Cikk keresés:    

Ismét a Budapesti Honvéd lett a csapatbajnok

2023. 11. 08., írta: Deák Zsigmond, fotót készítette: TD, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

November 8-án, szerdán a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) adott otthont az NB I-es birkózó-csapatbajnokságnak, amelyen a nyolc legjobb hazai egyesület, az FTC, a BHSE, a Vasas, a Csepel TC, a Dorog, az ESMTK, a Cegléd és a Kertváros vett részt, s csapott össze egymással vegyes fogásnemű párharcokban.

Legnagyobb klasszisaink, a válogatott húzóembereinek zöme ott volt klubja csapatában, így például a ferencvárosiak immár világ- és Európa-bajnoka, Muszukajev Iszmail, az erzsébetieknél a vb-ezüst- és bronzérmes Losonczi Dávid és a szerb színekben világbajnok Nemes Viktor, a címvédő Honvéd gerincét pedig eleve világversenyes dobogósok (Fritsch Róbert, a Lévai fivérek, Takács István, Vitek Darius) alkották.

Annyiban a papírforma szerint alakultak a küzdelmek, hogy az egyik kvartettet az ESMTK, a másikat a BHSE nyerte. Az erzsébetiek a döntőben néhány ászukat nem vetették be, az egyetlen igazi rangadót az idei Eb-győztes Takács István nyerte a délvidéki vb-nyertes Nemes Viktor ellen, így végül a Honvéd 10-2-re diadalmaskodott, megnyerve az NB I-es csapatbajnoki címet. A bronzéremért az FTC 7-5-re felülmúlta a Csepel TC-t.

Az egész napos küzdelmeket egy protokollesemény is színesítette, hiszen a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) vezetőségének tagjai, élükön Németh Szilárd elnökkel és Bacsa Péter alelnökkel a délutáni ünnepélyes megnyitón köszöntötték és díjazták a szeptemberi, belgrádi olimpiai kvalifikációs vb-n remeklő kiválóságainkat. Mint ismert, a szerb fővárosban Muszukajev Iszmail (szabadfogás, 65 kg, FTC) arany-, Fritsch Róbert (kötöttfogás, 72 kg, BHSE) és Losonczi Dávid (kf, 87 kg, ESMTK-KIMBA) ezüstérmes, míg Ligeti Dániel (szf, 125 kg, Haladás) ötödik lett. Muszukajev és Losonczi ráadásul kvótát szerzett a 2024-es párizsi ötkarikás játékokra. Utóbbi „tétel” hárommillió forintot ért, az aranyért 2, az ezüstért 1,5, az ötödik helyért félmillió járt. Érdekesség, hogy az MBSZ úgy döntött, a belgrádi finálét óriási bírói hiba miatt elvesztő Losonczi Dávid megkapja a vb-győztesnek dukáló magasabb összeget. Ráadásul felterjesztette őt Fair Play-díjra az olimpiai eszméhez méltó, sportszerű magatartásáért. Természetesen a válogatott szövetségi kapitányait, edzőit is díjazták.

A viadalt és a díjátadót megtisztelték jelenlétükkel a sportág olyan olimpiai bajnok nagyjai, mint Hegedüs Csaba (a KIMBA szakmai főtanácsadója), Sike András (az FTC szakosztály-vezetője), Lőrincz Tamás (a KIMBA sportigazgatója) és Növényi Norbert. Ott volt Bartha Csaba, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportigazgatója, aki támogatói díszoklevelet is átvehetett az MBSZ képviselőitől. Ilyet kapott még az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) főigazgató-főorvosa, dr. Soós Ágnes, valamint az IRUB Kft., a Pannonsport Kft., a Magyarvíz Kft., a Reálszisztéma Kft., a TeamSport, a Mikrohungária Sport Kft., az Ice Cube, a Sportnyomda Kft., valamint a Magyar Testépítő és Fitness Szövetség képviselője. Köszöntötték még a 80 éves egykori nemzetközi bírót, Lengyel Sándort is.

NB I-es csapatbajnokság, eredmények. ESMTK–Cegléd 10-2, ESMTK–Kertváros 10-2, ESMTK–FTC 10-2, FTC–Kertváros 11-1, FTC–Cegléd 10-2, Cegléd–Kertváros 8-4, BHSE–Csepel TC 9-3, BHSE–Vasas 11-1, BHSE–Dorog 12-0, Csepel TC–Dorog 7-5, Csepel TC–Vasas 9-3, Vasas–Dorog 6-6, a 3. helyért: FTC–Csepel TC 7-5, döntő: BHSE–ESMTK 10-2.

A 2023. évi NB I-es csapatbajnokság végeredménye:
Bajnokcsapat: Budapesti Honvéd SE
2. ESMTK
3. FTC
4. Csepel TC
5. Ceglédi VSE
6. Vasas SC
7. Dorogi AC
8. Kertvárosi SE