Cikk keresés:    

Hegedüs Csaba „aranycipős” birkózóvá vált

2023. 09. 06., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: FL, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Szerda délben a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA) köszöntötték a 75 éves legendát, Magyarország 100. olimpiai bajnoki címének tulajdonosát, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) korábbi elnökét, a nevelőműhely szakmai főtanácsadóját, Hegedüs Csabát.

A Tuskirályt a család, barátok, sportvezetők, kollégák és egykori kollégák, valamint sporttársak és sportági legendák mellett Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, Németh Szilárd, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) elnöke, a KIMBA alapítója, Zsanibek Abdrasov,Kazahsztán magyarországi nagykövete, Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, a KIMBA operatív igazgatója, Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója, Lőrincz Tamás, a KIMBA olimpiai bajnok szakmai igazgatója, Ancsin László, az MBSZ főtitkára, továbbá Süle László, a KIMBA kurátora együtt ünnepelte. 

Mindenekelőtt bemutatták Hegedüs Csaba karrierjének legmeghatározóbb pillanatait felidéző kisfilmet, amely után nehéz volt megszólalni. Fábián László rögtön ezzel kezdte beszédét, majd átadta jókívánságait:

 „Nagy büszkeséggel szeretnénk gratulálni, még sok-sok évig, évtizedekig legyél közöttünk! Édesapám maga is birkózott, nagy örömmel néztük együtt az 1972-es játékokat: megállapítottam, hogy hihetetlen, mekkora ünnep az olimpia, amelyen olyan sportolók szerepelnek, akik nagyon nagy dolgokat visznek véghez – te is ezt tetted. Telt, múlt az idő, egyre inkább tisztában lettem azzal, hogy mennyire erős a magyar sport. Láttam, hogy itt volt a Tuskirály, aki 1971-ben Szófiában mindenkit játszi könnyedséggel győzött le. De akkor még nem láttunk mögé, mennyi munka kell az olimpiai éremhez. Sportolóként találkozhattam veled, te akkor már hatalmas karizmával rendelkező sportvezető voltál. Lenyűgözött a határozottságod és az elkötelezettséged, miközben maradt benned játékosság, barátságosság. Mindenkit inspirált az, amit mondasz, a mai napig hasznosítom a szemléletedet, neked is szereped van abban, hogy a kilencéves kisgyerek eljutott a MOB főtitkári pozíciójáig. Szeretnék méltó követője lenni a tanításodnak. Nagyon köszönöm a barátságodat, rettentően sokat jelent nekem. Kívánom, hogy a KIMBA növendékeire is ugyanolyan hatással legyél, mint rám!” – fogalmazott Fábián László, aki ezután ajándékkal lepte meg a Mr. Tust.  

Németh Szilárd Tuskirályként és bajnokként szólította meg Hegedüst, majd így kezdte: „Nehéz meghatódottság nélkül szólni egy ilyen rendezvényen. Olyan ember háromnegyedszázados évfordulóján vagyunk jelen, aki sokkal szélesebb úton járta az életét, mint sokan mások. Sikerei nem maguktól jöttek, mindent megtett értük, ha kellett, lemondott, ha kellett, felspannolta magát. A sikereidet a tehetségednek, a gondos filozófiádnak és a kitartásodnak köszönheted. Hegedüs Csaba egész kiállását csodáltam, mindig. Emlékszem, az 1972-es olimpiát Orion tévén keresztük néztük édesapámmal, aki a nehézatlétika szerelmese volt. Gedó György és Hegedüs Csaba győzelmét is megnéztük. A játékok után apám megkérdezte, bunyózni vagy birkózni szeretnék-e. Egyértelmű volt, hogy a birkózást választom. 2015-ben úgy alakult, hogy én válthattam Csabát az MBSZ élén, és azt hiszem, egy évvel később megtaláltuk a közös hangot, azóta is nagyon komolyan tudunk együtt dolgozni. Mindig képes arra, hogy megmutassa és elfogadtassa magát, ez nagyon fontos tehetség. Itt van nálunk a KIMBA-ban, a magyar birkózás és az akadémia nagyköveteként. Csak szuperlatívuszokban lehet beszélni mindarról, amit bemutat, képvisel és ki tud hozni a gyerekekből. Megjelenik közöttük, és megáll a levegő. Nem csak saját magát tudja meggyőzni, hanem másokat is, kevesen vannak ilyenek. Csaba, nagyon köszönöm a munkádat, kívánom, hogy sok-sok évig aktívan tudj közöttünk lenni. Isten éltessen sokáig!”

Németh Szilárd ezt követően elmesélte, Magyarország miniszterelnökét, Orbán Viktort is meghívták az eseményre, ő azonban kormányűlés miatt sajnos nem tudott megjelenni. Mindazonáltal levélben felköszöntötte a legendát, amelyet az MBSZ elnöke olvasott fel, ahogyan a kormányfő ajándékát is ő adta át. 

Az akadémisták meglepetését – fotóalbumot – a 17 éves Gyenes Bence és Laczkó Petra adta át Hegedüsnek, aki öleléssel hálálta meg a gesztust, majd kifejtette, az lesz az igazi ajándék, amikor megnyerik az olimpiát. Leszögezte: megvárja őket!

A KIMBA és az MBSZ közös ajándékkal készült, Németh Szilárd, Bacsa Péter és Süle László gyönyörű, gránitlapra elhelyezett, aranyozott birkózócipőt adott át a Tuskirálynak – talán feltételezhetjük, hogy Hegedüs Csaba így az első „aranycipős” birkózóvá vált.

A 75 éves szakember meghatódottan mondott köszönetet: „Ha körbenézek, életem esszenciája van ebben a teremben. Ez a gyönyörű épület immár harmadik éve számít a második otthonomnak. Pár évvel ezelőtt elköszöntem a birkózástól, és úgy gondoltam, lezárult egy időszaka az életemnek, többet leszek a családommal és a feleségemmel. De Szilárd és Péter megkeresett, meggyőzött arról, hogy itt teremtsük meg a birkózás jövőjének alapjait. Amíg jól érzem magam, addig boldogan, szívesen adom át azt a tudást, amit felhalmoztam. Sok olyan barátom van, aki tudja, mellettem nem egyszerű élni, ezt én is tudom. A szüleimtől olyan génútravalót kaptam, hogy megtanultam, csak tisztességes gondolattal lehet a világot legyőzni. Nekik, a családomnak és éleslátásomnak köszönhetem, hogy ma is úgy kelek fel: meg fogom csinálni. Minden csepp tudásomat át szeretném adni a jövőnek. A nemzetemért és a magyar birkózósportért még mindig képes vagyok rendkívül komoly dolgokat letenni az asztalra. Nagyon szépen köszönöm a gondolatokat, szép helyre teszem őket, ahogyan ezeket az ajándékokat is.”

A jelenlevők közösen koccintottak Hegedüs Csaba tiszteletére, majd jó hangulatú ebéddel zárult a program.