Cikk keresés:    

Indul a kvótavadászat! Bánkuti kettőt vár Belgrádban

2023. 09. 03., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Hétfős csapattal, közte négy kiemelttel vág neki a Belgrádban szeptember 16-án kezdődő olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak szabadfogású válogatottunk. Hogy mire lehetnek képesek Ligeti Dánielék, arról Bánkuti Zsolt szabadfogású szövetségi kapitány nyilatkozott honlapunknak.

A programot a szabadfogás nyitja, az ötszörös Európa-bajnoki érmes Ligeti rögtön a nyitó napon bemutatkozik. Júniusban aggódhattunk érte, hiszen a budapesti BOK-csarnokban rendezett UWW-rangsorverseny döntőjét meccs közben sérülés miatt fel kellett adnia az egyesült államokbeli Mason Mark Parris ellen.

„Szerencsére rosszabbnak tűnt a helyzet, mint amilyen valójában volt – kezdi Bánkuti Zsolt szabadfogású szövetségi kapitány. – Két hétig nem birkózott, speciális kezelést kapott, de most már minden rendben van. Jelenleg is Bakuban edzőtáborozunk vele, azt látom rajta, hogy rendkívül összeszedett, nagyon motivált. A mezőnyben négy olyan sportoló van, aki rendkívül nehéz feladatnak ígérkezik, az olimpiai bajnok Gable Steveson, az ugyancsak olimpiai, többszörös világ- és Európa-bajnok török Taha Akgül, a kétszeres vb-győztes grúz Geno Petriasvili, valamint az iráni világbajnok, Amir Hosszein Zare. Steveson indulása kétséges, hallunk ezt is, azt is, az biztos, hogy ha szőnyegre lép, akkor nem kiemeltként, tehát nagy kérdés, melyik ágra sorsolják. Bravúr kell Danitól a kvótaszerzéshez – nagyon akarja, ahogyan mi is, bízom benne.”

A világbajnokságon ezúttal nem 108, hanem mindössze 90 kvótáért küzdenek a versenyzők – az arany-, az ezüst- és a bronzérmesek automatikusan kvalifikálnak a 2024-es párizsi olimpiára, az ötödik helyezetteknek viszont birkózniuk kell egymással a francia fővárosba szóló repülőjegyért, tehát extra izgalmak várhatóak.

Bánkuti arról is tájékoztatást adott, hogy a junior-világbajnoki bronzérmes Vida Csaba részleges izomszakadással bajlódik, emiatt kihagyja a világbajnokságot, helyette Püspöki Patrik birkózhat 86 kilogrammban. Halidov Gamzatgadzsi (61 kg) ugyancsak sérüléssel küzd, ő sem öltheti magára a címeres mezt Belgrádban.

Indul viszont a magyar színekben Európa-bajnok, kétszeres vb-bronzérmes, olimpiai ötödik Muszukajev Iszmail (65 kg), valamint az Eb-ezüstérmes Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg) is. 

„Nagyon bízom abban, hogy jobban teljesítenek, mint a budapesti rangsorversenyen… Egyikükkel sem voltam elégedett, Bajcajevvel különösen nem. Most Oroszországban készülnek, Muszukajev a válogatott felkészülésébe kapcsolódott be Szocsiban, ami nagyon jól jöhet. Eléggé elszaladt a súlya, szerencsére lejjebb vitte, hetven kiló körül van. Nem kérdés, mindkettőjüktől kvótát várok, de tudom, rendkívül nehéz lesz megszerezni. Megítélésem szerint a hatvanöt kiló mind közül a legkeményebb súlycsoport, kegyetlenül sok a jó birkózó. Kiemeltként léphetnek szőnyegre, és a negyven-ötven fős mezőnyben nem jön rosszul, hogy eggyel kevesebb meccsen kell helytállniuk. Iszmailnak két olyan ellenfele van, aki ellen nagyon nehéz dolga lesz, és további három-négy olyan, akivel ugyancsak meggyűlhet a baja. Azt hiszem, Bajcajev az olimpiai és háromszoros világbajnok Kyle Snyderhez, valamint a szintén olimpiai bajnok, négyszeres vb-győztes orosz Abdulrasid Szadulajevhez nem tud hozzáférni, és az azeri Magemedkhan Magomedov is problémát jelenthet, tőle kapott ki a legutóbbi két Eb-n. Továbbá a grúz és a kazah vetélytárssal is számolnia kell. Tehát két jó riválist el kell verni a kvótához, nincs mese.”

A szintén Oroszországból honosított Kuramagomedov Murad (74 kg) számos nagy lehetőséget mulasztott el, amióta magyar színekben birkózik. Ám a BOK-csarnokban rendezett rangsorversenyen nagyot húzott elő a kalapból, és diadalmaskodott. Teljesítményével egészen a világranglista nyolcadik helyére lépett elő, így ő is kiemeltként birkózhat Belgrádban.

„Kellemes csalódást okozott Budapesten, ráadásul úgy, hogy nem sokkal előtte sérüléssel bajlódott. A tőle eddig nem megszokott taktikus birkózással nyert, összeszedetten mozgott. Az elmúlt években elmaradtak a várt eredmények tőle, így a szövetség levette róla a kezét. Murad ezután mindent saját költségen vállalt. Most újabb lehetőséget kapott, amellyel élnie kell! Még akkor is, ha a hetvennégy kiló igazi »darálós súlycsoport«. Rendkívül jó birkózó, és kiváló srác. De nem tanították meg arra, miként kell nyerni. Taktikailag egyszerűen képtelen volt felépíteni a mérkőzéseit. Reménykedem abban, hogy a bizalommegvonás észhez térítette, ezzel együtt összeszedte magát mentálisan – a BOK-csarnokban ezt láttuk tőle, őszintén kívánom neki, hogy ugyanezt Belgrádban is megmutassa.”

Bánkuti Zsolt reméli, hogy a csapat többi tagja, Antal Dániel (70 kg), Juhász Balázs (92 kg) és Püspöki Patrik (86 kg) is értékes mérkőzéseken bizonyíthat, és mindhárman tudásuk legjavát nyújtják. 

S hogy mit vár a teljes csapattól?

„Két éremnek nagyon örülnék, ez két kvótát jelentene. De azt hiszem, azzal is elégedett lennék, ha egy éremmel együtt két sportolónk már most kvalifikálna a párizsi olimpiára. Ami pedig a teljes kvalifikációs időszakot illeti, három kvótát mindenképpen várok a srácoktól!”

OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD

A verseny és a magyarok programja

Szabadfogás
Szombat-vasárnap. 61 kg:
 nincs magyar induló. 70 kg: Antal Dániel (UTE), 86 kg: Püspöki Patrik (Mogyi Bajai BC), 125 kg: Ligeti Dániel (Haladás). 

Vasárnap-hétfő. 57 kg: nincs magyar induló. 79 kg: nincs magyar induló. 92 kg: Juhász Balázs (KTE), 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya).

Szabadfogás
Hétfő-kedd. 65 kg:
 Muszukajev Iszmail (FTC), 97 kg: Bajcajec Vlagyiszlav (Csepel TC).