Cikk keresés:    

Fritsch és Takács is győzött a Gedzsa-emlékversenyen Szerbiában

2023. 08. 05., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Hat érmet, köztük két aranyat nyert a csapatpontversenyben második magyar kötöttfogású válogatott a szerbiai Mladenova-ban megrendezésre kerülő harminchatodik Ljubomir Ivanovics Gedzsa-emlékversenyen. Takácsot ismét a viadal legtechnikásabb birkózójának választották.

A belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságot megelőző utolsó felkészülési versenyén vett részt a Módos Péter, Takács Ferenc és Lőrincz Viktor irányította magyar kötöttfogású válogatott Szerbiában.

A hagyományos, immáron 36. Ljubomir Ivanovics Gedzsa-emlékversenynek volt néhány magyar hiányzója, hiszen kisebb sérüléssel és betegséggel bajlódik többek között az Eb-bronzérmes Szilvássy Erik és Vitek Dárius, a vb-bronzérmes Losonczi Dávid, valamint a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Lévai Tamás is.

Magyar sikerekből azonban így sem volt hiány Mladenovic-ban. Győzni tudott ugyanis 72 kilóban az Európa-bajnok Fritsch Róbert, valamint 87 kilóban a szintén Eb-győztes Takács István is. Fritsch a fináléban ráadásul a világbajnoki címvédőt, az iráni származású, szerb színekben versenyző Ali Arszalant múlta felül fordulatos mérkőzésen 3-2-re, majd Takács a horvát Matej Mandic ellen hozta a kötelezőt, 6-0-ra diadalmaskodott a döntőben.

Szintén az aranyéremért birkózhatott a 60 kilogrammos Torba Erik, valamint a 67 kilogrammos Váncza István is, a fináléban azonban mindkét versenyző kirgiztől kapott ki. Torbát a világ- és Ázsia-bajnok Zsolaman Sarsenbekov, Vánczát pedig az Ázsia-bajnoki bronzérmes, U23-as Ázsia-bajnok Razzak Bejsekijev győzte le.

A dobogó harmadik fokára is állhattak magyar versenyzők, a 77 kilóban Lévai Zoltán, a 82 kilóban pedig Dömök Péter lett harmadik helyezett. Lévai ezúttal is megküzdött az olimpiai ezüstérmes, világbajnok kirgiz Akzsol Mahmudovval, 1-1-es hátránynál azonban egy kétes szituációra challenge-t kért, amit elveszített, így 2-1-re alul maradt.

A magyar versenyzők eredményei:
60 kg: 2. Torba Erik
60 kg: 4. Andrási József
67 kg: 2. Váncza István
72 kg: 1. Fritsch Róbert
77 kg: 3. Lévai Zoltán
77 kg: 5. Tösmagi Attila
82 kg: 3. Dömök Péter
87 kg: 1. Takács István

A nemzetközi versenyen Csík Annamária bíróként képviselte Magyarországot.