Cikk keresés:    

Közel 600 induló, az ukrán kötöttfogásúak is jönnek a budapesti Eb-re!

2022. 03. 27., írta: Deák Zsigmond, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Vasárnap kora délután a Corinthia Hotel Valletta-termében került sor a budapesti birkózó Európa-bajnokság rajt előtti hivatalos sajtótájékoztatójára.

Az eseményen Bacsa Péter, a hazai szövetség (MBSZ) ügyvezető alelnöke, a szervezőbizottság vezetője elmondta, hogy féléves előkészítő munka után szombaton a grapplingesek küzdelmeivel kezdetét vette a „show” a BOK-csarnokban. Mint ismert, az orosz és a fehérorosz versenyzők a nemzetközi szövetség (UWW) döntése alapján (a legtöbb sportághoz hasonlóan) nem szerepelhetnek, az ukrán szövetség elnöke pedig arról tájékoztatta őt, hogy az illetékes miniszter a sorkötelezettség ellenére engedélyezte a helyi kötöttfogásúak utazását. „Jelenleg folyik a szervezés, hogy a határon gond nélkül át tudjanak lépni, mi pedig természetesen minden segítséget megadunk ahhoz, hogy itt lehessenek” – mondta Bacsa Péter, hozzátéve, hogy Ukrajna női válogatottja 20 fővel már hetek óta Dunavarsányban készül, s komplett csapattal indul a kontinensviadalon.

A nemzetközi szövetség legfőbb döntéshozó testülete, a büró magyar tagja arról is beszélt, hogy a nevezések már lezárultak, így véglegesnek tekinthető, hogy grapplingesekkel együtt 595 sportoló szerepel majd a viadalon, és összesen 1200 akkreditált személy lesz jelen a magyar fővárosban, ahol legutóbb 2001-ben rendeztek Európa-bajnokságot, de akkor „csak” szabadfogásúaknak. „Akkor Bánkuti Zsolt révén tudtunk hazai pályán magyar aranyéremnek örülni, s nagyon bízunk benne, hogy 21 év után lesz újra hazai kontinensbajnok” – jegyezte meg az alelnök.

A viadalra a belépés ingyenes, és Bacsa szavai szerint a magyar szövetség a 2018-as világbajnoksághoz hasonlóan ezúttal is mindent megtesz azért, hogy az ország minden klubjából el tudjanak jutni az eseményre, ezért buszokat küldenek az egyesületekhez, és 2500 gyereknek, családtagjaiknak biztosítják azt, hogy kilátogassanak a versenyekre.

A sajtóeseményen a nemzetközi szövetség európai szekciójának (UWW Europe) német vezetője, Karl-Martin Dittmann kitért arra, hogy nehéz körülmények között kerül sor a viadalra, mivel a koronavírus-járvány még nem ért véget, és február 24-én kitört az ukrajnai háború, a szövetségnek így az a feladata, hogy versenyzőinek lehetőséget teremtsen a nyugodt és békés küzdelemre. Ahogy fogalmazott, számtalanszor járt már Budapesten, és mindig várja, hogy újra visszatérhessen, a magyar fél pedig korábban már bizonyította, hogy kiváló rendező, így „sosem kell aggódni” az itteni viadalok színvonaláért.

Az Eb szervezését együtt végezte a Magyar Birkózók Szövetsége a Nemzeti Sport Ügynökséggel (NSÜ). Utóbbit képviselve a korábbi kiváló rg-versenyző, Fráter Viktória elmondta, az NSÜ feladata az állami támogatás megfelelő felhasználásának elősegítése, s a szurkolói zónát említve hozzátette, biztos benne, hogy kiváló családi program lehet az Eb megtekintése. Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója 2018-ban hazai szőnyegen lett világbajnok, s most kifejezte reményét, hogy lesz, akinek ezúttal szintén megadatik hasonló felemelő érzés. Úgy fogalmazott, hogy mindhárom szakágban van esély összesen 4-5 magyar éremre, annak ellenére, hogy például a vb-2. olimpiai 5. Szőke Alex sérülés miatt hiányzik majd.

A vasárnap záruló grappling-versenyek után a birkózók hétfőn veszik birtokukba a BOK-csarnokot. Az első napon öt szabadfogású súlycsoport érintettjei kezdik meg versenyeiket, a magyar színeket a vb-3, olimpiai 5. Muszukajev Iszmail (65 kg), Antal Dániel (70 kg)), Vida Csaba (79 kg) és a még oroszként Eb-győztes Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg) képviseli hétfőn. A versenyek 11 óra 30 perckor kezdődnek, az elődöntőket a 17 órakor kezdődő megnyitó után 18 órától rendezik.