Cikk keresés:    

Kettő-négy érem az elvárás az U20-as vb-n

2023. 08. 11., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Hétfőn elkezdődik a néhány héttel ezelőtt Lengyelországból Jordániába áthelyezett U20-as birkózó-világbajnokság, amelyen Magyarország 19 fős válogatottal képviselteti magát. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatóját, Bácsi Pétert kérdeztük az esélyeinkről is.

Mindenekelőtt arról beszélgettünk a szakemberrel, hogy a nemzetközi szövetség (UWW) miért döntött az esemény áthelyezése mellett.

„A lengyelek nem tudták garantálni az orosz és fehérorosz sportolók vízumát. Erre meghatározott időintervallumon belül kellett pozitív választ adniuk, ami nem történt meg, az UWW ezért határozott amellett, hogy az U20-as vb Ammanba kerül. Noha nem ért váratlanul minket a hír, érzékenyen érintett, hiszen a versenyköltségek így megemelkedtek, a logisztika is sokkal bonyolultabbá vált, ráadásul a megnövekedett és bonyolultabb utazás a teljesítményre is hatással lehet” – fogalmaz Bácsi Péter.

A program a szabadfogásúak versenyével kezdődik, az öt tagú csapatban két olyan versenyző van, aki pályafutása során állt már dobogóra világversenyen, Mizsei Zoltánról (61 kg) és Zsivnovszky Péterről (86 kg) van szó, míg Angyal Krisztián (92 kg) U20-as világ- és Európa-bajnoki ötödik hellyel büszkélkedhet.

„Van potenciál a csapatban. Sajnos Arszunkajev Musza kiesése nem jó hír, térdműtéten esett át a nyáron, ami miatt már a kontinensbajnokságon sem vehetett részt. Bízom abban, hogy a lehető legtovább menetelnek a fiúk, s hogy minden tőlük telhetőt megtesznek a jó szereplés érdekében” – így a szakmai igazgató.

Hat női birkózónk lép szőnyegre Jordániában, közülük ketten, Elekes Enikő (65 kg) és Nyikos Veronika (76 kg) aranyérmet nyert a spanyolországi U20-as Európa-bajnokságon, amelyen Terék Gerda (57 kg) a dobogó második, míg Szenttamási Róza (55 kg) és Osváth-Nagy Noémi (72 kg) a harmadik fokára állhatott.

„Az Eb után a megszokotthoz képest rövidebb pihenőt kaptak, hiszen Noémit leszámítva mindegyikük megmérettette magát Budapesten, a Polyák Imre–Varga János-emlékversenyen, amelyen fontos tapasztalatokkal gazdagodtak, s olyan is akadt, aki nagyon értékes győzelmeket aratott. Az Európa-bajnokságon is láthattuk, hogy nagyon erős a csapat, elvárható a lányoktól, hogy érmeket szerezzenek, s noha valószínűleg ugyanolyan jó szereplés nem várható, mint Spanyolországban, nagyon bízom abban, hogy valamelyikük eljut akár a döntőig is. Sajnálom, hogy a tavalyi U20-as vb-ezüst- és Eb-bronzérmes Borsos Viktória nem vesz részt a megméretésen, az egyesülete nem tudta vállalni a megnövekedett költségeket. Az ő esetében a teljes részvételi díj ötven százalékát kellett volna vállalniuk. Amennyiben az első ötben zárt volna, az MBSZ átvállalta volna a teljes költséget.”

Legnagyobb létszámban kötöttfogású birkózóink mutathatják meg magukat Ammanban, kilencen lépnek szőnyegre, akik közül Darabos László (130) győzött, Lévai Levente (72 kg) a második helyen zárt a kontinensviadalon.

„Levinek eddig még nem jött össze a világbajnoki érem, itt az ideje! Az idei teljesítményét nézve az Eb-dobogó már-már papírforma volt, és ugyanezt gondolom a vébéről is, csalódás lenne, ha nem kerülne medál a nyakába. Darabos Lacira is igaz ez, tavaly az Eb-győzelme után a második helyen zárt a világbajnokságon, ugyanez az eredmény most is megsüvegelendő lenne, persze, örülnénk, ha azt a picit hozzá tudná tenni, ami 2022-ben hiányzott. A többieknek van még azért lemaradásuk, az a fontos, hogy a lehető legtöbbet fejlődjenek. Remélem, értékes meccseket nyernek, és akár pontszerző helyekre érnek.”

A Santiago de Compostela-i Európa-bajnokságon 3 arany-, 2 ezüst- és 3 bronzérmet szerzett a csapat, Bácsi Péter elmondta, ennyire kiemelkedő eredmények nem várhatók Jordániában. Kettő-négy érmet jelölt meg elvárásként.

U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG, AMMAN

A magyarok és a verseny programja

Szabadfogás
Hétfő-kedd. 57 kg: nincs magyar induló. 65 kg: nincs magyar induló. 70 kg: Nagy Marcell (Csepel TC-KIMBA), 79 kg: Hajduch Nándor (Szarvas), 97 kg: nincs magyar induló. 

Kedd-szerda. 61 kg: Mizsei Zoltán (FTC-KIMBA), 74 kg: nincs magyar induló. 86 kg: Zsivnovszky Péter (Sziget SC-KIMBA), 92 kg: Angyal Krisztián (Csepeli BC-KIMBA), 125 kg: nincs magyar induló.

Női birkózás
Szerda-csütörtök. 50 kg: nincs magyar induló. 55 kg: Szenttamási Róza (Csepel TC-KIMBA), 59 kg: nincs magyar induló. 68 kg: nincs magyar induló. 76 kg: Nyikos Veronika (Dunaújvárosi KSE-KIMBA).

Csütörtök-péntek. 53 kg: nincs magyar induló. 57 kg: Terék Gerda (BHSE-KIMBA), 65 kg: Elekes Enikő (KSC-KIMBA), 72 kg: Osváth-Nagy Noémi (Egri VSI-KIMBA).

Kötöttfogás
Hétfő-kedd. 55 kg: Domokos Edmond (Szigetvári BSE-KIMBA), 63 kg: Mányik Dávid (ESMTK-KIMBA), 77 kg: Botos Dominik (DVTK-KIMBA), 87 kg: Szinay Csaba (DVTK), 130 kg: Darabos László (BHSE).

Kedd-szerda. 60 kg: Rafael Dániel (Soltvadkerti TE-KIMBA), 67 kg: Takács Zsolt (ESMTK-KIMBA), 72 kg: Lévai Levente (BHSE), 82 kg: Királyházi Miklós (BHSE), 97 kg: nincs magyar induló.

A magyar bírókat Sleisz Gabriella képviseli Ammanban.