Cikk keresés:    

Keserűséggel és sok tanulsággal járt a junior-vb

2021. 08. 27., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Túlzás lenne azt állítani, hogy magyar szempontból jól sikerült az Ufában nemrégiben véget ért junior birkózó-világbajnokság, hiszen egy sportolónk a harmadik, kettő pedig az ötödik pozícióban zárt. Üdvözítő azonban, hogy mindhárom szakág szerzett egy pontszerző helyet – a fogásnemek vezetőedzőivel beszélgettünk a történtekről, emellett kiemeltük a verseny legérdekesebb eseményeit.

Egészen a záró napig kellett várni a magyar dobogós helyezésre: a júliusi korosztályos Európa-bajnokságon ezüstérmes Tösmagi Attila nyakába került a bronz a 72 kilogrammosok között. Az ESMTK sportolójáról illik megemlíteni, hogy fantasztikus menetelést követően, három győztes meccsel jutott az elődöntőbe, amelyben a későbbi győztes Jevgenyij Bajduszovval már nem bírt. A bronzmérkőzésen aztán parázs csatában 6–4-re felülmúlta az iráni Amir Abdit.

  • „Megilletődött Bajduszov ellen. De nem azért, mert annyival jobb volt nála: nagyjából ezerötszáz hangos orosz szurkoló látogatott a csarnokba, és már az elődöntőben sötétben, reflektorok kíséretében, zenére kellett bevonulni. Felkavarta a tét – kezdi értékelését a junior kötöttfogású válogatott vezetőedzője, Kliment László. – Összességében elégedett vagyok vele, hiszen ezt a meccset leszámítva mindenki ellen fantasztikusan birkózott, ráadásul az iráni vetélytársa kiemelkedően jó erőt képviselt, nagy skalp volt a legyőzése. Örülök Attila érmének, de összességében nagy hiányérzetem van, mert ezen kívül még két versenyzőnk állhatott volna dobogóra. A srácok közül többen nem tartották be a taktikai utasításokat, és kishitűen küzdöttek – egész egyszerűen nem hiszik el magukról, hogy nyerhetnek a birkózó-nagyhatalmak versenyzőivel szemben. Kiemelném ugyanakkor Bazsó Adolfot, vele nagyon elégedettek vagyunk, kadetkorúként remekül küzdött, apró hiba miatt esett ki.”

A lányok három ezüstéremmel tértek haza a junior Eb-ről, Dortmundban Szabados Noémi (65 kg), Szenttamási Róza (55 kg) és Szél Anna jutott döntőbe, Oroszországban azonban egyiküknek sem jött össze a medál. A legnagyobb sansza erre a kétszeres kadet Eb-győztes Szélnek volt, aki a bronzcsatában már 8–0-ra vezetett a kazah Madina Amannal szemben, ám a mindent eldöntő pörgetést elindítva a rivális átvette az irányítást, és tusolta Annát, aki így ötödik lett. Ritter Diletta csapata különösen balszerencsés volt, a hazafelé vezető úton, a frankfurti átszállásnál lekésték a repülőgépet.

  • „Késett az oda tartó járatunk… És ez csak a pont volt az i-re. Minden rosszul sült el a versenyen – így a vezetőedző. – Ezekből a lányokból egyszer klasszis válhat, nem birkózhatnak úgy, ahogyan azt Ufában tették. A hibát persze magamban is keresni kell; annak ellenére, hogy a nyár végére elfáradtak, úgy éreztem, remek állapotban vannak. Szerintem túl korán elérték a csúcsformát. Anna bronzmérkőzése fájt a legjobban, de azt hiszem, az ágáról Noéminek is el kellett volna jutnia az éremig. Ő a selejtezőben kapott ki az azeri Nigar Mirzazadától, elrontotta azt a meccset, nem volt elég precíz. Ő is sokkal jobb annál, mint amit a szőnyegen mutatott. Nemcsak nekem kell merítenem a történtekből, hanem a lányoknak is: a bemelegítéstől a nyújtásig meg kell tanulniuk igazán profiként dolgozni.”

