Cikk keresés:    

Lalovics szerint biztos a birkózás helye az olimpián

2021. 12. 05., írta: Krasznai Bence/nso, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Nenad Lalovics, a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) szerb elnöke, egyben a NOB végrehajtói bizottságának tagja kedden megnézte Budapesten a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) 100 éves évfordulójára készített történelmi dokumentumfilmet, míg szerdán állami kitüntetést vehetett át a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA) a „sportág fejlesztésében és népszerűsítésében szerzett elévülhetetlen érdemeiért” – áll a Nemzeti Sport csütörtöki számának hasábjain.

A szerdai eseményen Nenad Lalovics szerződést is írt alá Süle Lászlóval, a KIMBA kurátorával arról, hogy az akadémia a UWW partnere lesz a világ birkózásának fejlesztésében. A megállapodás alapján a Kozma István Birkózó Akadémia lesz a helyszíne több nemzetközi birkózóversenynek, edzőtábornak, szemináriumnak és más szakmai programoknak is. Az aláírást követően az MBSZ elnöke, a KIMBA alapítója, Németh Szilárd körbevezette a UWW első emberét a létesítményben. Az ünnepségen mások mellett Zseljko Trajkovics, a szerb szövetség elnöke, az MBSZ részéről Bacsa Péter ügyvezető alelnök (KIMBA-ügyvezető), Bácsi Péter szakmai igazgató, világbajnok, valamint Hegedüs Csaba korábbi elnök, a KIMBA szakmai főtanácsadója, a magyar birkózósport legendás olimpiai bajnoka, továbbá az idei, tokiói játékokon aranyérmes Lőrincz Tamás is részt vett.

Nenad Lalovics a Nemzeti Sport munkatársának, Kohán Gergelynek elmondta, kellemes meglepetés érte, amikor megtudta, kitüntetést vehet át. Nem is akármilyent! A Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári fokozatát, Németh Szilárdtól. A kitüntetést nem mellesleg Áder János köztársasági elnök adományozta a szerb sportvezetőnek „a hazai és nemzetközi birkózósportág fejlesztését és népszerűsítését elkötelezetten szolgáló, sikeres munkája elismeréseként.”

  • „Ez nagyon megtisztelő és fontos elismerés. Azt ugyanakkor kiemelném, hogy nem csupán nekem szól, hanem az egész magyar birkózásnak, hiszen egy nemzetközi szervezet nem lehet sikeres a tagjai nélkül” – így Nenad Lalovics, aki azért is érkezett hazánkba, hogy kedd este az Uránia Nemzeti Filmszínházban megtekintse a honi anyaszervezet, az MBSZ centenáriumára készített történelmi dokumentumfilmet.

  • „Nagyon tetszett, már csak azért is, mert alapvető fontosságúnak tartom a történelem és a hagyományok ápolását. Vallom, hogy csak és kizárólag a múlt minél alaposabb ismeretében tudjuk kijelölni az utat a jövő számára, és felvirágoztatni az előttünk álló generációkat. Enélkül elveszítjük a megfelelő irányt” – vélekedett az alkotásról az UWW-elnök.

2021 különleges esztendő volt, egy-egy olimpiát és világbajnokságot is tető alá kellett hozni egy világjárvány kellős közepén. Lalovics UWW-elnökként és NOB-tagként így értékeli a végeredményt:

  • „Szerencsére eljutottunk oda, hogy a birkózóközösségünk roppant hatékonyan működik együtt. Májusban még az sem volt biztos, egyáltalán lesz-e olimpia, vagy elengedhetjük-e a sportolóinkat Tokióba, végül a körülményekhez mérten minden a lehető legszerencsésebben alakult. Persze, messze nem volt ez egy hagyományos olimpia, az az út most, ebben a szomorú helyzetben egyszerűen járhatatlan volt, de így is jelentős sportdiplomáciai sikerként kell elkönyvelni, hogy az ötkarikás játékok és az oslói világbajnokság egyáltalán megvalósulhatott. Mindemellett nagyon bízunk abban, hogy a következő, 2024-es párizsi olimpia már újra a hagyományos mederben tud lezajlani, mert addigra a tudomány remélhetőleg legyőzi a vírust.”

Mindenki emlékszik, hogy a 2012-es londoni olimpia után a birkózást az ötkarikás programból kikerülés réme fenyegette. Azóta viszont lement újabb két olimpia, és a sportág mintha újra bebetonozta volna magát az őt megillető helyre.

  • „Épp egy héttel ezelőtt tette közzé a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a legújabb felmérését a sportágak megjelenésével kapcsolatban, és a birkózás roppant előkelő helyen végzett: szerintem ebben a tekintetben a mi fejlődésünk a legnagyobb az összes sportág közül. Ez a tény jelenleg önmagában biztosítja a birkózás helyét az olimpiai programban, most nem fenyeget minket a lehetséges kikerülés veszélye, és nem vetül a sportágra megannyi, a múltban látott sötét árnyék. De nem lehet elégszer hangsúlyozni, mindez nem jelenti azt, hogy akkor ezennel megnyugodhatunk és újra »visszaalhatunk«. Napról napra kell fejlődnünk: látjuk, hogy milyen új sportágak jönnek fel és jelennek meg, akár az olimpiai programban is – ha nem tudunk folyamatosan megújulni, a helyünket átveszi más. Valójában nem is velük versenyzünk, hanem saját magunkkal: ha minden nap jobbá és jobbá akarsz válni, saját magadat kell legyőznöd!” – vélekedi a sportvezető.

De mit ért pontosan látvány- és megjelenésbeli szintugrás alatt?

  • „Minden olyan részletet, amelyek megfelelnek a huszonegyedik század kihívásainak: digitálisan, a közösségi médiafelületeken, a közvetítésekben egyaránt óriásit léptünk előre – nem véletlenül döntöttünk egy hónapja, a legutóbbi kongresszusunkon úgy, hogy folytatjuk ezt a megkezdett utat, csak még a jelenleginél is intenzívebben.”