Cikk keresés:    

Hétfőtől a kadétoknak szurkolhatunk az Eb-n

2021. 06. 13., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: frl.ro, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Hétfőn a bulgáriai Szamokov városában rajtol a kadét birkózó Európa-bajnokság, amelynek nagy reményekkel vág neki a magyar csapat. A vasárnapig tartó eseményről a szabadfogásúak vezetőedzőjével, Farkas Gáborral, a lányok mesterével, Gyurasits Csabával és a kötöttfogásúakat irányító Cifferszky Ákossal beszélgettünk.

A programot a szabadfogásúak kezdik, Farkas Gábor csapata szombat reggel indult busszal Bulgáriába.

  • „Szombat este megérkezünk, vasárnap egy edzés vár ránk, hétfőn pedig már élesben küzdünk – így a vezetőedző. – Remekül sikerült felkészülést tudhatunk magunk mögött, egy-egy hetet Mátraházán és Dunavarsányban dolgoztunk. A srácok kifejezetten jó mentális és fizikai állapotban vannak, motiváltak. Azt egyelőre nehéz megállapítanunk, milyen erős mezőnnyel nézünk szembe, hiszen mindössze egy nemzetközi versenyen vettünk részt, emellett áprilisban Lengyelországban táboroztunk, ahol a házigazdák mellett a németekkel, a csehekkel, a spanyolokkal és a franciákkal dolgoztunk együtt. Arra számítok, hogy a középső súlycsoportokban különösen nehéz lesz helytállni, de összességében egy éremben és egy-két helyezésben bízom. Igyekszünk a legtöbbet kihozni a fiúkból, és reméljük, hogy a szerencse is mellénk áll.”

A Gyurasits Csaba vezette leányválogatottban két serdülő Európa-bajnok, Borsos Viktória és Elekes Enikő is szerencsét próbál, és a szakember összesen két-három dobogós helyezésben bízik:

  • „Általában optimistán állok a versenyekhez, és ez most sincs másképp. Ez persze nem véletlen, maradéktalanul elégedett vagyok a lányok munkájával; nagyon szépen dolgoztak, mindent szó nélkül megcsináltak, és a súlyuk is rendben van. A helyzet azonban az, hogy nem tudtuk tökéletesen felmérni az erőviszonyokat. Két nemzetközi viadalon vettünk részt, Horvátországban és Romániában, ám egyiken sem volt átütően jó a mezőny. A lányok hozzáállását és odaadását figyelembe véve mégis állíthatom, nem lesz gond.”

A programot a kötöttfogásúak zárják, akik a felkészülés első hetében Temesváron edzettek együtt a moldovai és a román válogatottal, majd az Európa-bajnokságot megelőző időszakban a fővárosban tréningeztek.

  • „Azt hiszem, a maximumot kihoztuk mindenkiből – kezdi a vezetőedző, Cifferszky Ákos. – Szerdán indulunk Szamokovba, addig a Körcsarnokban dolgozunk, és arra helyezzük a hangsúlyt, hogy fejben is tökéletes állapotba kerüljenek a srácok. Azt hiszem, ebben a csapatban mindenképpen benne van legalább egy érem megszerzésének a lehetősége, három-négy olyan versenyzőnk is van, aki erre képes lehet. Csalódott lennék, ha ez nem jönne össze, de hozzá kell tenni, a versenyen mutatott teljesítmény sokkal jobban befolyásolja azt, hogy milyen szájízzel térünk végül haza.”

A magyar csapat:

Szabadfogás:
45 kg: Baráth Károly
55 kg: Rácz Balázs
60 kg: Gombos Alex
65 kg: Nagy Marcell
71 kg: Hajduch Nándor
80 kg: Komáromi Viktor
92 kg: Gyuricza Marcell
110 kg: Gellén Milán

Női birkózás:
46 kg: László Nikolett
49 kg: Fáth Laura
57 kg: Kopasz Hanna
61 kg: Borsos Viktória
65 kg: Elekes Enikő
69 kg: Osváth-Nagy Noémi
73 kg: Nyikos Veronika

Kötöttfogás:
51 kg: Végh Máté
55 kg: Rafael Dániel
60 kg: Lévai Levente
65 kg: Takács Zsolt
71 kg: Papp Barnabás
80 kg: Szinay Csaba
92 kg: Kis Krisztián
110 kg: Darabos László

A magyar bírókat Szabó Bence képviseli, aki szintén nagy megméretés előtt áll, hiszen ezen a versenyen dől el, hogy előlép-e nemzetközi első osztályú mérkőzésvezetővé.

Ne feledjük, a korosztály világbajnokságának a budapesti Tüskecsarnok ad otthont július 19. és 25. között.