Cikk keresés:    

Kőrösi Éva lett az UWW első hivatalos dietetikusa

2022. 07. 07., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Megtisztelő feladat elé néz a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) orvosi, prevenciós és antidopping-bizottságának elnöke, valamint a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) sportegészségügyi igazgatója, egyben sportspecifikus dietetikusa, Kőrösi Éva, akit a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) a valaha volt első hivatalos dietetikai konzultánsának nevezett ki.

  • „Kollégámnak, dr. Molnár Szabolcsnak – az UWW orvosbizottságának tagja – korábban már jelezték, hogy úgynevezett medical consultantnak, tehát orvosi tanácsadónak jelölnek. A bizottság elnöke, Babak Shadgan arról adott tájékoztatást, hogy három új pozíciót nyitnak az egészségügyben, a fogászatnak, a bőrgyógyászatnak és a dietetikának is szeretnék, ha lenne egy-egy konzultánsa. Vártuk a hivatalos értesítőt, de az azóta sem érkezett meg. Ellenben az UWW hivatalos oldalán már feltüntették, hogy én felelek a dietetikáért” – meséli Kőrösi Éva.

A szakember feladatai egyelőre tehát nincsenek meghatározva, ugyanakkor van elképzelése arról, egészen pontosan miben kell segítenie a világ birkózását.

  • „Az összes, UWW-t érintő dietetikai kérdésben megkérdezhetik a véleményemet. Ezen felül arra számítok, hogy a nagyobb versenyeken felülbírálhatom, mit egyenek a sportolók, továbbá azt remélem, az edzőket és a versenyzőket is edukálhatom, például fogyasztással vagy étrendkiegészítéssel kapcsolatos kérdésekben. Jelenleg külön projekt zajlik, a nemzetközi szövetség hamarosan olyan könyvet ad ki, amely az egészségüggyel foglalkozik. Szabolcs az ortopéd részt írta, én a dietetikával foglalkozom, nagyjából húsz oldalon.”

Kőrösi Évának a rengeteg munka mellett a családra is marad ideje. Februárban szülte meg első gyermekét, Jankát, akinek igyekszik minél több figyelmet és szeretetet adni.

Persze, ettől függetlenül mérhetetlenül boldog az új kihívás miatt:

  • „Óriási motivációt jelent, hiszen hatalmas megtiszteltetés. Soha nem gondoltam volna, hogy én leszek az UWW első számú dietetikusa, ráadásul az első, akit valaha ilyen pozícióra jelölnek. Nagyon sokat dolgoztunk és dolgozunk annak érdekében, hogy itt lehessünk, ez tesz boldoggá minket. Hiszek abban, hogy mindez a magyar birkózásnak is sokat jelent. Nehéz szavakba önteni azt a boldogságot, amit most érzek, mindent megteszek annak érdekében, hogy jól végezzem a munkámat.”