Cikk keresés:    

Hivatalos: eggyel kevesebb kvóta jár a 2023-as vb-n

2022. 10. 15., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) a hivatalos honlapján bejelentette, hogy a 2024-es párizsi olimpiára más módon lehet kvótát szerezni, mint a 2021-ben rendezett tokiói játékokra.

Az UWW a közleményében leszögezi, Párizsban marad a tokiói minta, azaz a három szakág hat-hat súlycsoportjában 16-16 fős mezőnyök szerepelnek, tehát összesen 288 kvótát lehet megszerezni.

A legnagyobb változást az jelenti, hogy a világbajnokságon ezúttal nem 108, hanem mindössze 90 kvótáért küzdenek a versenyzők – az arany-, az ezüst- és a bronzérmesek automatikusan kvalifikálnak, az ötödik helyezetteknek viszont birkózniuk kell egymással a Párizsba szóló repülőjegyért. 

A kvalifikációs időszak második szakasza az eddig megszokott metódusban zajlik, a kontinentális kvalifikációs versenyeken minden súlycsoportban az első két helyezett szerez kvótát, ezzel 144 birkózó harcolja ki a játékokon való részvétel jogát.

A harmadik, egyben utolsó, világkvalifikációs viadalon az eddig megszerezhető kettő helyett ezúttal három kvóta talál gazdára (összesen 54) – ezen a megméretésen a súlycsoportok bronzérmesei szőnyegre lépnek egymás ellen a kvalifikációért. 

Az UWW kiemeli, a rendszer megváltoztatására azért volt szükség, hogy a világkvalifikáción döntőbe nem jutott sportolóknak maradjon esélye a kvótaszerzésre, így a két bronzérmes összecsapása ugyanolyan fontos lesz, mint az elődöntő.

A párizsi olimpiáért csak azok a versenyzők küzdhetnek, akik 2006. december 31-én vagy az előtt születtek. A már kvótát szerzett sportolók nem szerepelhetnek a többi kvalifikációs versenyen, hacsak nem próbálnának szerencsét másik fogásnemben is. Az országos szövetségek a kontinentális kvalifikációs viadalon maximum annyi birkózót szerepeltethetnek, ahányat a 2024-es kontinensbajnokságon indítottak.

Az olimpiai kvalifikációs versenyeknek egyelőre csak az időpontja van meg, a rendező város még nincs. 

OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS VERSENYEK

2023. szeptember 16–24.: világbajnokság (egyelőre nincs rendező)

2024. március 15–17.: pánamerikai kvalifikációs verseny (egyelőre nincs rendező)
2024. március 22–24.: afrikai kvalifikációs verseny (Marokkó és Tunézia jelentkezett a rendezésre)
2024. április 4–7.: európai kvalifikációs verseny (egyelőre nincs rendező)
2024. április 12–14.: ázsiai kvalifikációs verseny (egyelőre nincs rendező)

2024. május 9–12: világkvalifikációs verseny (egyelőre nincs rendező)