Cikk keresés:    

Ígéretes kapcsolat kezdődött a mongolokkal

2024. 03. 09., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: VZs, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Csütörtökön a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiára (KIMBA) látogatott a mongol sportvezetés több tagja, s amellett, hogy megtekintette és megismerte a létesítményt, valamint a nevelőműhely rendszerét, ígéretes kapcsolat is kezdetét vette.

A delegációt a mongol olimpiai, testkultúráért és sportért felelős miniszter, Badmanjambu Bat-Erdene,a Mongol Olimpiai Bizottság első alelnöke, Csoijgava Naranbatar, valamint az olimpiai bajnok ökölvívó, a Mongol Olimpiai Bizottság főtitkára, Enhbatin Badar-Ugan képviselte.

„A Külgazdasági és Külügyminisztérium rengeteget segített abban, hogy megvalósuljon a találkozó, a sportdiplomáciai főosztály képviseletében Baranyai Krisztián érkezett hozzánk – meséli a KIMBA olimpiai bajnok szakmai igazgatója, Lőrincz Tamás. – Felajánlották a mongol vendégeknek, hogy a szoros napirendjük ellenére ellátogassanak hozzánk, és ők így is éltek a lehetőséggel, ami nagyon szimpatikus.”

A küldöttséget Lőrincz Tamás mellett a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) elnöke, a KIMBA alapítója, Németh Szilárd, az MBSZ ügyvezető alelnöke, a KIMBA operatív igazgatója, Bacsa Péter, valamint a KIMBA kurátora, Süle László fogadta csütörtök reggel.

„Körbevezettük őket az akadémián, ahol egy edzésbe is belenéztek. Nagyon tetszett nekik a koncepció, az infrastruktúra, és az, ahogyan az utánpótlás-neveléshez állunk. Náluk nincs ehhez hasonló intézmény. Elnök úr Bat-Erdene miniszter úrral megegyezett, hogy a közeljövőben együttműködési megállapodást is kötnek az intézménnyel” – folytatta Lőrincz Tamás.

A KIMBA szakmai igazgatója arról is tájékoztatást adott, hogy meginvitálták a mongolokat az áprilisban, Csepelen esedékes női nemzetközi versenyre és az azt követő edzőtáborba.

„Bízunk abban, hogy a világ élvonalát képviselő mongol női birkózók is képviselik magukat a hagyományteremtő női KIMBA kupán. Nagyon boldogok lennénk, ha gyümölcsöző együttműködés alakulhatna ki, magában foglalva azt, hogy rendszeresen utazunk a másikhoz, így megismerve egymás kultúráját, sporthagyományait, s tanulva belőlük” – zárta Tokió olimpiai bajnoka.