Cikk keresés:    

Halidov bronzérmes a zágrábi UWW-rangsorversenyen

2023. 02. 01., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A szabadfogású szakág küzdelmeivel kezdődött meg az év első UWW-rangsorversenye, amelynek az április Eb-házigazda, Zágráb ad otthont február első napjaiban. A magyar válogatott a 61 kilogrammos Halidov Gamzgatgadzsi révén egy bronzérmet tudhat magáénak a nyitónapot követően.

Február 1-jén közel 30 ország birkózójának részvételével rajtolt el a zágrábi Dom Sportova kosárlabdacsarnokában a „Zagreb Open” elnevezésű UWW-rangsorverseny szabadfogású viadala.

Az olimpiai, világ- és kontinensbajnoki érmes versenyzők között természetesen magyar érdekeltségű birkózók is megtalálhatóak voltak, hiszen a nyitónapon rögtön három honosított sportolónk is szőnyegre lépett, sőt, mindhárman a bronzéremért küzdhettek a horvát fővárosban.

A dobogóra végül az U20-as Eb-bronzérmes pesterzsébeti Halidov Gamzatgadzsi állhatott fel, miután a 61 kilóban háromból két mérkőzést is megnyert. Gamzat a negyeddöntőben mutatkozott be, ahol nagy csatában 2-1-re legyőzte a fizikálisan igencsak erős amerikait riválisát, ám az elődöntőben már nem bírt az Ázsia-bajnok, vb-ezüstérmes, olimpiai ötödik iráni Reza Atri Nagarcsival és 3-0-ra kikapott. Az ESMTK versenyzője a bronzcsatában javítani tudott, a kétszeres U23-as Eb-bronzérmes grúz Partenadzét meglehetősen simán, 8-2-es pontozással múlta felül és lett harmadik helyezett.

 

Ugyanezt sajnos az Európa-bajnok, kétszeres vb-bronzérmes Muszukajev Iszmailnak és az Eb-ötödik Kuramagomedov Muradnak sem sikerült megugrania.

Muszukajev jól kezdte a napot, előbb francia, majd amerikai ellenfelein lépett túl a tőle megszokott, látványos, lendületes birkózást bemutatva, ám a döntőbe jutásért kikapott a vb-harmadik mongol Tumur Ocsirtól, majd a bronzmérkőzésen vezetett az amerikai Hendersonnal szemben, végül kétvállal kikapott, ötödik lett.

A 74 kilóban Kuramagomedov is hasonló cipőben járt, a nyolcaddöntőben egyiptomit győzött le, a negyeddöntőben pedig az Eb-ezüst és bronzérmes bolgár Kirov sem okozott problémát a tatabányai birkózó számára. A döntőbe jutásért aztán jött a pánamerikai-bajnok Nolf az USA-ból és egy hajszállal, de jobbnak bizonyult Muradnál, akit aztán a harmadik helyért a tavalyi év U20-as világ- és Európa-bajnok azerije, Gadzhiev is felül múlt, így lecsúszott a dobogóról.

A magyar szabadfogású versenyzők mérkőzései:

Nyolcaddöntők:
65 kg: Muszukajev Iszmail – Quentin Sticker (francia) 10-4
74 kg: Kuramagomedov Murad – Amr Husszen (egyiptomi) 5-2

Negyeddöntők:
61 kg: Halidov Gamzatgadzsi – Daniel Deshazer (amerikai) 2-1
65 kg: Muszukajev Iszmail – Nicholas Lee (amerikai) 11-0
74 kg: Kuramagomedov Murad – Miroszlav Kirov (bolgár) 4-0

Elődöntők:
61 kg: Reza Atrinagarcsi (iráni) – Halidov Gamzatgadzsi 3-0
65 kg: Tulga Tumur Ocsir (mongol) – Muszukajev Iszmail 6-2
74 kg: Jason Nolf (amerikai) – Kuramagomedov Murad 2-1

Bronzmérkőzések:
61 kg: Halidov Gamzatgadzsi – Sota Partenadze (grúz) 8-2
65 kg: Evan Henderson (amerikai) – Muszukajev Iszmail tus 10-14-nél
74 kg: Dzhabrail Gadzhiev (azeri) – Kuramagomedov Murad 5-0

A súlycsoportok győztesei:
57 kg: Aliabbas Rzazade (azeri)
61 kg: Reza Atrinagarcsi (iráni)
65 kg: Tulga Tumur Ocsir (mongol)
70 kg: Alec Pnataleo (amerikai)
74 kg: Jason Nolf (amerikai)
86 kg: Haszan Jazdanicsarati (iráni)