Cikk keresés:    

Orsós Sztálvirának a vigaszágon ért véget a világbajnokság

2023. 09. 17., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Egy győztes és két vesztes mérkőzés jutott a magyar női válogatottnak a belgrádi világbajnokság szerdai versenynapján. Az idén Európa-bajnoki ezüstérmet szerző 53 kilogrammos Orsós Sztálvira első mérkőzést még megnyerte a litvánnal szemben, a nyolc közé azonban nem jutott be, miután pontozással kikapott az olimpiai bronzérmes, kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok fehérorosztól. A 68 kilogrammos Szabados Noémi minimális vereséget szenvedett a háromszoros U23-as Európa-bajnok lengyeltől. Kettejük közül Orsós került csak vigaszágra, aki elsőként a kétszeres Európa-bajnok svéd Malmgrennel nézett farkasszemet, de kétvállal kikapott és kiesett.

Visszatért a magyar csapat a hagyományokhoz, miszerint ezúttal is győzelemmel kezdte meg belgrádi világbajnokság aktuális versenynapját.

A sikert idei Európa-bajnoki ezüstérmesünknek, Orsós Sztálvirának könyvelhettük el, aki az 53 kilogrammos selejtezőben egy levitelt követően két-két billentéssel és pörgetéssel pillanatok alatt győzte le a litván Daniseviciutét.

A Csepel TC klasszisát a Ferencváros tehetsége, a háromszoros U23-as Eb-harmadik Szabados Noémi követte. Noémi ellenfele az a háromszoros U23-as Európa-bajnok lengyel Choluj volt, akitől idén már egyszer kikapott korosztálya kontinensbajnokságán. Sajnos ezúttal is a lengyel örülhetett, ám most jóval szorosabb csatát hozott kettejük mérkőzése, mint korábban, mindössze 2-0-ra kapott ki Szabados.

Nem sokkal rá sajnos az is eldőlt, hogy Noémi versenye véget ért, miután a lengyelt a cseh fordulatos összecsapáson 4-3-ra legyőzte.

Minden reményünk Orsós Sztálvirában volt, már ami a női birkózást illeti, azonban ő sem tudott továbbjutni, az olimpiai bronzérmes, kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok fehérorosz Kaladzsinszkaja 9-2-re bizonyult jobbnak nála a nyolcaddöntőben.

Sztálvira legyőzője a folytatásban aztán a kétszeres Európa-bajnok svéd Malmgrent, majd az U20-as világbajnok indiai Antimot is átlépte, döntőbe került. Orsós tehát csütörtökön a vigaszágon javíthatott volna, vezetett is a svéddel szemben, végül 4-2-nél tusvereséget szenvedett és kiesett.

A magyar versenyzők mérkőzései:

Selejtezők:
53 kg: Orsós Sztálvira – Vestina Daniseviciute (litván) 10-0
- az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok fehérorosz jön a nyolc közé jutásért

Tizenhat közé jutásért:
68 kg: Wiktoria Choluj (lengyel) – Szabados Noémi 2-0
- Noémi versenye véget ért, miután a lengyel előnyből kapott ki a csehtől

Nyolcaddöntők:
53 kg: Vanesza Kaladzsinszkaja (független egyéni induló, fehérorosz) – Orsós Sztálvira 9-2
- Orsós vigaszágas lett, hiszen a fehérorosz a svédet és az indiait is legyőzte a döntőbe vezető úton

Vigaszági mérkőzések:
53 kg: Orsós Sztálvira – Tatiana Debien (francia) (A francia sérülés miatt nem áll ki!)

53 kg: Emma Malmgren (svéd) – Orsós Sztálvira tus 4-2-nél

A szerdai súlycsoportok programja:

2023. szeptember 20. (szerda)
8.15 – 8.45 | Orvosi vizsgálat és az első mérlegelés
10.30 – 14.30 | Selejtezőmérkőzések
16.45 – 17.45 | Elődöntők

2023. szeptember 21. (csütörtök)
8.00 – 8.15 | Második mérlegelés
10.30 – 15.00 | Vigaszági mérkőzések
18.00 – 21.00 | Helyosztók és eredményhirdetések
21.00 – 22.00 | Olimpiai kvalifikációs mérkőzések (53, 62, 68 kg)

A sorsolás:

53 kg (31 induló). Orsós Sztálvira (Csepel TC)
A súlycsoport teljes sorsolását ITT lehet megtekinteni!

  • Selejtező: Vestina Daniseviciute (litván)

Az ágára sorsolt még: Malmgren (svéd), Ganbatar (mongol), Stewart (kanadai), Aguello (venezuelai), Kaladzsinszkaja (független egyéni induló, fehérorosz), Debien (francia), Acosta (mexikói), Wendle (német), Maliseva (független egyéni induló, orosz), Poruthotage (Sri Lanka-i), Bakayoko (elefántcsontparti), Zasina (lengyel), Antim (UWW), Parrish (amerikai).

68 kg (33 induló). Szabados Noémi (FTC-KIMBA)
A súlycsoport teljes sorsolását ITT lehet megtekinteni!

  • Tizenhat közé jutásért: Wiktoria Choluj (lengyel)

Az ágára sorsolt még: Ringaci (moldovai), Cavusoglu Tosun (török), Rivera (mexikói), Pedro (brazil), Sjöberg (svéd), Hanzlickova (cseh), Zsumanazarova (kirgiz), Sovero Nino (perui), Szova Rizsko (ukrán), Szadcsanka (független egyéni induló, fehérorosz), Pampin (spanyol), Janeva (bolgár), Lai (vietnámi), Isi (japán).