Cikk keresés:    

Fritsch, Lévai és Losonczi is aranyérmes Varsóban

2022. 07. 24., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Három nemzetközi versenynek adott otthont Lengyelország fővárosa, Varsó. Magyarország mindhárom szakág megmérettetésén képviseltette magát és összesen hat érmet, valamint négy darab ötödik helyezést szerzett.

A belgrádi felnőtt világbajnokságra való felkészülés egyik fontos állomása volt a szabadfogású Ziolkowski-emlékverseny, a női Poland Open, valamint a kötöttfogású Pytlasinski-emlékverseny Varsóban.

A rangos viadalokon Magyarország női birkózásban és szabadfogásban öt-öt, kötöttfogásban pedig tizenkettő versenyzővel vett részt. Kiemelkedő teljesítményt utóbbi szakág nyújtotta, hiszen a Módos Péter, Takács Ferenc és Lőrincz Viktor irányította fiatalos csapat hat érmet, köztük három aranyat nyert Lengyelországban.

A budapesti Európa-bajnokság hőse, Fritsch Róbert a tőle elvárt birkózást bemutatva érdemelte ki a 72 kilogrammosok aranyérmét. Robi különösebb probléma nélkül jutott be az örmény Hacsatrjan elleni fináléba, ahol 6-0-ról sikerült fordítania és végül 7-6-ra győzött.

Eggyel feljebb a szívizomgyulladás után visszatért ifjabb Lévai Zoltán bravúros teljesítményt nyújtott, hiszen három olyan versenyzőt is legyőzött, akik tavaly Lőrincz Tamás ellen küzdöttek a tokiói olimpián. Lévai előbb az ötkarikás játékokon ezüstérmes kirgiz Mahmudovval bánt el 6-0-ra, majd a vb-bronzérmes iráni Geraejt győzte le technikai tussal (9-0). A döntőbe a Tokióban bronzérmes japán Jabiku sem okozott nehézséget a Honvéd klasszisának, így ismét a dobogó tetején zárt.

A kötöttfogás alakulat harmadik aranyérmét a 87 kilogrammos Losonczi Dávid szerezte, aki úgy látszik, hogy a 97 kilogrammos kitérője óta megállíthatatlan, zsinórban negyedik nemzetközi versenyét nyerte meg idén. Dávid ezúttal a vb-második Kessidis mellett egy kínait, egy bolgárt és honfitársát, Lévai Tamást is technikai tussal győzte le a döntőbe vezető úton, ahol aztán az Eb-címvédő dán Bisultanov visszalépett ellene.

Nemcsak a finálékban, hanem bronzmeccseken is jeleskedtek a magyarok, összesen hét bronzcsatán is érdekeltek voltak, végül három esetben zárult magyar győzelemmel, így dobogóra állhatott a 87 kilóban Szilvássy Erik és Lévai Tamás, valamint a 97 kilóban Szőke Alex is.

A magyar kötöttfogású együttes 24 nemzet között megnyerte a csapatpontversenyt Varsóban.

Kötöttfogású eredményeink:
72 kg: 1. Fritsch Róbert (Budapesti Honvéd SE)
77 kg: 1. Lévai Zoltán (Budapesti Honvéd SE)
87 kg: 1. Losonczi Dávid (ESMTK-KIMBA)
87 kg: 3. Szilvássy Erik (Csepeli BC)
87 kg: 3. Lévai Tamás (Budapesti Honvéd SE)
97 kg: 3. Szőke Alex (ESMTK-KIMBA)
130 kg: 5. Vitek Dárius (Budapesti Honvéd SE)
Kiesett: Kecskeméti Krisztián (60 kg, CVSE-KIMBA), Torba Erik (63 kg, Budapesti Honvéd SE), Váncza István (67 kg, FTC-KIMBA), Kismóni Móric (82 kg, FTC), Takács István (87 kg, Budapesti Honvéd SE).

Női eredményeink:
68 kg: 5. Szabados Noémi (FTC-KIMBA)
Kiesett: Szekér Szimonetta (50 kg, Budapesti Honvéd SE), Bognár Erika (55 kg, Budapesti Honvéd SE), Dollák Tamara (57 kg, UTE-KIMBA), Szél Anna (62 kg, OSBK-KIMBA).

Szabadfogású eredményeink:
79 kg: 5. Vida Csaba (Kecskeméti TE)
125 kg: 5. Ligeti Dániel (Haladás VSE)
Kiesett: Halidov Gamzatgadzsi (65 kg, ESMTK), Végh Richárd (97 kg, Érdi Sp), Korcsog Milán (125 kg,  Csepel TC-KIMBA).

A nemzetközi versenyen Pál Szabolcs nemzetközi bíróként képviselte Magyarországot.