Cikk keresés:    

Kilencven éve született Polyák Imre

2022. 04. 16., írta: Deák Zsigmond, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

1932. április 16-án, kilencven éve született Kecskeméten az egyetemes és a magyar sport, ezen belül az egyetemes és a magyar birkózás kiemelkedő alakja, Polyák Imre. Emlékezzünk rá annak a beszédnek a részletével, amelyet Németh Szilárd, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) elnöke mondott el 2018. október végén, a budapesti világbajnokság alatt, amikor a nemzetközi és a hazai szövetség vezetősége megkoszorúzta az olimpiai arany- és háromszoros ezüstérmes, háromszoros vb-győztes korszakos klasszis sírját a Bazilika altemplomában.

„Polyák Imre előtt és után is voltak kiváló magyar birkózók, nagy bajnokok, legendák, de ő az, aki igazodási ponttá vált valamiképp. Az eredménysora önmagáért beszél, de nem csupán ez, hanem az a mérhetetlen kitartás, mély elhivatottság emelte ki a többiek közül, amellyel a kitűzött célt, az olimpiai bajnoki címet hajszolta, s végül el is érte. A csúcs felé vezető utat három ötkarikás ezüstérem, három vb-arany és két vb-ezüst szegélyezte, ha akkoriban már rendeztek volna Európa-bajnokságot, bizonyosan ott is aratott volna pár diadalt.

Polyák Imre kitartása meghozta gyümölcsét, másfél évtizeden át tartó tündöklésére a koronát 1964-ben, 32 esztendősen Tokióban sikerült rátennie. Olyan sporttörténelmi tett volt ez, amivel kivívta kortársai és utódai elismerését. Követőinek jó része, például az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Varga János őt vallja példaképének, eredményei mellett emberi kvalitásainak is köszönhetően.

Hosszú évekig meghatározó embere volt a válogatottnak, csapatkapitánya, központja, origója, vezére, aki a munka mellett a jó hangulatról is gondoskodott, mindenkinek olyan becenevet adott, amely örök életre ráragadt a viselőjére. Visszavonulása után sem tűnt el a szőnyeg mellől, úgy segítette, űzte, hajtotta utódait a csúcs felé, mint korábban önmagát.

Polyák Imre feledhetetlen alakja az egyetemes és a magyar birkózásnak, 2003-as alapító tagja a sportági Hírességek Csarnokának, 2010-es elhunyta óta az ő nevét viseli a hagyományos kötöttfogású Magyar Nagydíj. Egyben a sportágon túlnövő legenda, számos hazai és nemzetközi elismerés, díj birtokosa, például a Nemzet Sportolója 2004-től haláláig.”