Cikk keresés:    

Gulyás István segíti Chamizo olimpiai felkészülését

2024. 01. 19., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: FL, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) szabadfogású szakágvezetője, Gulyás István segíti az olimpiai bronzérmes, kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok Frank Chamizo olimpiai felkészülését. A megbízással ráadásul a magyar fiatalok is jól járhatnak – többek között erről is beszélgettünk a szakemberrel.

„Ha minden a tervek szerint alakul, akkor januárban megkezdődik a közös munka Olaszországban. Ez a KIMBA-s fiatalok tekintetében is pozitív, hiszen néhány sportolónk rendszeresen csatlakozhatna a válogatott munkájához, ami hosszútávon nagyon sokat adhat. Kíváncsian várjuk, hogyan alakul a történet” – fogalmazott a Kozma-akadémia szabadfogású szakágvezetője, Gulyás István novemberben, amikor felkérték a feladatra.

Nos, úgy tűnik, jól alakult a történet, hiszen januárban megkezdődött munka Frank Chamizóval. Épp Moldovában, Kisinyovban edzőtáboroznak.

„Abban maradtunk, hogy segítek felkészülni az olimpiai kvalifikációs versenyekre. A szerződésem az isztambuli világkvalifikációs viadalig szól, a legfontosabb a kvóta megszerzése, utána hosszabbíthatunk az olimpiáig. Olaszországban is edzőpartnerhiánnyal küzdenek, nincs igazán olyan sportoló, akivel tökéletesen fel tudna készülni. Moldovában remek társaság gyűlt össze, körülbelül negyven fős táborban vagyunk, kiváló birkózókkal” – fogalmazott Gulyás.

Úgy tűnik, az akadémisták is jól járnak a projekttel, január 22-én két sportoló, a junior Eb-harmadik Mizsei Zoltán, valamint Gangl Zétény utazik Rómába.

„Ők már nem gimnazisták, levelező tagozatos egyetemisták, így nem kell fontos napokat kihagyniuk az iskolában. Ez az egyik oka annak, hogy első körben rájuk esett a választás. A másik az, hogy az elmúlt két és fél év munkájának hála immár felkészültek a komolyabb terhelésre. Abban maradtunk, hogy felmérem a lehetőségeket, és azokba az edzőtáborokba eljöhetnek a fiatalok, amelyekbe megítélésem szerint érdemes. Nagyon magas intenzitású edzésekről van szó, látni kell, mi az, amit elbírnak. Például most Moldovában felmérhettem, hogy legközelebb hasznos lenne, ha néhány növendékünk bekapcsolódhatna a munkába.”

Noha fizikailag nem lehet jelen, Gulyás István továbbra is segíti a KIMBA-t: „Tóth Gáborral napi kapcsolatban állok, megbeszéljük az edzéstervet. Jelenleg túlvagyunk két alapozó jellegű táboron, az első decemberben volt Tatán, a második januárban Lakitelken. Igyekeztünk alapprogramosokat is meghívni, és az idén szeptemberben csatlakozók közül is érkeztek résztvevők. Egyelőre fáradtak a srácok, hiszen nagy terhelést kaptak, de szép lassan visszaszoknak a szőnyegre. Az idei első nemzetközi versenyük február másodikán kezdődik Wolfurtban, közepes erősségű viadal lesz – a fiataloknak tökéletes tapasztalatszerzési lehetőség, ám akadnak olyan birkózóink, akiktől immár aranyérmet várunk” – zárta a korábbi szabadfogású szövetségi kapitány.