A szabadfogásúak közül a junior-kontinensbajnokságon harmadik Korcsog Milán (97 kg) szerepelt legjobban, ötödik lett Ufában, mivel a helyosztón 3–2-re kikapott az indiai Deepaktól.

  • „Az első menetben egy-két szituációt elrontott, a másodikban pedig kitolhatta volna az indiait – vélekedik Tóth Gábor vezetőedző. – Ráadásul a Milán által a vigaszágon legyőzött kazah Gafurovot jobb birkózónak tartom, mint Deepakot. Ettől függetlenül örülök az ötödik helynek, csodálatos évet zárt a fiú. Ebben a súlycsoportban van öt-hat olyan srác, aki hasonló erőt képvisel, nekünk most így jött ki a lépés. Ubornyák Csabával (125 kg – a szerk.) nem voltam elégedett, a vigaszágon lelketlenül birkózott az indiai Anirudh ellen, nem hitte el magáról, hogy nyerhet. Ami a többieket illeti: borzasztóan erős ágra kerültek, Balázs Bálint (74 kg) a későbbi világbajnok amerikai Otoolétól kapott ki, Angyal Krisztián pedig a kazah Urkimaj felett aratott bravúrgyőzelmet követően nem bírt az egész vébé egyik legnagyobb meglepetésemberével, a dél-afrikai De Langéval.”

A MAGYAR VÁLOGATOTTON TÚL:

Angyal Krisztián legyőzője, a dél-afrikai Nicolaas De Lange hazája sporttörténetének második érmét nyerte birkózó-világbajnokságon. A felnőtt-, a junior- és a kadetmezőnyben, mindhárom fogásnemet górcső alá vetve Dél-Afrikának korábban mindössze egy vb-érme volt, 2006-ban a Guatamelavárosban rendezett junior-világbajnokságon Pieter-Hendrik van der Schyf lett harmadik 50 kilóban.

A Magyar Birkózószövetség korábbi sajtófőnöke, Szekeres István a Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy Ufában sporttörténelmet írtak a holland Sterkenburg ikrek. A junior-vb kötöttfogású versenyén Marcel aranyérmet nyert a 82 kg-ban, Tyrone pedig ezüstöt a 87 kg-ban. Mindketten a De Halter Utrecht versenyzői, és lengyel mester, Mariusz Gicewicz készítette fel őket. Marcel Sterkenburg lélegzetelállító menetelést hajtott végre, csupa rangos ellenféllel szemben. Holland birkózó eddig egyszer nyert junior-vb-t: Frans Jansen 1978-ban, a kötöttfogás 56 kg-os súlycsoportjában. A női szakágban Jessica Blaszka szerzett három aranyat, mindegyiket kadet Európa-bajnokságon. Ő egyke ebben a műfajban. Holland felnőtt még nem nyert bajnoki címet világversenyen. Az ikertestvér, Tyrone az orosz Amrijevtől kapott ki a döntőben, 5–1-re.

Manapság különösen ritka az a fajta bravúr, amelyet a Korcsog Milánt 10–0-ra legyőző, majd a vb szabadfogású versenyét megnyerő amerikai Braxton James Amos vitt véghez. A sportoló ugyanis nemcsak elindult a kötöttfogásúan 97 kilogrammos mezőnyében is, hanem ott egészen a dobogó harmadik fokáig jutott! A bronzmérkőzésen ráadásul technikai tussal nyert a kirgiz Orozbekovval szemben.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, UFA:

A magyarok eredményei:

Szabadfogás, hétfő-kedd: ITT!
Szabadfogás, kedd-szerda: ITT!

Női birkózás, szerda-csütörtök: ITT!
Női birkózás, csütörtök-péntek: ITT!

Kötöttfogás, péntek-szombat: ITT!
Kötöttfogás, szombat-vasárnap: ITT!