Cikk keresés:    

Hétfőn kezdődik az U23-as vb – Szőke visszatér!

2023. 10. 20., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Tízfős csapattal vágunk neki a hétfőn Tiranában kezdődő U23-as világbajnokságnak, amelyen sérülése utáni felépülését követően visszatér a vb-ezüstérmes, olimpiai ötödik Szőke Alex (kf, 97 kg), továbbá szőnyegre lép a kötöttfogású 87 kilogrammosok aktuális felnőtt Európa-bajnoka, Takács István is – mindketten címvédőként.

A verseny a szabadfogású programmal kezdődik, mindössze egy honfitársunkért, a tavaly U23-as Európa-bajnoki bronzérmes Végh Richárdért a 97 kilogrammosok között szoríthatunk.

„Folyamatosan fejlődik, ráadásul most külföldön, Franciaországban készülhetett kiváló edzőpartnerekkel a világbajnokságra. Ha minden jól alakul, akár a legjobb ötbe is keveredhet” – vélekedik a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter.

A szakember azt is elmagyarázta, miért csak tíz súlycsoportban indítunk birkózót Albániában: „A legjobb versenyzőinket indítjuk a világbajnokságon, de sajnos van több sérültünk is, mint például Nagy Bernadett, Szél Anna vagy Korcsog Milán, akik kihagyni kényszerülnek az eseményt. Gondolkoztunk azon, hogy több juniort szerepeltessünk, de nem szerettük volna túlterhelni őket, hiszen két világversenyt is maguk mögött tudhatnak már az idén és ők többnyire még nagyon fiatalok.”

A nők először szerdán mutatkozhatnak be. Négy fiatalunkat indítjuk, mindegyikük állt már dobogón legalább egyszer világversenyen: „Bármelyikük odaérhet a legjobb ötbe, egyikük esetében sem lepődnék meg azon, ha éremért birkózna. Az Európa-bajnoksághoz képest annyi változás történt, hogy Pók Karolina helyett Szabados Noémi indul hatvannyolc kilóban, előbbi egy kategóriával lejjebb szerepel. Összességében egy-egy dobogós helyezést és pontszerző helyet várok a csapattól” – így Bácsi Péter.

Nyári gerincműtétjét követően ezen a versenyen visszatér a vb-ezüstérmes, olimpiai ötödik Szőke Alex (97 kg), aki ráadásul címvédőként birkózik a kötöttfogásúak mezőnyében Tiranában: „Sokáig úgy tűnt, nem tud elindulni, de megfelelő ütemben haladt a felépülése, hetek óta teljesértékű munkát végez, így próbára teszi magát – folytatja a szakmai igazgató. – Nincs rossz formában, de nem szabad terhet tenni rá, most az a legfontosabb, hogy megméresse magát. Az biztos, hogy nagy bizonyítási vágy dolgozik benne, ami jó. Nagyon reméljük, hogy hamarosan újra a régi Alexet láthatjuk a szőnyegen!”

Ugyancsak címvédőként szerepel a felnőtt Eb-győztes Takács István (87 kg), akitől azt várja Bácsi, hogy ismét a dobogó felső fokára áll: „Nem kérdés, hogy mit várunk tőle, bízom benne, hogy mindenkit legyőz, erre minden esélye megvan. A világ két legjobb nyolcvanhét kilós kötöttfogású birkózója magyar, a belgrádi felnőttvébét Istók kihagyta, Losonczi Dávid indult helyette – biztos vagyok abban, hogy Takács István éhes a sikerre.” 

Bácsi Péter elmondta, az öt tagú kötöttfogású válogatottunktól két érmet, plusz egy pontszerző helyet remél, míg a teljes magyar csapattól két-három dobogós helyezést, emellett pontszerző helyeket vár.

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, TIRANA

A verseny és a magyarok programja

Szabadfogás
Hétfő-kedd. 61 kg, 74 kg, 86 kg, 92 kg, 125 kg:
 nincs magyar induló.

Kedd-szerda. 97 kg: Végh Richárd (Érd-KIMBA), 57 kg, 65 kg, 70 kg, 79 kg: nincs magyar induló. 

Női birkózás
Szerda-csütörtök. 50 kg:
 Szekér Szimonetta (BHSE), 55 kg: Bognár Erika (BHSE), 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA), 59 kg, 76 kg: nincs magyar induló.

Csütörtök-péntek. 65 kg: Pók Karolina (Vasas), 53 kg, 57 kg, 62 kg, 72 kg: nincs magyar induló. 

Kötöttfogás
Péntek-szombat. 72 kg:
 Klányi Krisztofer (Dorog-KIMBA), 82 kg: Dömök Péter (FTC-KIMBA), 97 kg: Szőke Alex (ESMTK-KIMBA), 60 kg, 67 kg: nincs magyar induló. 

Szombat-vasárnap. 77 kg: Tösmagi Attila (ESMTK-KIMBA), 87 kg: Takács István (BHSE), 55 kg, 63 kg, 130 kg: nincs magyar induló.