Cikk keresés:    

Három-négy az igazi

2021. 05. 04., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Csütörtökön kezdődik Bulgáriában az olimpiai világkvalifikációs verseny, amelyen fogásnemenként három-három birkózó képviseli a honi színeket. A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) szakmai igazgatójával, Bácsi Péterrel beszélgettünk az esemény előtt.

Elérkezett az utolsó lehetőség. Egyetlen sansza maradt a birkózóknak arra, hogy tokiói olimpiai kvótát szerezzenek: csütörtökön, Szófiában kezdődik a világkvalifikációs viadal, amelyen csak a döntőbe jutás ér Japánba szóló repülőjegyet. A feladat tehát rendkívül nehéz, a nevezések alapján minden kategóriában népes lesz a mezőny, nem egy esetben harminc feletti indulói létszámmal.

A magyar válogatottból kötöttfogásban eddig a világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint (67 kg), a vb-győztes, négyszeres Eb-aranyérmes, olimpiai második Lőrincz Tamás (77), valamint az Európa-bajnok Lőrincz Viktor (87) kvalifikált. Női birkózásban a vb-első Sastin Marianna (62), míg szabadfogásban a vb-harmadik Muszukajev Iszmail (65) harcolta ki az ötkarikás részvételt.

Az MBSZ szakmai igazgatója, Bácsi Péter így nyilatkozik az esélyekről és a várakozásokról:

  • „Három-négy kvótával lennék igazán elégedett, de a helyzet az, hogy ez a maximum, amit elérhetünk. Megtörténhet, hogy egyet sem szerzünk, ahogyan az is, hogy négyet. Fogásnemenként egyet-egyet remélek, a kötöttfogásúakban és a női birkózókban benne lehet a kettő is. Az biztos, hogy kellenek a bravúrok azoktól a versenyzőktől, akik be akarnak jutni a döntőbe, itt nem lesz egyszerű sorsolás.”

A kétszeres kötöttfogású világbajnok sportvezető elmondta, a középső súlycsoportok a legnehezebbek, a nehézsúlyúak között viszont valamivel kedvezőbb a helyzet – ezekben a kategóriákban a legkiemelkedőbb sportolók már kijutottak a játékokra.

  • „Az elmúlt időszakban Ligeti Dániel (125) és Németh Zsanett (76) sem nyújtott olyan teljesítményt, amilyent vártunk tőlük. Ettől függetlenül sokszor bizonyították már, hogy képesek odaérni a legjobbak közé, és úgy hiszem, ezúttal is képesek lesznek rá. A kötöttfogású százharminc kilogrammosok között Varga Ádám indul, aki a márciusi, budapesti európai olimpiai kvalifikációs versenyen az elődöntőig menetelt. Nem könnyű megítélni, hol tart valójában ebben a mezőnyben, hiszen a súlycsoportváltása óta csupán egy igazán komoly nemzetközi viadalon vett részt. Biztos vagyok abban, hogy stabilan megveri azokat, akiket meg tud, de neki is szüksége lesz bravúrra a döntőhöz.”

Reménykedni lehet a háromszoros világbajnoki bronzérmes, Eb-győztes Barka Emese (57), a junior Európa-bajnok kötöttfogású Szőke Alex (97) és szabadfogású Kuramagomedov Murad (74) kvótaszerzésében is. Ahogyan Dénes Mercédesz (53), Kecskeméti Krisztián (60) és a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Veréb István (86) sem lép esélytelenül szőnyegre.

  • „Senkire nem lehet azt mondani, hogy sansztalan lenne az aranycsatába jutásra, de vannak olyanok, akik különösen nehéz feladat előtt állnak. Nagyon remélem, hogy közülük többen veszik sikerrel az előttük álló akadályokat!” 

Minden súlycsoportban már az első napon eldől, ki lehet ott Tokióban, hiszen másnap már csak a helyosztókat rendezik.

OLIMPIAI VILÁGKVALIFIKÁCIÓS VERSENY, SZÓFIA

A program:
Csütörtök–péntek: szabadfogás:

57 kg: nincs magyar induló. 65 kg: nincs magyar induló. 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya SC), 86 kg: Veréb István (Haladás VSE), 97 kg: nincs magyar induló. 125 kg: Ligeti Dániel (Haladás VSE)

Péntek–szombat: női birkózás:
50 kg: nincs magyar induló. 53 kg: Dénes Mercédesz (Érdi Spartacus), 57 kg: Barka Emese (Csepp-L), 62 kg: nincs magyar induló. 68 kg: nincs magyar induló. 76 kg: Németh Zsanett (UTE)

Szombat–vasárnap: kötöttfogás:
60 kg: Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE), 67 kg: nincs magyar induló. 77 kg: nincs magyar induló. 87 kg: nincs magyar induló. 97 kg: Szőke Alex (ESMTK), 130kg: Varga Ádám (UTE)