Cikk keresés:    

Fritsch és Losonczi is győzött Törökországban

2023. 06. 22., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Öt érmet, köztük két aranyat nyertek az isztambuli Vehbi Emre és Hamit Kaplan nemzetközi versenyen a kötöttfogású válogatott birkózók.

A zágrábi Európa-bajnokságot követően először léptek szőnyegre nemzetközi porondon a Módos Péter, Takács Ferenc és Lőrincz Viktor irányította kötöttfogású válogatott birkózók.

Az isztambuli megmérettetés a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra való első válogatóversenynek felelt meg, így néhány súlycsoportban több magyar birkózó is érdekelt volt.

Ilyen volt például a csütörtöki versenynapon a 87 kilogrammos súlycsoport, ahol az idei Európa-bajnok Takács István és a tavalyi vb-bronzérmes Losonczi Dávid külön ágra sorsolt, majd aztán mindketten döntőbe kerültek, miután két-két győztes mérkőzésen voltak túl.

A rangos nemzetközi viadal magyar fináléja után a pesterzsébeti Losonczi örülhetett, hiszen 5-1-es pontozással legyőzte egyik legnagyobb riválisát, Takácsot és aranyérmet vehetett át Isztambulban.

Szintén a dobogó tetején zárt a budapesti Európa-bajnokság győztese, a 72 kilogrammos Fritsch Róbert, miután többek között honfitársát, az U23-as Eb-bronzérmes Klányi Krisztofert is maga mögé utasította. Klányi végül alul maradt a bronzcsatában, ötödik lett.

Nagy érdeklődéssel várta mindenki a 97 kilogrammos súlycsoport magyar érdekeltségű mérkőzéseit. A viadalt a vb-ezüstérmes, olimpiai ötödik Szőke Alex kezdte jobban, hiszen a selejtezőben nyerni tudott török riválisával szemben, míg a másik ágon a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Lévai Tamás kikapott a későbbi győztes, kétszeres világbajnok Basartól.

A folytatásban aztán Szőke kikapott egy másik török riválistól és Lévaival ellentétben nem került vigaszágra. A Honvéd birkózója aztán javítani tudott, kétszer is nyert és végül bronzérmet vehetett át.

Eközben a 82 kilogrammosok között szerencsét próbáló Eb-bronzérmes Szilvássy Erik az úgynevezett „nordic system” szerint versenyzett, és bár egy-egy győztes, valamint vesztes csoportmérkőzés után kikapott az elődöntőben, végül a bronzcsatát behúzta, harmadik lett.

A 60 kilogrammosoknál Torba Eriknek sem volt szerencséje. Két győzelem után kikapott az Eb-győztes Kerem Kamaltól, majd a harmadik helyért bokasérülés miatt nem tudott kiállni, kénytelen volt beérni az ötödik helyezéssel.

Kecskeméti Krisztián, Váncza István, Lévai Zoltán, Tösmagi Attila és Vitek Dáriusz idő előtt búcsúzni kényszerült a versenytől.

A magyar kötöttfogású válogatott Törökország és Irán mögött harmadik helyen zárta a csapatpontversenyt.