Cikk keresés:    

Kovács: A kemény munkát elvégezve bármire képesek vagyunk!

2023. 03. 29., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) tavaly év végén újabb 6 legendát iktatott be a Magyar Birkózó Hírességek Csarnokába, emellett 5-5 szakembert tüntetett ki Életmű- vagy Fél évszázad-díjjal. Cikksorozatunkban az érintettekkel beszélgetünk, kilencedikként Magyarország eddigi egyetlen szabadfogású világbajnokával, Kovács Istvánnal, aki a 2021-es Hírességek Csarnokába iktatása okán emléktárgyat vehetett át decemberben.

Az MBSZ alapításának centenáriuma alkalmából 2021-es határozatával támogatta az önálló Magyar Birkózó Hírességek Csarnokának létrehozatalát és javasolta, hogy annak tagjai legyenek a nemzetközi Hall of Fame-be már beválasztott legendák. A publikum előtt azonban sokáig nem lehetett megünnepelni őket, hiszen 2021-ben a koronavírus-járvány miatt elmaradt a sportág egyik legnagyobb hazai ünnepsége, a birkózókarácsony. Az MBSZ tavaly decemberben bepótolta az „elmaradást”, s elismerte a tagokat, így Kovács Istvánt is.

„2015-től 2019-ig a szövetség alelnökeként is dolgoztam, és nagyon örülök neki, hogy részt vehettem a Magyar Birkózó Hírességek Csarnokának előkészítésében, ahogyan annak is, hogy a tagja lehetek. Nagyon fontosnak tartom a hagyományőrzést, hiszen az emberek könnyen megfeledkeznek azokról a legendákról, akik az életüket adták ezért a sportágért. A Hírességek Csarnoka nekik kíván emléket állítani” – így Kovács István.

Kovács István pályafutása során négyszer állt dobogóra világversenyen, vb-győztesnek, olimpiai és világbajnoki bronzérmesnek, valamint Eb-második helyezettnek is mondhatja magát. Összesen három olimpián szerepelt, 1972-ben Münchenben, 1976-ban Montrealban, valamint 1980-ban Moszkvában – utóbbin állhatott dobogóra.

Pályafutása legnagyobb sikerét 1979-ben San Diegóban érte el, ő szerezte meg a magyar szabadfogás máig egyetlen világbajnoki címét.

„Érdekes, hogy San Diegóban kötöttfogású dobást is végre kellett hajtanom az aranyéremig vezető úton, de ez is azt mutatja, hogy szabadfogásban jóval több a lehetőség az akcióra. Hegedüs Csabát az idő tájt nevezték ki szövetségi kapitánynak, ő olyan morális szemléletet hozott a válogatottba, amelynek meglett az eredménye: elhitette velünk, hogy a kemény munkát elvégezve bármire képesek vagyunk.”

Kovács István 1984-ben nyert utoljára országos bajnokságot, összesen 12 alkalommal állhatott fel a dobogó legfelső fokára, mindahányszor szabadfogású 82 kilogrammban. Szakedzői diplomát szerzett a Testnevelési Főiskolán, Csepelen, a Honvédban, valamint a szabadfogású válogatottakban is dolgozott vezetőedzőként.

Az 1980-as évek elején sportszerüzletet nyitott Csepelen, majd megalapította saját márkáját, a White Raven Wrestlinget.

„A birkózást el kellett látni mindenféle felszerelésekkel, így elkezdtem gyártani azokat. Rendeztek már világbajnokságot a szőnyegeinken, 2001-ben, 2003-ban és 2005-ben. Az amerikaiaknak egyébként annyira megtetszett, hogy az edzőtáboraikban gyakorlatilag csak a mi szőnyegeinken készültek. Manapság is létezik még a márka, de részben átadtam a fiaimnak.”

A most 72 éves legenda nemzetközi bíróként is tevékenykedett, ennek a hivatásának körülbelül 65 esztendős koráig élt. Manapság is jár birkózóversenyekre, figyelemmel kíséri a sportág eseményeit. Izom- és ízületi fájdalmaktól eltekintve alapvetően jól érzi magát, igyekszik a lehető legtöbbet foglalkozni az egészségével.