Cikk keresés:    

Kirgizisztánban táboroznak női birkózóink

2023. 01. 09., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Most vasárnaptól január 20-ig hat a női felnőttválogatott és a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) növendéke edzőtáborozik Kirgizisztánban, ahol a kirgiz csapat mellett a nagy erőt képviselő moldovai és lengyel nemzeti együttes is készül. A KIMBA olimpiai bajnok szakmai igazgatója, Lőrincz Tamás, valamint a KIMBA női szakágvezetője, az U23-as női válogatott vezetőedzője, Martin Gábor nyilatkozott a lehetőségről.

„Jó kapcsolatot ápolunk a kirgiz szövetséggel, a kiváló együttműködésünk első lépcsőfokaként, októberben az U17-es kötöttfogású kirgiz válogatott utazott a hozzánk, a KIMBA-ba edzőtáborba és csapatversenyre. Akkor derült ki, hogy mi is mehetünk hozzájuk most januárban. Az mindenkinek ismeretes, hogy a kirgiz kötött- és szabadfogás mennyire sikeres, de le kell szögezni, hogy női vonalon is erősek, a most szeptemberi, belgrádi világbajnokság előtt két olyan sportolójuk volt, aki vezette a világranglistát. Meglepő lehet az is, hogy Kirgizisztánnak előbb volt világbajnoka női birkózásban, mint kötöttfogásban. Nem kétség, szuper lehetőség előtt állnak a gyerekek, rengeteget tanulhatnak” – vélekedik olimpiai bajnok Lőrincz Tamás.

A kilencfős magyar csapat az U23-as női válogatott vezetőedzőjével, Martin Gáborral utazik Kirgizisztánba.

„Vasárnap délután fél négykor indulunk Budapestről, Isztambulban átszállunk, s onnan repülünk tovább Kirgizisztán fővárosába, Biskekbe – így Martin Gábor. – Három-három felnőttválogatott, KIMBA-alap- és teljesprogramos lánnyal megyünk, hotelben szállunk meg. Van egy újonnan épített, nagy sportkomplexumuk, ahol több szőnyegen edzhetünk. Más csapatok is lesznek rajtunk kívül, a lengyelek és a moldovaiak biztosan, s lehet, hogy a környező országokból szintén érkeznek versenyzők.”  

Martin Gábor elmondta, nívós edzőtáborra számít, számos világklasszissal dolgozhatnak együtt: „A kirgiz női birkózás az elmúlt néhány évben robbant be, három olyan sportolójuk is van, aki kiemelkedő eredményeket ért el, hatvankét kilóban a kétszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes Ajszulu Tinibekova, hatvanyolc kilóban a szintén vb-győztes, olimpiai bronzérmes Merim Zsumanazarova, míg hetvenhat kilogrammban a vb-harmadik, olimpiai ötödik Ajperi Medet Kizi. Igazán szép sikereket értek el, az idei belgrádi vébén viszont már nem jött ki nekik a lépés. Tudjuk, hogy az utánpótlásban is vannak ügyes versenyzőik. A lengyel és a moldovai csapatban egyaránt szerepelnek klasszis sportolók, szóval mindenképpen olyan táborra számítok, amelyből rengeteget tanulhatunk.”

A KIMBA női szakágvezetője azt is kifejtette, szerinte miért állnak fontos lehetőség előtt a nevelőműhely növendékei: „Megpróbálunk a korosztályuknak megfelelő mértékű ízelítőt adni nekik a felnőttmezőnyből. Ezért utaztak velünk nemrégiben a romániai edzőtáborba, s ezért utaznak velünk most is. Semmiképpen nem szeretnénk kiszakítani őket a KIMBA-rendszerből, a fokozatosság elvét betartva neveljük őket, hiszen azt szeretnénk, hogy hosszan tartó, sikeres pályafutásuk legyen. De meg kell mutatnunk nekik, hová kell eljutniuk, és hogy ezért mennyit kell dolgozniuk. Fontos az is, hogy az edzőtáborokban megszerzett tapasztalataikkal a többi fiatalunknak is átadják, s ezzel együtt motiválják őket. Szóval mindent összevetve, nagyon várjuk már az előttünk álló közel kéthetes programot.”

A csapat január 20-án érkezik haza, várhatóan többen részt vesznek a január 28-án, a KIMBA-ban esedékes felnőttválogató-versenyen.

Kirgizisztánba utazó sportolók
Bognár Erika (Budapesti Honvéd SE), Borsos Viktória (Kispest NSI-KIMBA), Elekes Enikő (Kőbánya-KIMBA), Nyikos Veronika (Dunaújváros-KIMBA), Szabados Noémi (FTC-KIMBA), Szekér Szimonetta (Budapesti Honvéd SE), Szenttamási Róza (Csepel TC-KIMBA), Szél Anna (Orosházi SBK), Terék Gerda (BHSE-KIMBA)