Cikk keresés:    

Jól birkóztak a magyarok a Fekete Gyémánt-kupán

2023. 04. 15., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Tizenegy nemzet, több, mint százötven kadétkorú birkózója csapott össze Dorogon, az U17-es kötöttfogású Fekete Gyémánt-kupán, amely a korosztály másod válogatóversenye volt. A magyarok tizenegyből kilenc súlycsoportban diadalmaskodni tudtak.

Ritka pillanatok egyikét tapasztalhatták a 2023. évi Fekete Gyémánt-kupán megjelentek, miszerint többen vettek részt a rangos nemzetközi versenyen, mint arra ahányan leadták a nevezésüket.

Az MBSZ-szabályrendszere miatt az utólagos nevezésre csak a külföldi birkózóknak volt lehetőségük, ők azonban szépszámmal képviseltették magukat az U17-es nemzetközi válogatóversenyen.

A teljes magyar mezőny horvát, szlovén, szlovák, ukrán, szerb, olasz, cseh, litván, német és svéd versenyzőkkel mérkőzhetett meg, amelyből akadt bőven olyan, ahol a végletekig kiélezett csata volt, és sokszor az utolsó másodpercekben dőlt csak el a győzelem sorsa.

A külön megrendezett finálékat követően már ismerté váltak a súlycsoportok győztesei, a magyarok kilenc kategóriában vehettek át aranyérmet, mellettük egy ukrán és egy szerb birkózó is felállhatott a dobogó legfelső fokára.

A csapatpontversenyt az az Ukrajna nyerte, amely két csapatból állt össze, és megelőzte a második ESMTK-t és a harmadik Budapesti Honvédot.

A 2023. évi U17-es kötöttfogású Fekete Gyémánt-kupa győztesei:
45 kg: Zsitovoz Petro (ESMTK-KIMBA)
48 kg: Babinszkij Nazarij (ukrán)
51 kg: Tótok Péter (Vasas SC-KIMBA)
55 kg: Olasz Bende (ESMTK-KIMBA)
60 kg: Zóni Dániel (Dorogi AC-KIMBA)
65 kg: Józsa Attila (Budapesti Honvéd SE)
71 kg: Czuczor Dominik (Budapesti Honvéd SE)
80 kg: Szinay Szabolcs (Diósgyőri VTK)
92 kg: Kodzsics Sztevan (szerb)
110 kg: Szilágyi Dániel (Dorogi AC)
+ 110 kg: László Koppány (FTC-KIMBA)

Csapatpontverseny:
1. Ukrajna 39 ponttal
2. ESMTK 29 ponttal
3. Budapesti Honvéd 19 ponttal

A 2023. évi U17-es kötöttfogású Fekete Gyémánt-kupa teljes eredménylistáját ITT lehet megtekinteni!

A versenyen közreműködő magyar bírók: Kismóni Móric (elnök), Rögler Gábor, Kismóni János, Lőrik Zsombor, Szántóné Csánó Zsófia, Veszelszki Dániel, Lukács Imre, Major Sándor, Seregi Balázs, Réczi Bianka. Versenyiroda: Szabó Patrik, Tollár Dániel.