Cikk keresés:    

Frank Chamizótól is tanultak a magyarok Rómában

2022. 08. 13., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A római U17-es világbajnokságot követő héten a korosztályos kötöttfogású válogatott és a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) edzője, Szabó Martin, valamint két ifjú magyar sportoló, az Eb-ezüstérmes László Mózes és az Eb-bronzérmes Fige Levente is edzőtáborban vett részt Rómában a nemzetközi szövetség által szervezett More than medals-program keretein belül.

Az eseményen többek között az indiai, a tadzsik, a bolgár, a kirgiz, az egyiptomi, a türkmén, az ausztrál, az új-zélandi, az olasz, a spanyol, a kanadai, a litván, a barbadosi, a mexikói és a dél-afrikai válogatott néhány tagja is részt vett.

  • „Nagyon élveztük a hetet, most hétfőn értünk haza. Rendkívül tanulásgos volt más birkózókultúrákkal megismerkedni. Megtudtuk, hogy Barbados története során először szerepelt világbajnokságon – kubai edző vezette a csapatot, aki elmondta, hogy az egész országban összesen tíz birkózó, s mindössze egy szőnyeg van” – meséli Szabó Martin.

A KIMBA mestere arról is beszámolt, hogy az összes edző vezethetett bemelegítést vagy technikai gyakorlást a héten, szóval nem csak a gyerekek, a szakemberek is tanulhattak egymástól.

  • „Olyan fogásokat is láttunk, amelyek nálunk nem annyira gyakoriak – így Szabó. – Ami engem illet: főleg lenti technikákat, valamint az emelések különböző fajtáit, variációit mutattam be. A kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok Frank Chamizo is tartott edzéseket, megmutatta azt a fogást, amelyikkel az első vébéjét megnyerte 2015-ben. Nagy élmény volt a gyerekeknek.”

Az UWW More than medals-programjának története immár hosszú évekre tekint vissza, de ezúttal a megszokottnál erősebb „mezőny” gyűlt össze.

  • „Általában a gyengébb birkózónemzetek szoktak maradni, de szerencsére ez megváltozni látszik. Mindenképp azt szerettük volna, hogy olyan versenyzőink maradjanak, akik az Európa-bajnokságon érmesek voltak és súlyban is közel állnak egymáshoz, szóval adott volt, hogy László Mózes és Fige Levente vesz részt a táborban. Összesen tíz edzésünk volt, amelyek mellett kulturális programokon vettünk részt, az edzőknek pedig több továbbképzést is tartottak. Mindent összevetve szuper és hasznos napokat zártunk!”