Cikk keresés:    

Iránban is bebizonyosodott: jó úton jár a KIMBA!

2023. 05. 04., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia 11 növendéke Irán fővárosában, Teheránban edzőtáborozott múlt hétfőtől e hét keddig, s a fiatalok a program keretein belül nemzetközi versenyen is részt vettek, sikeresen. Az MBSZ ügyvezető alelnökével, a KIMBA operatív igazgatójával, Bacsa Péterrel, valamint a nevelőműhely edzőjével, Cifferszky Ákossal beszélgettünk.

Fáradtan, de szerdán hazaérkezett a KIMBA kötöttfogású csapata Iránból. Az U17-es fiatalokkal tartó edző, Cifferszky Ákos kifejtette, a tavalyi túrához hasonlóan ezúttal is nagy vendégszeretettel fogadták a magyarokat az iráni olimpiai központban: „Hétfőn, a reptérről rögvest a helyszínre utaztunk. Nem lepett meg minket a jó minőségű ellátás és a vendégszeretet, hiszen tavaly ugyanitt edzőtáboroztunk a gyerekekkel. Hétfő délelőtt még pihentünk, hosszú út állt mögöttünk, de délután már tartottunk amolyan átmozgató edzést. Aznap találkoztunk az első számú U17-es iráni válogatottal is, amely másnap utazott tovább Törökországba, nemzetközi versenyre” – mesélte az U17-es kötöttfogású válogatott edzője.

Edzőpartnerből persze így sem volt hiány, mintegy hatvanan dolgoztak együtt: „Nagyon erős a mezőny, de állíthatom, felvesszük a versenyt a többiekkel. Mi, edzők felváltva tartjuk a tréningeket, így egymástól is tanulhatunk. A srácok rendkívül motiváltak, mindenki igyekszik. Elégedett vagyok velük, és ezzel nem vagyok egyedül, az iráni edzők is kiemelték, példaértékű a sportolóink hozzáállása, küzdeni akarása” – folytatta Cifferszky.

A sportolók hétfőn nívós nemzetközi versenyen léptek szőnyegre, amelyen hat iráni tartomány válogatottja mellett az örmény, a kazah és az iraki válogatott is szerepelt, csakúgy, mint az edzőtáborban.

Épp egy évvel ezelőtt hasonló erősségű viadallal ért véget az iráni látogatás, akkor a KIMBA sportolói közül Fige Levente bronzérmet nyert, míg Cseh Balázs az ötödik helyen zárt. Ezúttal viszont három-három érem és ötödik helyezés született: Tótok Péter győzött, Zsitovoz Petro a második, Zóni Dániel a harmadik helyen zárt, Zsemberi Herman, Toplak Zalán és Vitai Vendel ötödik lett.

„Ez a verseny is megmutatta, jó úton haladunk, látszik a fejlődés. Külön öröm, hogy kiemelkedő képességű birkózókat győztek le növendékeink, kicsit sem szeppentek meg riválisaiktól, keményen küzdöttek minden meccsen” – fogalmaz az MBSZ ügyvezető alelnöke, a KIMBA operatív igazgatója, Bacsa Péter.

A szakmai stáb ellátogatott az iráni birkózás egyik fellegvárába, Andimeskbe. A közel 140 ezer lélekszámú városban öt birkózóegyesület is működik: „Minél több magyar birkózónak látnia kellene, milyen körülmények között dolgoznak a helyiek, nincsenek modern felszereléseik, termeik, szinte mindenben hiányt szenvednek, nagy szegénységben készülnek – így Bacsa. – Három szőnyegen nyolcvan srác edzett, és úgy küzdöttek, mintha az életük lett volna a tét. Többek között itt nevelkedett a világbajnok Szadzsid Abdevali is, aki a Rio de Janeiró-i olimpia bronzmeccsén épp Bácsi Péter ellen nyert.”

Az MBSZ-alelnök elmondta, az iráni út során találkoztak a Majid sportszergyártócég tulajdonosával, Madzsid Szedifarral, aki gyárlátogatásra invitálta a küldöttséget. Kifejtette, a KIMBA és a szövetség is szeretne együttműködni a céggel. 

Bacsa Péterék az iráni birkózószövetség elnökével, Ali Reza Dabirral szintén személyesen egyeztettek, akivel ugyancsak pozitív, építő jellegű megbeszélést folytattak. Hétfőn, a teheráni versenyen a sportolók is találkozhattak Magyarország iráni nagykövetével, Varga-Haszonits Zoltánnal, aki figyelemmel kísérte, miként szerepelnek a viadalon.

„Próbáljuk ápolni az iráni kapcsolatainkat, hiszen azt szeretnénk, ha a KIMBA növendékei évente egyszer eljuthatnának ide edzőtáborba. Az akadémia elindulásakor megfogalmaztuk, hogy a mi célunk nem kevesebb, mint a világ legyőzése. Márpedig ehhez az kell, hogy birkózóink ne csak hazai és a hozzánk közeli országok birkózóival készüljenek, hanem a világ legjobbjaival. Így nemcsak kiváló körülmények mellett dolgozhatnak Csepelen, hanem folyamatosan színvonalas nemzetközi versenyeken vehetnek részt. Örömmel tölt el, hogy ezúttal is rendkívül hasznos napokat töltöttünk Iránban” – zárta Bacsa Péter.