Cikk keresés:    

Hatos Gábor szép jövőt jósol a strandbirkózásnak

2020. 07. 30., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Budapesti Honvéd és a junior fiú szabadfogású válogatott edzőjével, a fogásnem hazai klasszisával, Hatos Gáborral beszélgettünk a strandbirkózó országos bajnoki sorozatban nyújtott teljesítményéről, a sportág sajátosságairól és létjogosultságáról.

A 74 kilogrammban, szabadfogásban olimpiai és világbajnoki bronzérmes, Eb-második Hatos Gábor 37 évesen sem hagy fel az aktív sporttal. Mi több, a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) által indított első strandbirkózó országos bajnoki sorozatban remekel – a háromfordulós erőpróba első, esztergomi állomásán diadalt aratott a 90 kilósok mezőnyében.

„Úgy hiszem, másoknak is példát mutatok azzal, hogy ennyi idősen formában tartom magam. Még mindig feldobja a kedvem az, amikor győzök, versenyzek; ilyenkor elhagyhatom kicsit a napi rutint, ráadásul »adrenalinlökethez« juthatok, amely egyébként leírhatatlanul hiányzik” – véli Hatos.

Gábornak nagyon tetszik a strandbirkózás, amely bemutatósportágként ott lehet a 2024-es, párizsi ötkarikás játékokon.

„Szép jövőt látok a sportág előtt: nagy közönséget vonzhat amiatt, mert látványos, illetve gyönyörű, izmos lányok egyaránt küzdenek. Arról nem is beszélve, hogy elképesztően izgalmasak a párharcok: bármikor elkövethetünk apró, rossz mozdulatot, amely a mérkőzés végét is jelentheti akár. Egy meccs három percig tart, amelyben ha valaki eléri a három pontot, rögtön nyer. Amennyiben ez nem sikerül, értelemszerűen az győz, akinek a neve mellett több pont van az idő lejárta után. Érdekesnek tartom, hogy a homokban más módon kell stabilizálni a testem, mint a szőnyegen, de ehhez is könnyen hozzászoktam.”

Kíváncsiak voltunk arra is, Gábor megítélése szerint hol tartanak hozzá képest a fiatalok. Megnyerheti-e a sorozatot, az azzal járó százezer forintot és 14 olimpiai pontot?

„Természetesen ott leszek a következő, most szombaton kezdődő balatonfüredi állomáson is. Nem változtam meg, mindig a győzelem lebeg a szemem előtt. Persze vannak jó kiállású, tehetséges srácok a súlycsoportomban, és rendkívül taktikusan kell birkózni, mert bármelyik pillanatban fordulhat a kocka.”

A 2012-es, londoni olimpia bronzérmeséről tudni kell, úgy versenyez, hogy közben tanítványainak szurkol, sőt akár találkozhat is velük riválisként, hiszen a Budapesti Honvédban és a szabadfogású juniorválogatottban egyaránt tevékenykedik edzőként.