Cikk keresés:    

Közel kétszázan a felnőtt országos bajnokságon

2024. 09. 14., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia csepeli nagycsarnoka adott otthont a 2024. évi őszi versenyszezon első országos bajnokságának.

Három szakág százkilencvenegy sportolóját köszöntötte Gergely István, a Budapesti Honvéd Sportegyesület ügyvezető elnöke a 2024. évi felnőtt országos bajnokságon, amelyet a BHSE rendezett a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémián.

A sportolóként kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó nyitóbeszédében az olimpikon sportolók mellett a rendező klub újdonsült U20-as világbajnokának, Darabos Lászlónak is külön gratulált, aki néhány napja a kötöttfogású 130 kilogrammosok között lett a világ legjobb juniorja Pontevedrában.

A szót Bácsi Péter, a Magyar Birkózók Szövetsége szakmai igazgatója vette át. A kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok egykori kötöttfogású klasszis kiemelte, hogy ugyan idén a nagyobb világversenyek már véget értek, mégis két fontos viadal még hátra van az évből, mégpedig az U23-as világbajnokság, majd az azt követő nem olimpiai súlycsoportok világbajnoksága is, amelynek mindkét esetben Albánia fővárosa, Tirana ad majd hamarosan otthont.

A felnőtt országos bajnokságot ilyen szemüveggel is követte a szakmai vezetés, amely néhány parázs összecsapásnak is szemtanúja lehetett.

Kötöttfogásban különösebb izgalmak nélkül zajlottak le a mérkőzések, Fritsch Róbert és Nagy Péter, valamint Szőke Alex és Szilvássy Erik fináléja ígéretes volt, előbbit azonban Frtisch 7-0-ra, utóbbit pedig Szőke 4-1-re nyert meg.

A szakág meglepetése viszont az utolsó mérkőzésre maradt, amikor az idei U23-as Eb-ezüstérmes László Koppány két passzivitással és egy kiléptetéssel 3-0-ra legyőzte a felnőtt Eb-bronzérmes Vitek Dárius-t a 130 kilogrammos döntőben.

Szabadfogásban egyértelműen a napokon belül 41. életévét betöltő olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmes Hatos Gábor vitte el a show-t. A Budapesti Honvéd játékosedzője a fináléig oktatta a 86 kilogrammos mezőnyt, majd méltán híres állóképességének köszönhetően a bajai Püspöki Patrik elleni aranymérkőzésen az utolsó percben fordított és szerezte meg pályafutása tizenkettedik országos bajnoki címét.

A hölgyeknél Osváth-Nagy Noémi néhány nappal az U20-as világbajnoki szereplését követően a felnőtt országos bajnokságon is jelesre vizsgázott, míg az Eb-ezüstérmes Bognár Erika az Eb-bronzérmes csapattársát, Galambos Ramónát legyőzve, az Eb-ötödik Szabados Noémi pedig az U23-as Eb-bronzérmes Pók Karolinát felülmúlva lett aranyérmes Csepelen.

A szakág legjobb fővárosi versenyzői különdíjban részesültek, amit női birkózásban Szenttamási Róza, kötöttfogásban Szőke Alex, szabadfogásban pedig Hatos Gábor érdemelt ki.

A 2024. évi felnőtt kötöttfogású bajnokok:
55 kg: Horváth Csaba (Ceglédi VSE)
60 kg: Domokos Edmond (Szigetvár-KIMBA)
63 kg: Rafael Dániel (STE-KIMBA)
67 kg: Pohilec Ádám (BHSE)
72 kg: Váncza István (FTC)
77 kg: Tösmagi Attila (ESMTK-KIMBA)
82 kg: Fritsch Róbert (BHSE)
87 kg: Takács István (BHSE)
97 kg: Szőke Alex (ESMTK)
130 kg: László Koppány (FTC-KIMBA)

Kötöttfogású csapatpontverseny:
1. Budapesti Honvéd SE 62 ponttal
2. ESMTK 23 ponttal
3. FTC 22 ponttal

A 2024. évi felnőtt kötöttfogású országos bajnokság teljes eredménylistáját ITT lehet megtekinteni!

A 2024. évi felnőtt szabadfogású bajnokok:
57 kg: Baráth Károly (Vasas SC)
61 kg: Rácz Balázs (UTE-KIMBA)
65 kg: Mizsei Zoltán (FTC-KIMBA)
70 kg: Molnos Norbert (Kiskunfélegyháza)
74 kg: Vikol András (GYAC)
79 kg: Hajduch Nándor (Szarvas)
86 kg: Hatos Gábor (BHSE)
92 kg: Juhász Balázs (BHSE)
97 kg: Végh Richárd (Érdi Spartacus SC)
125 kg: Korcsog Milán (Csepel TC-KIMBA)

Szabadfogású csapatpontverseny:
1. Vasas SC 25 ponttal
2. Budapesti Honvéd SE 19 ponttal
3. FTC 18 ponttal

A 2024. évi felnőtt szabadfogású országos bajnokság teljes eredménylistáját ITT lehet megtekinteni!

A 2024. évi felnőtt női bajnokok:
50 kg: Gaál Henrietta (Vasas SC)
53 kg: Kapuvári Liliána (UTE-KIMBA)
55 kg: Szenttamási Róza (Csepel TC-KIMBA)
57 kg: Terék Gerda (Csepel TC-KIMBA)
59 kg: Bognár Erika (BHSE)
62 kg: Borsos Viktória (KNSI-KIMBA)
65 kg: Oláh Csenge (KNSI)
68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA)
72 kg: Osváth-Nagy Noémi (Egri VSI-KIMBA)
76 kg: Nagy Fanni (Csepel TC)

Női csapatpontverseny:
1. Budapesti Honvéd SE 26 ponttal
2. Csepel TC 21 ponttal
3. Vasas SC 17 ponttal

A 2024. évi felnőtt női országos bajnokság teljes eredménylistáját ITT lehet megtekinteni!

A versenyen közreműködő bírók: Pál Szabolcs (elnök), Kismóni János, Lőrik Zsombor, Szabó Bence, Weisz György, Asztalos Bálint, Kajtán Olivér, Szántóné Csánó Zsófia, Csík Annamária, Starosciák Tamás, Vajda Szebasztián, Kajtán László. Versenyiroda: Fék Szabolcs, Tollár Dániel.