakember végül háláját fejezte ki a közönségnek, amely hatalmas erőt adott a magyaroknak.

  • „Két telt házas napunk volt, és ez külső szemlélőként is zseniális lehetett. Az egész Európa-bajnokság fantasztikusan alakult, ezúton is köszönöm mindenkinek, aki bármilyen formában segített abban, hogy ez létrejöhessen. Álomszerű volt a hét, minden idők legjobb Eb-szereplését produkáltuk. Ez tényleg minden elképzelésünket felülmúlta, le a kalappal a magyarok előtt!”

EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST
A MAGYAR VÁLOGATOTT HELYEZETTJEI

Aranyérem: Muszukajev Iszmail (szf, 65 kg), Fritsch Róbert (kf, 72)
Ezüstérem: Bajcajev Vlagyiszlav (szf, 97), Váncza István (kf, 67)
Bronzérem: Dollák Tamara (57), Lévai Tamás (kf, 82), Ligeti Dániel (szf, 125),  Nagy Bernadett (76), Vitek Dáriusz (kf, 130)
Ötödik: Halidov Gamzatgadzsi (szf, 61), Szabados Noémi (68), Torba Erik (kf, 60)

A MAGYAROK EREDMÉNYEI
SZABADFOGÁS
Hétfő-kedd:
 ITT!

Kedd-szerda: ITT!

NŐK
Szerda-csütörtök:
 ITT!

Csütörtök-péntek: ITT!

KÖTÖTTFOGÁS
Péntek-szombat:
 ITT!

Szombat-vasárnap: ITT!