Cikk keresés:    

Jön az UWW-rangsorverseny a BOK-csarnokban!

2023. 07. 09., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Július 13. és 16. között világbajnoki szintű és nagyságú mezőny lép a szőnyegre a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) rangsorversenyén, a Polyák Imre–Varga János-emlékversenyen, amelynek a budapesti BOK-csarnok ad otthont. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter a viadal fontosságáról és a várakozásokról egyaránt nyilatkozott.

Az előnevezések alapján öt kontinensről – Óceániát Új-Zéland képviseli – 55 ország mintegy 600 sportolója érkezik hazánkba, hogy mindhárom szakágban megküzdjön az akció- és egyben a világranglistás pontokért.

„Nem kérdés, magas az elvárásunk, hiszen különösen fontos a verseny. Ez az UWW idei utolsó rangsoroló viadala, tehát a szeptemberi belgrádi olimpiai kvalifikációs vébéig itt lehet utoljára világranglistapontokat gyűjteni, ez határozza meg a vb-kiemelést. Sportágunk három lépcsős kvalifikációs rendszerében még mindig a világbajnokságon lehet legkönnyebben kvótát szerezni, szóval Szerbiában meg kell alapoznunk a párizsi csapatot. Annyit már most elárulhatok, hogy a 2024-es játékokon legjobb esetben hét-nyolc résztvevőnk lehet, Belgrádban kettő-négy kvóta megszerzése a cél” – fogalmaz az MBSZ szakmai igazgatója, Bácsi Péter.

Birkózóinknak már a BOK-csarnokban sem lesz egyszerű a dolga. A színvonalat jelzi, hogy a sportági nagyhatalmak közül csupán Japán és Örményország hiányzik. Várhatóan négy olimpiai bajnokot, három amerikai szabadfogású klasszist, David Taylort (86 kg), Kyle Snydert (97 kg) és Gable Stevesont (125 kg), valamint a török óriást, Taha Akgült (125 kg), összesen húsz olimpiai dobogóst, és nem kevesebb, mint huszonhat vb-aranyérmest (!) láthatunk vendégül.

„Fontos kiemelni, hogy ez a megméretés válogatóverseny is egyben, például kötöttfogású nyolcvanhét és kilencvenhét kilóban, valamint női ötvenhét kilogrammban rendkívül nagy a harc a címeres mezért. Előbbi kategóriában az Európa-bajnok Takács István a vb-bronzérmes Losonczi Dáviddal, kilencvenhét kilóban a vb-második, olimpiai ötödik Szőke Alex a vb- és Eb-harmadik Lévai Tamással verseng, de jelen állás szerint úgy tűnik, hogy Alex sérülés miatt nem indul a BOK-csarnokban. A hölgyeknél az Eb-ezüstérmes Bognár Erika, az U23-as Eb-győztes Szél Anna, valamint az Eb-harmadik Galambos Ramóna egyaránt a vb-indulásra hajt, ahogyan a szintén Eb-harmadik Dollák Tamara is, ám ő ezen a viadalon még nem lép szőnyegre, régóta húzódó sérüléssel bajlódik.”

Bácsi Péter úgy fogalmazott, magas az elvárásunk a rangsorversenyen. Mit jelent ez pontosan?

„A kötöttfogás a húzószakágunk, a súlycsoportok többségében lehet esélyünk a dobogóra, kíváncsian várom, mennyi jön össze. A lányoknál a fiatalokat is bedobjuk a mélyvízbe, a háromszoros Európa-bajnok Orsós Sztálvira viszont betegséggel küzd, reméljük, talpra áll a rajtig – a csapat akár két-három érmet is szerezhet. Szabadfogásban is nagyjából látjuk az erőviszonyokat, a vb-harmadik, Eb-győztes Muszukajev Iszmailt és az Eb-győztes Bajcajev Vlagyiszlavot egyértelműen a dobogóra várjuk, és reméljük, hogy ez az ötszörös Eb-érmes Ligeti Dánielnek is sikerülhet. Ebben a szakágban ugyancsak két-három érem reális. Kis túlzással mondhatjuk, hogy ez a viadal a vébé főpróbája, noha addig áll előttünk még megméretés, messze ez lesz a legrangosabb, az egyik legerősebb nem világverseny az idén.”

A Polyák Imre–Varga János-emlékversenyhez két rendkívül nívós edzőtábor is köthető. Most a szabadfogásúak tréningeznek Tatán, tíz ország részvételével, az ukrán csapatot térítésmentesen látjuk vendégül. A viadalt követően kötöttfogású és női edzőtábor kezdődik, harminc ország több mint háromszáz birkózóval képviselteti magát, itthon talán soha nem volt még példa hasonlóra.

A versenyprogramot július 13-án, csütörtökön hét szabadfogású súlycsoport (57, 65, 74, 86, 92, 97 és 125 kg) nyitja, 14-én a 61, 70 és 79 kilósok mellett jönnek az 50, 53, 57, 62 és 68 kilogrammos hölgyek, 15-én a női 55, 59, 65, 72 és 76 kg mellett a kötöttfogású 55, 60, 63 kilósok csatáznak, 16-án, vasárnap pedig hét kötöttfogású kategória (67, 72, 77, 82, 87, 97, 130 kg) zárja a sort a BOK-csarnokban.

A belépés ingyenes, nagy szeretettel várjuk az érdeklődőket, kilátogatókat.